[metaslider id="9331"]

Már 19 éves a Harry Potter film

A héten ünnepelte a 19. évfordulóját a Harry Potter és a bölcsek köve című film. 2001-ben megint fantasy lázban égett a világ, a 80-as években megjelent a Star Wars után, mivel ismét egy újabb siker filmet alkottak, amely nem más, mint a Harry Potter. Biztosan te is hallottál már arról a bizonyos szemüveges fiúról, aki megmentette a világot és kivédte a sötét varázslatokat. A Joanne Kathleen Rowling által írt regény, ami a filmek alapjául szolgált, egy kihagyhatatlan klasszikus gyerekek, fiatalok és felnőttek számára is egyaránt.

A regényről:
A Harry Potter és a bölcsek köve angol ifjúsági fantasy, a J.K Rowling által jegyzett hét kötetes Harry Potter regényfolyam első része. A kötet főhősünk és két barátja első iskolai évét mutatja be a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában, ahol megismerjük a szereplőket, akik életét követhetjük végig a sorozat részeiben más és más megpróbáltatásokon keresztül. Harry Potternek nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz. Minden részben egy kisebb nehézséget küzd le, melyeket áthidalva a történetek végére a főgonoszt is legyőzi. A tizenegy éves varázslójelölt története meghódította az egész világot. Az angol kiadás 1997. június 26-án jelent meg, míg Magyarországon csak 1999-ben debütált az Animus Kiadónál, Tóth Tamás Boldizsár fordításában.

A filmről:
A Harry Potter és a bölcsek köve az első volt a sorban a sikeres HP filmek között. Ez a népszerűség szinte garantált volt a könyv olvasottsági arányának és dicsőségének köszönhetően, hisz a könyv nagy rajongásnak örvendett. Az első könyv megfilmesítését talán nem is bízhatták volna jobb rendezőre, mint Chris Columbusra, aki főként családi filmjeiről híres, de hasonlóképpen jártak el a szereplőgárda kiválasztásánál is Daniel Radcliffel az élen, aki nem mást alakít, mint a sorozat cím- és főszereplőjét, Harry Pottert.

Cselekmény:
Szülei halála után a csecsemő Harry édesanyja testvérének családjánál, a lépcső alatti gardróbban nevelkedik, elnyomott körülmények között. A 11 éves fiú ekkor még nem tudta, hogy ő nem egy átlagos és közönséges tinédzser, hiszen ő a varázslóvilág legkülönlegesebb gyermeke, aki egyéves korában túlélte Voldemort halálos átkát, melyben szülei életüket vesztették. 11. születésnapján egy váratlan vendég jelenik meg nála, aki felborítja az egész életét és rátereli őt a neki szánt sorsra. A barátságos idegen óriástól titokzatos levelet kap, mely egy meghívó, amelyben értesítik, hogy Harry a kiválasztottak közé került és várják a varázslóképzőben. Harry ekkor szerez tudomást varázserejének létezéséről és megismeri szülei halálának valódi okát.  A kis túlélőneka a Roxfortban egyáltalán nincs unalmas élete. Barátaival, az intelligens és szorgalmas Hermione Grangerrel, és a hűséges Ron Weasley-vel izgalmas, ám annál veszélyesebb kalandokba keverednek. A három fiatal véletlenül jön rá egy tanáruk titkára és véletlenül találkoznak Bolyhoskával a háromfejű óriáskutyával. Mind a hármuk tudására, bátorságára és ismereteire szükségük lesz, hogy legyőzzék a még gyenge, de annál gonoszabb Tudjukkit. Az iskolai tanórák és a gonosz elleni küzdelem során megismerhetjük a varázslók sportját, a kviddicset, átváltoztatástan órán, azt, hogy hogyan lesz Makeszből talpaspohár, hogyan kell ellazulni az ördöghurok fogságában, hogy milyen komoly a varázsló sakk, milyen egy troll a pincében, vagy mit rejt Edevis tükre. A számos megpróbáltatás alatt sok segítőt és barátot ismerhetünk meg: Hagridot, Dumbledoret, a kentaurokat… Na de azt, hogy sikerül-e helytállniuk és megakadályozniuk a Roxfortot fenyegető veszélyeket nem árulom el nektek. Derítsétek ki, ti magatok, és ismerjétek meg részletesen Harry Potter varázslatos életét.

Érdekességek és eltérések a film és a regény közt:
McGalagony professzor büntetőmunkára ítéli a könyv szerint Harryt, Hermionet, Malfoyt és Nevillet a tiltott rengetegbe Hagriddal, ám a filmben Neville helyett Ron kerül büntetésbe. A filmből kimaradt az utolsó előtti próbatétel, – mivel az már korábban megtörtént – a harc a trollal. E mellett a könyv alapján az utolsó próba az, amikor Hermionenak és Harrynek varázsszerek közül kell választania, melyek közül az egyik egy fekete tűzön keresztül vezeti a Bölcsek kövéhez Harryt a másik Hermionet juttattja vissza Ronhoz.

Ha esetleg még nem láttad a filmet vagy nem olvastad a könyvet, nyugodtan tedd meg, mert egyikben sem fogsz csalódni.

EnglishGermanHungarian