[metaslider id="9331"]
mátrix

Matrix – Kövesd a fehér nyulat!

„A pirosat vagy a kéket választod? A kék visszavisz a Mátrixba. Holnap reggel felébredsz az ágyadban, és nem emlékszel semmire. Az életed megy tovább a régi, “normális” kerékvágásban. De ha a pirosat választod, az életed már soha nem lesz az, ami régen volt. Kilépsz a Mátrixból, és megismered a Valóságot!”

A Mátrix-trilógia és a mögötte álló anyagok (az Animátrix, a játékok és az egyéb kisebb művek, pl. képregények) olyan összetett történetet írnak le, ami ritkaság a filmfranchise-ok között. Az első Matrix film már több, mint 20 évvel ezelőtt megjelent (1999-ben), és talán általánosan kijelenthető, hogy ez a film volt az, amelyik a legsikeresebb volt. A maga cyberpunk világával és részben buddhista, valamint egyéb vallásokból szemezgetett elemeivel, és ugye a kérdéssel, hogy mi is igazából a valóság (hol kezdődik a valóság és hol ér véget), mindenkinek tátva maradt a szája, amit aztán talán csak a második rész (Mátrix-Újratöltve, 2003) tudott becsukni. Sokan úgy gondolták (és gondolják is a mai napig), hogy a Mátrix egy befejezett történet, úgy, ahogy van, és fölösleges volt mellé még két másik folytatást leprodukálni (nemhogy hármat…).

 

Röviden a filmekről

Ahogy látjuk: Szürke, egyhangú világunk valóságos. A valóság: Ez a világ csak átverés, egy nagyszabású összeesküvés része, amelynek kiagyalói mesterséges intelligenciájú gépek. A hatalom az ő kezükben van és az emberek mind rabszolgák. Kemény! Eláll a lélegzeted a trükköktől, elszáll az agyad az akciójelenetektől és megáll az eszed a történettől. Keanu Reeves és Laurence Fishburne vezetik az emberiség felszabadításáért folytatott harcot a Mátrixban, a Wachowski fivérek (Fülledtség) korszakalkotó filmjében, amelyet nem lehet elégszer megnézni. A történet lebilincselő, a speciális effektusok páratlanul újszerűek – a film egyszerűen zseniális.” – írja összefoglalójában a Port.hu a legelső Mátrix filmről, ami szerintem nagyon jól összefoglalja azokat az érzéseket és pillanatokat, amiket borsódzó háttal tölt el a néző a képernyő előtt. Mikor Neo megkapja az üzenetet, miszerint a fehér nyulat kell követnie (ugyanannyira nem érti mi történik, mint a néző), de pár perccel később az ajtajában áll a fehér nyúl (na, persze nem úgy, ahogyan számítanánk rá…) és valójában megkezdődik az események folyamata.

 

A Mátrix a mindennapjainkban

A Matrix filmek (ismét csak ezt tudom leírni: főként a legelső film, és főként a 2000-es évek elején) hatalmas robbanása és a piacon blockbusterként való megjelenése elindított egy olyan társadalmi folyamatot, amit nehéz lett volna nem észrevenni. A film hatására egyre több hosszú bőrkabátot vásároltak, és főként Morpheus (Laurence Fishburne) egyedi napszemüvege ihlette meg a Mátrix-rajongókat, de úgy általában szimplán csak menőbb lett napszemüvegben járni. A zeneiparban mai napig vannak a Mátrix filmzenéiből ütős feldolgozások, de természetesen ebből is az első filmek zenéi ütötték a legnagyobb lyukat a falba (Clubbed to Death). Arról naphosszat lehetne beszélni, hogy milyen hatással volt a Wachowski-testvérek (Lilly Wachowski és Lana Wachowski) ezen munkássága a filmipar történelmére, és hogy azóta szinte nincs is olyan akciófilm, amiben ne lenne egy bullet time effect, vagy egy time slice. Az új Mátrix film, a Mátrix – Feltámadások pedig újra megihletett egy-két hírességet, aminek hatására újra nagy divat lesz a bőrszerkó.

mátrix

Mátrix – Feltámadások (2021)

Tehát a szintén 2003-ban megjelent Mátrix-Forradalmak megjelenésével már végleg azt hitték az emberek, hogy befejeződött a történet, és ez így is volt, egészen a tavalyi évig, amikor az előzetes kezdeti sokkjából feleszmélve tudatosult a nézőkben, hogy bizony még egy szájtátás vár ránk. 2021 decemberében meg is volt a premier, a film azonban nagyon erős kritikákkal lett illetve (szerintem méltán). Erről a filmről is nehéz spoilerek nélkül beszélni, akit érdekel mindenképpen nézze meg, mert hiába nem lett olyan kasszasiker, mint a legelső Mátrix film, ettől függetlenül hozzátartozik a történethez, és olyan nagy alakok is feltűnnek benne a jól megszokott Keanu Reeves (Neo) és Carrie-Anne Moss (Trinity) mellett, mint Neil Patrick Harris, valamint Smith ügynök is egy új fiatalember képében tűnik fel.

 

A Mátrix-filozófia

A feljebb leírtakon kívül a Mátrix tudott valami olyat nyújtani a nézőinek, amit akkoriban a filmek nem: egy jól kiépített filozófiát (bár mostanában is kevés ilyen alkotással találkozhatunk a filmvásznon). A rendezők egy interjúban azt nyilatkozták, hogy főként a buddhizmus vallási elemeiből merítkeztek, de a napjainkban igen népszerű genderideológia témája is felmerül benne, nem kevés kérdést hagyva a néző fejében. Már az első film nézése során sokszor meg kellett állítanom a filmet, mivel az elején vagy nem értettem mi történik, vagy elbizonytalanodtam, hogy akarom-e tudni egyáltalán mi történik a továbbiakban… Úgy gondolom, hogy a filmek ledarálása után érdemes pár napot elgondolkodni és megemészteni a látottakat, talán töprengeni is azon, hogy mit is akarhatott ez a film a nézőtől. A Mátrix filmek mára már tényleg alapdarabnak számítanak, amik olyan szinten kuszálják össze az emberek gondolatvilágát, hogy elérik céljukat, elgondolkozunk, hogy mit tennénk a főhős, Neo helyében: A pirosat vagy a kéket választanánk? 

mátrix

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kimelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian