[metaslider id="9331"]

Megéri PTE-s hallgatónak lenni! – a pécsi kedvezményekről

Legyen szó hallgatókról, oktatókról, olyan hallgatókról, akik már több éve vagy akár most, pár napja kapták kezükhöz a diplomájukat, vagy olyan leendő PTE hallgatókról, akik még tűkön ülve várják azt a bizonyos júliusi SMS-t a felvétellel kapcsolatban; a Pécsi Tudományegyetemhez tartozókat – legyenek bármilyen minősítésben – megilletik bizonyos kedvezmények szeretett városunkban. 

Mégis ki, mikor és milyeneket vehet igénybe?

PTE hallgatóknak

Mint ahogy a cikk címében is utaltam rá, több szempontból is megéri a pécsi egyetemhez tartozni – akár a jogi, akár az orvosi vagy a bölcsészettudományi karhoz. Egyrészt a Pécsi Tudományegyetem már több éve a legjobb vidéki karként van titulálva; színes kultúra, sokféle lehetőség, mesés, élhető, egyetemistabarát város, kiemelkedő oktatással – véleményem szerint ezt már nem is kell tovább ragozni. Másrészt, mint ahogyan azt már középiskolában is tapasztalhattuk, minket, diákokat, számos kedvezmény megillet azon okból, mert valamilyen intézmény hallgatói vagyunk, és rendelkezünk valamiféle jogviszonnyal – jelen esetben hallgatói jogviszonnyal. Amíg ez fennáll, szerte a városban találkozhatunk olyan vendéglátó egységekkel, kulturális szolgáltatásokkal, üzletekkel, ahol ki tudjuk használni a diákkedvezményt. 

Éppen azért, mert rengeteg helyen adnak engedményeket diákoknak, szinte lehetetlen lenne Pécs összes diákkedvezményét összegyűjteni. Vannak helyek, ahol a weboldalon külön kiemelik ezeket vagy az adott helyszínen felhívják erre a figyelmet, de vannak olyan szolgáltatások is, ahol anélkül, hogy az illető rákérdezne, vagy utalna arra, hogy a PTE-hez tartozik, nem feltétlen szólnak a kedvezményről.

pte

Alumni tagoknak, munkatársaknak

Talán most a legidőszerűbb, ugyanis pár napja kapták meg a diplomáikat a frissen végzett hallgatóink. A diploma mellé megkapták az Alumni évente megjelenő exkluzív magazinját, mely bemutatja éppen merre tart az egyetem, számos korábbi hallgató is megszólal benne; mindemellett tartalmazza azokat a kedvezményeket is, amelyek a tagokat megilletik. De mi is az az Alumni? Az Alumni tulajdonképpen a Pécsi Diplomások Köre, melynek jelenleg 29997 tagja van. A regisztrálók részére egy Alumni tagkártya kerül átadásra, amellyel számos nagyszerű kedvezmény vehető igénybe mind a PTE falain belül, mind pedig külső vállalati partnereknél. Ugyanúgy, mint a hallgatók számára, már a végzett diplomásoknak is kijárnak szinte az azonos kedvezmények. Természetesen a PTE munkavállalói is élhetnek a felsorolt kedvezményekkel. 

Az alábbiakban kiemelek néhány helyszínt, ahol biztosan igénybe lehet venni a diákkedvezményeket, illetve az Alumni, esetleg munkavállalói kedvezményeket: 

  • Tömegközlekedés, autó: az egyik legfontosabb teendő, amint valaki felvételt nyer Pécsre, megnézni, milyen messze lesz a kar a lakástól, kollégiumtól. Hogy miért is fontos ez? A távolságokat igen könnyen áthidaló Tüke Busz Zrt. miatt, ami Pécsett egyedülálló, szélesen kiterjedt buszhálózatot biztosító tömegközlekedést jelent. A buszok sűrűn járnak, szinte a város minden pontján találkozhatunk az ikonikus zöld járművekkel, melyekhez természetesen jegy megváltása mellett lehetőség van havi bérlet vásárlására is – diákkedvezménnyel. Ennek igénybevételéhez másra nincs szükség, mint a diákigazolványunkhoz, ami 50 %-os kedvezményt ad.  Emellett lehetőség van autószervizeknél is kedvezmények igénybevételéhez (például Pécsi Gyorsszerviz).
  • Egyetemi kedvezmények: legyen szó akár hallgatókról, akár Alumni tagokról, az egyetemi kedvezmények mindenkit megilletnek: a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban (röviden a TK-ban), a Dialóg Kaptár Könyvesboltban, ahol legtöbbünk vásárolja a tankönyveit, de akár a Botanikus Kertben is lehet érvényesíteni az engedményeket, számos egyéb más hellyel egyetemben.
  • Éttermek, vendéglátó egységek: Pécsnek sajátossága, hogy rengeteg helyen biztosít kedvezményeket – 10-15-20% – diákoknak, hallgatóknak még a vendéglátó szektorban is. Ez helyszínenként eltérő, ezen helyek saját platformján, oldalán megtalálható, de néha napi engedményeket is meghirdetnek, sőt olyan is volt már, amikor egy jelszó bemondásáért és a diákigazolvány felmutatásáért ingyen kávé járt. Érdemes figyelemmel lenni a friss posztokra! Van kedvezmény a Starbucksban, az Aranykacsában, a Pécsi Szalonban és még számos más helyen is.
  • Sport és wellness: természetesen ez szektor sem maradhat ki a kedvezmények tárházából! Több konditerem és fürdő is nyújt lehetőséget egyéni engedmények bezsebelésére – ami több szempontból is előnyös; egyrészt a sportolni vágyó hallgatók pénztárcájának is kedvez – ami valljuk be hasznos lehet -, másrészt pedig akár ezáltal buzdíthatják is a még nem sportoló hallgatókat egy kis testmozgásra – véleményem szerint ezzel mindkét fél jól jár.  Jár kedvezmény például a Fitness5-ban és a Termálfürdő Magyarhertelendben.
  • Kulturális szolgáltatások: szinte egyértelmű, hogy ha valaki meghallja Pécs városának nevét, az első szó, ami eszébe jut, az a kultúra (nem hiába köszönti a Pécsre érkezőket a város szélénél a „Pécs, a kultúra városa” tábla). Érdemes minden helyen érdeklődni a kedvezmények után, hiszen a legtöbb helyen egész biztosan van rá lehetőség – múzeumokban, kiállításokon, színházakban – például a Katona József Színházban.

Mindezeken kívül még rengeteg hely és szolgáltatás van Pécsett, de mint már említettem, szinte lehetetlen lenne mindent felsorolni. A tanácsom az lenne a kedves olvasónak, hogy járjon nyitott szemmel, és merjen érdeklődni a kedvezmények után. Nem véletlenül nevezik Pécset egyetemvárosnak!

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1

EnglishGermanHungarian