[metaslider id="9331"]
boldog

Március 20. A boldogság világnapja: „Boldoggá tesz az, ha meg tudom élni a pillanatot, legyen az akármilyen apróság is.”

Egy igazán rendhagyó cikkel készültem erre a napra, hisz ma van március 20-a, amit az Egyesült Nemzetek Szervezete a boldogság nemzetközi napjává nyilvánított. Úgy gondoltam célszerűbb ebben a témában egy kreatív cikket írni és bevonni az olvasóinkat a készítés folyamatába, hisz hétmilliárdan élünk a Földön, a boldogság mindenkinek mást jelent. Irományom célja az, hogy felnyissam mindenki szemét annak vonatkozásában, hogy milyen kis dolgok is mekkora mértékű örömet tudnak hozni az életünkbe, mindezt úgy, hogy az olvasók gondolataira támaszkodom és csoportosítom az általuk megosztottakat a saját meglátásom szerint. Azt a kérdést tettem fel nekik: „Téged mi tesz boldoggá?”

A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot. Megkérdezett olvasóink olyan fogalmakkal írták le, hogy mi teszi őket boldoggá, mint a megértés, önállóság, önelfogadás és szeretet. Rengeteg filmben hangzik el a bizonyos: „Boldog vagy?” mondat. Tapasztalataim szerint ahhoz, hogy valaki egy alapvető boldogságot érezzen a mindennapjaiban, ahhoz elengedhetetlen egy biztonságos és szerető környezet, valamint az, hogy valaki rendben legyen saját magával. Olykor nem is tudunk olyan nagy jelentőséget fordítani a kisebb boldogságforrásoknak, ha nem érezzük azt, hogy harmóniában vagyunk önmagunkkal. 

boldog

Ha jellemeznem kéne a 21. századot, egy rohanó világként írnám le. Gyors csevegések, rövid találkozások, azonnali válaszok és információk tömege az, ami bekeretezi a mindennapjainkat. A sok virtuális találkozás, illetve az internet miatt néha elfelejtünk a „való világban” élni, értékelni az apró dolgokat és időt szakítani a mély és hasznos beszélgetésekre, mások véleményének meghallgatására és tanácsadására. A boldogságunk eléréséhez legtöbbször szükségünk van másokra. A legapróbb dicséret, egy kedves köszönés, egy „jó reggelt” üzenet meg tudja határozni a napunkat és csodás hangulattal bearanyozni azt. Gondoljunk csak bele milyen érzésekkel tölt el minket egy óriási habos kávé reggel hétkor, a Balaton illata nyáron vagy amikor napsütésre ébredünk. Milyen felemelő a természetben sétálni és hallgatni a környezetünk zajait vagy éppen csak örülni egy kis csöndnek. Felemelő látni, ha valaki ránk mosolyog vagy jó erősen magához ölel. Az előbb említett dolgok elsőre nem feltétlen tűnnek önmagukban nagy jelentőségűnek, viszont, ha megtanulunk odafigyelni rájuk és értékelni őket, akkor sokat segíthetnek egy borús nap szebbé tételében. 

Olvasóink számára a család, a szerelem és a barátok okoznak nagymértékű boldogságot. Nincs is fontosabb annál, mint támogatni egymást és kölcsönös szeretetben élni. Annak tudata, hogy olyan emberek vesznek körül minket, akiknek fontosak vagyunk, az leírhatatlan érzés és elengedhetetlen ahhoz, hogy előrébb lépjünk az életben, megmásszuk azt a bizonyos létrát és beteljesüljenek az álmaink. 

Természetesen az anyagi javak is meghatározók, mint egy autó, egy gyönyörű ház/lakás vagy a pénz. Ezek is boldogságot tudnak hozni az életünkbe, amellett, hogy biztonságot adnak és egy alapot az élethez.

Arisztotelésztől származik a szerencsejavak elmélet, ami kitűnően rámutat arra, hogy a boldogsághoz kell a szerencse is. Vannak dolgok, amiknek eléréséhez szükségünk van bizonyos külső javakra/szerencsejavakra. Például, ha valaki gyermeket szeretne, ahhoz elengedhetetlen a gyermekáldás és ezek nem rajtunk múlnak. 

boldog

Ne felejtsük el a sportokat is, hisz sok ember válaszként írta az edzést, a focit, a testmozgást. Nem csak a lelki feltöltődésre kell odafigyelnünk, testünkkel is ugyanannyira kell törődnünk. A sport ki tud mozdítani az unalmas hétköznapokból és segít tisztán gondolkodni. 

Két kedvenc válaszom a kedves olvasóinktól: 

Véleményem szerint a boldogság boldog pillanatok sorozata. Fontos, hogy az apró történéseket is tudjuk értékelni az életben. Számomra örömmel tölt el, ha szép a táj. Ha egy kávét megihatok a barátnőm társaságában. Ha megérint egy film vagy zene. Ha tartalmas beszélgetést folytathatok valakivel. Ha nevethetek. Ha magammal foglalkozhatok. Ha valami újat tanulgatok. Ha elutazhatok az általam kedvelt helyre. Ha a családommal vagy a barátaimmal tölthetek el minőségi időt. Ha megdicsérnek vagy bókolnak nekem.

Annyi minden van, aminek örülhetünk az életben. 

Értékeljük ezeket a pillanatokat!

Az, amikor eldöntöm, hogy boldog leszek a körülményekre való tekintet nélkül.

Remélem a cikk segítségetekre lesz abban, hogy a kisebb boldogságforrásoknak is ugyanakkora örömöt szánjatok, mint a nagyobb horderejűeknek. Ha úgy érzitek nincs kiút, minden rossz megtörténik veletek ami létezik, akkor csak gondoljatok arra, hogy még messze van a vizsgaidőszak! ☺

Szeretném megköszönni a Media Iuris nevében is a hozzájárulást. Kövessétek az Instagram oldalunkat, hogy részt tudjatok venni kreatív projektjeinkben és játékainkban!

 

Képek forrása: Pexels

EnglishGermanHungarian