A medvehagyma nem véletlenül egy közkedvelt növény, továbbá kiemelten népszerű jótékony hatásai miatt. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz, ami által fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, valamint vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatásai is ismertek, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenállóképességét. A szabályok betartása mellett magunknak is szedhetünk, ha mondjuk a Mecsekben járunk egy túra alkalmával, szóval akár programnak sem utolsó, ha éppen jó idő van. Vannak, akik magában fogyasztják, de azért pár alapreceptet sem utolsó feldobni a medvehagyma ízvilágával. A következőkben összegyűjtöttem pár receptet, amiket könnyedén (vagy viszonylag kevés erőfeszítéssel és alapanyaggal) elkészíthettek.
1.) Medvehagyma- krémleves
Hozzávalók
- 2 csokor medvehagyma
- 1 db burgonya (nagyobb)
- 1 közepes db vöröshagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 l alaplé
- 250 ml habtejszín
- 1 ek vaj
Elkészítés
- A medvehagymát felvágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A krumplit meghámozzuk és felvágjuk.
- A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, kicsit átkeverjük, majd hozzáadjuk a medvehagymát. 2 perc keverés után mehet hozzá a krumpli.
- Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 20 percig főzzük.
- Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a habtejszínt, és elkeverjük.
2.) Egyedényes medvehagymás-sajtos tészta
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy mozsárban törve)
- 500 g fusilli tészta
- 5 csokor medvehagyma (nagyon finomra vágva)
- 8.5 dl víz (vagy pont annyi, hogy ellepje a hozzávalókat az edényben)
- 250 ml főzőtejszín (vagy 30%-os habtejszín)
- 250 g cheddar sajt (apró darabokra vágva)
- 50 g parmezán sajt (finomra reszelve)
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 1 csipet chilipehely
Elkészítés
- Egy nagy fazékban vagy tapadásmentes vasedényben közepes lángon hevítsünk olívaolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és főzzük puhára körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, és főzzük illatosra, körülbelül 1 percig.
- Adjuk hozzá a tésztát, a medvehagymát, majd a tejszínt, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az alapanyagokat. Sóval, borssal és egy csipet chilipehellyel ízesítsük. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és időnként megkeverve hagyjuk főni, amíg a tészta al dente nem lesz (12-14 percig).
- Adjuk hozzá a sajtokat, és addig keverjük, amíg el nem olvadnak.
3.) Parmezános medvehagyma pesto
Hozzávalók
- 1 csokor medvehagyma (nagyobb csokor)
- 1 dl olívaolaj
- 1 dkg fenyőmag (vagy dió, napraforgó)
- 8 dkg parmezán sajt (van amikor nem teszek bele)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mindent beleszórunk a kelyhes turmixba, és pár másodperc alatt kész is.
- Üvegbe töltjük, és hűtőben tároljuk.
4.) Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók (tésztához)
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 15 dkg vaj
- 2 ek kacsazsír
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 4 ek tejföl
Töltelékhez
- 1 csokor medvehagyma
- 2 ek vaj
Továbbá
- 1 db tojás (a kenéshez)
- 2 ek szezámmag (a szóráshoz)
Elkészítés:
Tészta
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet elkeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez és a tejföllel, ill. a tojással összegyúrjuk.
- A tésztát kb. félóráig pihentetjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk úgy 1cm-es vastagságúra.
- Megkenjük a felületét olvasztott vajjal, rászórjuk a felaprított medvehagymát és feltekerjük mint a bejglit. A két végét egymásra hajtjuk. Ismét pihentetjük 30 percig.
- Ezután a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és egy 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és ismét pihentetjük 30 percig, majd lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Forró (190 °C-os) sütőben szép pirosra sütjük.
Töltelék
- A vajat megolvasztjuk, a medvehagymát apróra vagdossuk.
5.) Olívabogyós-medvehagymás saláta
Hozzávalók
- 3 nagy db sárgarépa
- 0.5 db kígyóuborka
- 10 dkg zöld olajbogyó
- 1 közepes fej vöröshagyma (vagy lilahagyma)
- 1 csokor medvehagyma (kisebb)
- 8 dkg csemegekukorica (konzerv)
- fehér bors ízlés szerint (őrölt)
- 1 csipet só
- 3 ek olívaolaj
- 3 szál petrezselyem
Elkészítés
- A sárgarépát, az uborkát és a hagymát vékony csíkokra vágjuk. A kukoricát egy szűrőkanálban lecsöpögtetjük. Az olívabogyót is felcsíkozzuk (vagy tetszés szerint vékony karikákra szeleteljük). A medvehagymát 1-2 centis csíkokra vágjuk.
