[metaslider id="9331"]
zod

Megtalálták a Zodiákust?

Mai napig felkapják az emberek a fejüket, ha meghallják ezt a nevet: Zodiákus. Nem véletlenül, hiszen a hírhedt sorozatgyilkos az amerikai kriminalisztika egyik legmeghatározóbb figurájává vált a sajtóhoz küldött megfejthetetlen rejtvényeivel és rejtjelekkel írt feladványaival. 1960-70-es években tevékenykedő gyilkos valószínűleg már nem él, azonban a különböző nyomozócsoportoknak oly nagy falatot jelentett felkutatása, hogy még a mai napig keresik az elkövetőt.

 

Az első gyilkosság

1968. december 20-át írunk, amikor is David Arthur Faraday és Betty Lou Jensen középiskolás tanulók úgy döntöttek, hogy kihagyják az iskolában megrendezett karácsonyi bált, és helyette elmennek a Lake Herman út felé, amely főleg szerelmesek által látogatott útszakasz volt, meglehetősen kevés forgalommal. Körülbelül 10 óra 15 perckor érhettek oda, majd egy órával később hirtelen megjelent mellettük egy ismeretlen autó, amelyből egy férfi szállt ki. Először rálőtt az autó hátsó ablakára, majd felszólította a párt, hogy szálljanak ki a kocsiból. Először David szállt ki, akit vajmi kevés gondolkodás után agyonlőtt, mire a lány megpróbált elmenekülni, azonban 10 méternél sem jutott tovább, ugyanis a férfi öt golyót lőtt a hátába, melynek következtében a lány azonnal meghalt. A két fiatalt egy Stella Borges nevű hölgy fedezte fel, aki azonnal hívta a hatóságokat, és meg is kezdődött az eddig véget nem érő nyomozás a rejtélyes gyilkos után. A sajtónak először 1969. július 31-én küldött levelet, amelyben bevallotta, hogy ő ölte a két tinédzsert, és ehhez a levélhez csatolt egy rejtvény is, amely 17 oszlopból, és 8 sorból állt, összesen pedig 408 szimbólumot tartalmazott. Levelében azt írta, hogy aki megfejteni a rejtvény, az megtudja a gyilkos nevét. Egy házaspár 2 nap alatt kiderítette, hogy mi bújik meg a kódolt üzenet mögött, azonban semmilyen nevet nem találtak benne, amely a gyilkosra utalhat.

zod

 

Lehetséges elkövetők

Arthur Leigh Allen – a Zodiac karórás férfi

Arthur volt a gyilkosságok legismertebb gyanúsítottja, akit a rendőrség többször is kihallgatott. Nem alaptalanul, hiszen Allen egyik ismerőse arról értesítette a hatóságokat, hogy Arthur egyszer arról nyilatkozott neki ittas állapotban, hogy embereket akar ölni. A körülmények nem könnyítették meg Arthur helyzetét, hiszen a nyomozás során olyan tények derültek ki, amelyek igencsak gyanússá tették a férfit. Ilyen volt például az, hogy egy Zodiac márkájú karórát viselt, vagy, hogy az általa birtokol fegyver megegyezett azzal a típussal, amellyel a Zodiákus gyilkolt. Ezenfelül az autójában véres késeket találtak, ráadásul kétkezes volt, ami (egyesek szerint) azt jelentette, hogy megtudta változtatni kézírását úgy, hogy az írásszakértők ne tudják összeegyeztetni azokkal a levelekkel, amelyeket a különböző sajtóorgánumokhoz küldött. Múltja sem volt éppenséggel túl fényes, hiszen kirúgták a tengerészettől, illetve tanári állásából is, mondván, hogy molesztálta a gyermekeket. A Zodiákus támadásainak volt egy túlélője, Michael Mageau, aki a hidegverű gyilkost vélte felfedezni Allenben, ráadásul egy Linda Ferrin nevű hölgy azt állította, hogy a férfi a lány nővérét többször is követte. Később azonban kiderült, hogy Allen kinézete nem hasonlít a gyilkos más szemtanúk által megadott személyleírásával és sem a részleges ujj-, és tenyérlenyomata nem egyezik azokkal, amelyeket a zodiákus levelin találtak, és a DNS ugyancsak különbözött az egyik levélen talált nyáltól. Így tehát perdöntő bizonyítékok hiányában hazaengedték Arthurt.

zod

 

Lawrence Kane

Donna Lass, akit többen szintén a Zodiákus áldozataként tartanak számon ugyanabban a szállodában dolgozott, ahol Kane. Kane (Arthur Leigh Allenhez hasonlóan) szintén szolgált a haditengerészetnél, ahol elsajátította a rejtjelekkel történő kommunikációt, amely elviekben alkalmassá tette őt arra, hogy kódolt üzeneteket küldjön a sajtónak. Ezenfelül 1962-ben egy autóbalesetben olyan szintű agysérülést szenvedett, hogy az orvosok azt mondták, hogy nehezen fogja tudni kezelni az ösztöneit. A Zodiákus által küldött rejtélyes leveleket többen is próbálták megfejteni, amelynek során egy nyugalmazott nyomozó azt állította, hogy az egyik levélben feltűnik Kane neve. A már fentebb említett Linda Ferri pedig őt is azonosította egy férfival, aki állítása szerint követte a nővérét. Egy rendőr – aki valószínűleg tényleg láthatta a Zodiákust Paul Stine meggyilkolását követően – azt mondta Kane fényképe láttán, hogy „jobban hasonlít a gyilkosra, mint bárki másé, akit eddig látott”. A rendőrség ezeknek a tényeknek a fényében ki is hallgatta a gyanúsítottat, ám nála sem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek a vádemelésez elegendők lettek volna.

zod

 

Gary Francis Poste – ő lehet a valódi Zodiákus?

Egy 40 fős, korábbi nyomozókból álló szervezet, a The Case Breakers a napoknak azt állították, hogy tudni vélik, ki lehetett a Zodiákus. A nyomozás során természetesen figyelembe vettek mindenfajta bizonyítékot és tanúvallomást, illetve az állítólagos gyilkosnál lévő fényképeket, és úgy jutottak el egy Gary Francis Poste nevű férfihez, aki a légierő pilótájaként dolgozott, majd később szobafestőnek állt. A szervezet szerint egy bizonyos Cheri Jo Bates nevű nő haláláért is ő a felelős, mert a helyszínen a rendőrök egy festéknyomos órát találtak, amelyből arra következtettek, hogy a másik öt embert is Poste ölhette meg. De nemcsak erre alapozzák Poste gyilkos voltát. A nyomozók szerint a Zodiákusról készült fantomképek és Poste 25 éves korában készült egyik fényképe a legmeghatározóbb bizonyíték, ugyanis Poste homlokának a jobb felén egy hosszas seb látható, amely pontosan ugyanolyan, mint amilyenről a szemtanúk és a gyilkos támadását túlélők beszámoltak. Ezenkívül az egyik Zodiákus gyilkosság után a helyszínen találtak egy katonai bakancsnyomot, amely tökéletes másolata volt annak, amelyet a Bates gyilkosságnál találtak. Az FBI és a San Franciscoi-i rendőrség azonban nem fogadta el ezt az álláspontot, így továbbra is lezáratlan ügyként kezelik a Zodiákus-gyilkosságokat.

 

 

Források: 1, 2, Kiemelt kép

EnglishGermanHungarian