[metaslider id="9331"]

Melyik fagylaltot válasszam?

Bizonyára mindenkinek ismerős a sokak által kedvelt finomság, a fagylalt. Természetesen tudom, hogy október van, az időjárás sem a legkedvezőbb, ellenben, ha majd jövő nyáron ennél egy hideg édességet valahol, jusson eszedbe ez a cikk!

Hatalmas, íztelen, színezett, habos, gombóc, silány minőség. Ez jellemzi az „albán fagylaltot”. Magyarországon hatalmas problémát jelent a kézműves vagy nem kézműves, magyar vállalkozók, fagylaltozók számára az úgynevezett „albán fagylalt”. Ez a „finomság” nagy mértékben tartalmaz levegőt, amelyet emulgeálószer használatával valósítanak meg. Az anyag felhabosítja, ha úgy tetszik felfújja a fagylalt méretét, ellenben az édesség tömege nem változik. Ezt a fajta habosító anyagot (jilket), sütésnél szabadna csak használni. A szín intenzitását, nem természetes összetevőkkel, hanem színezékekkel érik el. Az ízeket ízesítő pasztákkal pótolják, nem mellesleg a cukortartalom is jóval magasabb, mint más fagylaltéban. A mesterséges adalékanyagra nincs kutatás, hogy károsak lennének. Viszont az elfogyasztott, habos gömb után ismerős lehet a felpuffadt, hasi problémák, görcsök, fájdalmak.

Ezzel ellentétben egy jó minőségű fagylalt masszívabb állagú, természetes színű, erősebb intenzitású. A gyümölcsfagylaltok magas gyümölcstartalmúak, magas zsírszázalékú tejből, tejszínből, cukorból készülnek. A gyümölcsfagylaltok nagy többsége nem tartalmaz tejet, ellenben nagyon magas, 30-50% gyümölcstartalmuk lehet. A cukormentes finomságoktól sem kell megijedni, mivel ezek gyakorta édesítőszermentesek, csak gyümölccsel ízesítik őket.

Miért fontos, hogy a minőségit válaszd?
Az emberek nagy százaléka nincs tisztában azzal, hogy mit fogyaszt, nem tudatosan vásárló. A mennyiség és az ár befolyással van a vásárlóra, a minőség nem élvez akkora prioritást. A látszat csalogató, nagyobb gombóc, kevesebb pénzért, az ízélmény ezzel szemben elmarad, és hasi görcs lehet a következménye. Esetleg a gyerekek szeretnének „többet”, nagyobbat enni fagyiból. Érdemes nekik is elmagyarázni, az ő szintjükhöz megfelelően. A fagylalt a magas fehérje és nedvességtartalmának köszönhetően a gyorsan romló ételek közé tartozik, emiatt állandó hűtést igényel, mivel, ha elkezd olvadni, a baktériumok előszeretettel telepednek meg benne. Ezek a baktériumok a bélrendszert és a gyomrot megbetegíthetik. Ráadásul az „albán fagylaltozók” a régebbi fagylaltot visszafagyasztják, és az újonnan lefőzött anyaghoz hozzákeverik. Amit remélem nem kell magyaráznom, hogy miért egészségtelen. Így kihangsúlyoznám, függetlenül a fagylaltozó tulajdonosának nemzetiségétől, nagyon fontos a hely tisztasága. Édesanyám mindig azt mondta, a mellékhelység tisztasága árulkodik a tulajdonos precizitásáról.

Kinek a felelőssége?
A vásárló vagy a kereskedő oldalát terheli a felelősség? A fogyasztó kellő tudás hiányában befolyásolható az „albán fagylalt” választása felé. Azonban, ha tisztában vagyunk ezzel, érdemes hazai vállalkozókat támogatni, akik a minőséget képviselik. A döntés a mi kezünkben van, a pénzünkkel támogatjuk a kereskedőt. Ne hagyjuk a magyar vállalkozókat, hogy kiszorítsák őket a versenypiacról.

Mire érdemes odafigyelni?
A 4-6 dkg-os kisebb gombócot válasszuk, a hatalmas lufiszerű, habos gömb helyett. A tömegük lehet, hogy megegyezik, de a kinézetük eltérő. Ha a fagylalt színe természetellenes, arra utalhat, hogy színezékekkel készült az édesség. Púpos tégelyek, feltornyozott, giccses kinézet, olcsó ár a silány minőségre utalhat. A fagylalt ne tartalmazzon jégdarabokat, de legyen olvadt. A hűtőpult zárt legyen a vendégek felől, a kiszolgáló oldaláról felnyitható vagy felhúzható ablak védje. A pult és a kiszolgáló eszközök legyenek tiszták, a fagylaltkanalat folyó víznél mossák minden gombóc előtt le. A felszolgáló legyen ápolt, higiénikus. A tölcsért tekerjék körbe szalvétával.

Mi lenne a megoldás?
Rendelet hiányában nem vizsgálhatják az ellenőrök a fagylalt kémiai szerkezetét. Így sajnos nem tudják ellenőrizni, szabályozni a habosító anyag használatát. Ez a probléma mégmegválaszolásra vár.

Azt állítom, hogy ezek az „albán fagylaltok” mérgezőek lennének? – Nem

De etikai szempontból igenis megkérdőjelezhetőek, mert ha ezek az anyagok nem is mérgezőek, az emberi test számára feleslegesek. Az meg csak hab a tortán, hogy az édesség alapanyagain próbálnak spórolni azért, hogy több bevétel üsse a markukat.

Végezetül egy otthoni, egyszerű fagylalt receptet érdemes kipróbálni, amelynek az alapja a fagyasztott banán. Ez a recept nem a hagyományos főzött receptre épül. A krémes, hideg állag elérése a cél. A banánt előre lefagyasztjuk, és ízlés szerint választott gyümölcsöt és joghurtot adunk hozzá, majd összeturmixoljuk őket. A joghurt a krémességhez járul hozzá. Ezt tovább ízesíthetjük mézzel, esetleg vanília kivonattal. A házi fagylalt előnye, hogy te szabhatod meg mit tartalmazzon a finomság. A tartósságára érdemes odafigyelni, a kiolvadt fagylaltot ne fagyasszuk le újra!

EnglishGermanHungarian