- Az összes zöldségfélét salátás tálba tesszük, és egy késhegynyi őrölt fehér borssal, valamint egy csipet sóval ízesítjük.
- A petrezselyem zöldjét finomra aprítjuk, rászórjuk a salátára, és végül az egészet meglocsoljuk olívaolajjal.
- Legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd fogyasztás előtt újra átkeverjük
6.) Csirkemell medvehagymás ricottás- töltelékkel
Hozzávalók
- 1 db csirkemellfilé (2 fél)
- 1 csokor medvehagyma
- 20 dkg ricotta (vagy túró)
- 10 dkg trappista sajt (vagy gouda)
- só ízlés szerint
- négyszínű bors ízlés szerint (őrölt színes bors)
- 1 kávéskanál füstölt pirospaprika
- 3 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés
- A csirkemellen csináljunk kb. másfél cm-re egymástól bevágásokat, ügyelve, nehogy teljesen átvágjuk a húst, majd mindkét oldalát ízlés szerint szórjuk meg sóval.
- A vajat hevítsük fel, és adjuk hozzá a csíkokra felvágott medvehagymát, majd pároljuk pár percig.
- Ezután adjuk hozzá a ricottát (v. túrót), ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg színes borssal, majd keverjük alaposan össze. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
- A csirkemell bevágásait töltsük meg a medvehagymás túróval, majd a maradékot kenjük rá a tetejére.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és locsoljuk meg az olajjal. Ezután helyezzük egymás mellé a megtöltött csirkemelleket, majd szórjuk meg a reszelt sajttal, végül pedig a pirospaprikával.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép pirosra.
7.) Medvehagymás csíkos kalács
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt (+2 evőkanál)
- 2 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 2 teáskanál só
- 1 tk cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 csokor medvehagyma (15 db levél)
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 db tojássárgája (lekenéshez)
- 1 ek tej (lekenéshez)
Elkészítés
- A medvehagymát vágjuk fel vékony csíkokra, majd adjunk hozzá 1 ek olajat, és turmixoljuk össze. Ezután tegyük félre. A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.
- A keverőtálba öntsük bele a szintén meglangyosított tejszínt, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Ezután szitáljuk hozzá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztókarjával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát.
- Ezután osszuk el két egyforma részre, majd az egyik tésztát tegyük vissza a keverőtálba, és adjuk hozzá a pépesített medvehagymát, 2 evőkanál lisztet, és dagasszuk még 2-3 percig. (mindenképpen kell hozzá a liszt, mert a medvehagymától kissé lágyabb lesz kelesztés után a tészta)
- Ezután mindkét tésztát kézzel még egy kicsit dagasszuk át, hogy szép sima legyen, majd tegyük külön-külön tálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen, kelesszük egy óra alatt a duplájára.
- Amikor a tészták megkeltek, először a sima tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután a medvehagymás tésztát is borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki akkorára, mint az előző tésztát. (arra figyeljünk, hogy a kinyújtott tészták ne legyenek nagyobbak, mint a forma amiben sütni fogjuk)
- Ezután a fehér tésztát kenjük le vékonyan az olajjal, majd helyezzük rá a medvehagymás tésztát, és tekerjük fel úgy, mint a bejglit.
- Egy 20×10 cm-es sütőformát zsírozzunk, és lisztezzünk ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen, kelesszük újra 30 percig. (a sütőformát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni)
- A tojássárgát keverjük össze a tejjel, majd amikor a tészta újra megkelt, kenjük le vele a tetejét.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. Ha kezdene a kalács nagyon barnulni, akkor takarjuk le alufóliával, majd úgy süssük tovább.
- A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Sziasztok! Sebők Aida vagyok a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakos hallgatója, a 2021/22-es tanévtől a Media Iuris szerkesztője. Az írással és az irodalommal már általános iskolában elkezdtem foglalkozni és ez a szenvedélyem azóta is tart. Cikkeimben elsősorban a büntetőjog a fő csapásvonal, de nagyon élvezem az interjúk készítését is, így sok különleges emberrel és izgalmas témákkal igyekszem színesíteni a Media Iuris oldalát.