[metaslider id="9331"]

Maszkban is menő vagy! – Interjú a PTE Táncegyüttes tagjával, Lovász Lilivel

A PTE Táncegyüttes a Táncoló Egyetem megalakulásának 20. évfordulóján kampányt indít a maszkviselés népszerűsítésének érdekében. A Maszkban is menő vagy! c. fotósorozat akrobatikus táncelemek segítségével mutat be mindennapi élethelyzeteket, és egy kicsit más, új módon hívja fel a figyelmet a maszkviselés fontosságára.

A kampányról a PTE Táncegyüttes egyik tagjával, Lovász Lilivel beszélgettem.

Mióta vagy a PTE Táncegyüttes tagja, illetve mi inspirált arra, hogy csatlakozz?

Lovász Lili: A táncegyütteshez még 2018 szeptemberében kerültem, így ez lesz a 3. évem a csapattal. Mindig is imádtam táncolni és a táncegyüttes előtt ritmikus gimnasztikáztam, ami mondhatni, elég jó alapot adott a tánchoz. Itt egy még volt edzőm (Stickel Franciska) által ismertem meg az együttest és egyből beleszerettem mindenbe, amit ők képviseltek. Sajnos akkor még túl fiatal voltam a csatlakozáshoz, ám pár évvel később egy volt gimnáziumi kistanárom (Vargáné Szalai Kata) segítségével sikeresen csatlakoztam az együtteshez és azóta is ott vagyok. 

 

Hogyan birkóztok meg a járványhelyzettel? Hogyan befolyásolja ez az edzéseket, fellépéseket?

Lovász Lili: A járványhelyzet, mint mindenkinek, nekünk is megnehezítette a dolgunkat. Az első hullám időszakában kénytelenek voltunk az edzéseket berekeszteni. Ezen időszak alatt próbáltuk online tartani a kapcsolatot és közös táncos videókat készíteni. Mikor szeptemberben visszatérhettünk a próbatermünkbe, igyekeztünk betartani a legfontosabb óvintézkedéseket. Sajnos a vírus miatt számos fellépésünk elmaradt, többek között a májusra tervezett egész estés táncestünk is, de szerencsére utóbbiról nem kellett teljesen lemondanunk, ugyanis vezetőnknek, Bánkyné Perjés Beatrixnek sikerült a fellépést egy későbbi időpontra áttetetnie, ami, ha a vírushelyzet lehetővé teszi, 2021 februárjában fog megrendezésre kerülni.

Hogyan rukkoltatok elő a Maszkban is menő vagy! c. kampánnyal?

Lovász Lili: Mint már említettem, vezetőnk, Bánkyné Perjés Beatrix egy hihetetlenül kreatív személy, így az ötlettel is ő állt elő, mi pedig örömmel és lelkesen támogattuk. A helyzet adott volt, így nem is volt kérdés, hogy megvalósítsuk-e. Az pedig külön öröm, hogy a Pécsi Tudományegyetem vezetősége is támogatta, Prof. Dr. Bódis József államtitkár úr pedig elvállalta a kampány védnöki tisztjét.

Mesélsz kicsit a kampány lényegéről? Mit jelent számodra?

Lovász Lili: A kampány fő célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a maszkok viselésére. Ezt az extrém táncos és gimnasztikai pózokkal igyekeztük elérni. Én úgy gondolom, a kampányunk leginkább a fiataloknak szól, akik számára a megjelenés kiemelkedően fontos. Arra kívántuk őket és mindenkit ösztönözni, hogy egy ilyen nehéz helyzetben mások és saját maguk védelme érdekében tartsák be a különböző egészégügyi előírásokat. Erre is találtuk ki a #maszkbanismenovagy, avagy #youarecoolinmasktoo hashtageket.

Lehet szó a jövőben további, ehhez hasonló kezdeményezésekről?

Lovász Lili: Én személy szerint nagyon remélem, hiszen az ilyesfajta kezdeményezések nemcsak nagyon fontosak, de nagyon szórakoztatóak is számunkra. A PTE Táncegyüttes sokszor fellépett már hasonló kampányok élén és úgy gondolom, ha Beán múlik, biztosan lehet majd hallani még ehhez hasonló kezdeményezésekről.

A fotósorozat megtekinthető a különböző közösségi platformokon. A képeket a Portrait Maffia készítette.

EnglishGermanHungarian