[metaslider id="9331"]

Máig meg nem oldott ügyek- Avagy a Döglött Akták kicsit máshogy

Az interneten nap mint nap borzasztó dolgokkal találkozhatunk, legyen szó egy halálesetről, sérülésről, vagy akár emberrablásról. A rejtélyes emberrablások, gyilkosságok és egyéb bűnügyek pedig sokszor igen hosszú ideig tartják lázban a világot, és az önjelölt nyomozókat. Ám számtalan olyan esettel találkozhatunk, melyeket csupán évekkel később, vagy talán soha nem tudnak megoldani, és lezárni, emellett a világ számára is örök rejtélyek maradnak. Meglepő módon nem csak Amerika van tele bizarrabbnál bizarrabb történetekkel, de Pécsen is tömérdek hasonló esettel találkozhatunk. Íme néhány példa ezen esetekre Amerikából, Magyarország határain belülről, szűkebb körben Pécsről.

Jó borzongást!

Kezdetként íme néhány pécsi ügy, melyek közül az első Pecsenyés Kati esete, melyben az orvos elnézte a „betegséget”

F. Dénesnét 2009. januárjában ölték meg a Meszes városrésznél, Pécsen, saját lakásában. 28 késszúrás végzett a nővel, mit a későbbiekben kihívott háziorvosa tüdőembóliának nézett. A későbbi patológiai jelentésből derült ki az orvos tévedése, így kizárták a természetes elhalálozás fennállását. Az ügyben nyomozás indult, melyben 3 gyanúsított is szerepelt, kik hosszú ideig előzetes letartóztatásban voltak. Később a hölggyel élettársi viszonyban élő férfi került a gyanúsítottak listájának vezető pozíciójába. Indíték még ha volt is, az Ítélőtábla 2012-ben felmentette a férfit bizonyítottság hiányában.

Jókai non-stop és a hiányzó whisky

 50 késszúrás, néhány hiányzó ital, nincs bizonyíték. Ez jellemezné a legjobban, és a lehető legrövidebben az esetet. A 90-es évek elején történt eset máig megoldatlan, mert a gyanúsított ellen bizonyítékot nem találtak. Ugyanakkor rablógyilkosság sem történhetett, mert pénzt nem vittek el a helyszínről. 

Majd íme pár Egyesült Államoki eset, melyről már biztosan mindenki hallott valami úton, de még mindig kiábrándítóan szörnyűek.

JonBenét Ramsey csupán egy 6 éves kislány volt, amikor az eset megtörtént. A kislány sorra nyerte Amerika szépségversenyeit, így az ország ismerte a nevét. Ezt kihasználva 1996. karácsonyán elrablói váltságdíj megfizetése fejében voltak hajlandóak a kislányt elengedni. A pénzösszeg kifizetésére nem került sor, mivel édesapja rálelt lánya holttestére a ház alagsorában. A feljegyzések szerint, a család nem töltötte otthon az ünnepet, és mire hazaértek a kislány is már aludt. Reggel, mikor édesanyja belépett a konyhába, ott találta az elrablóktól származó levelet. Akkor a gyermekért 118 ezer dollárt kértek, mely megegyezett az apa év végi jutalmával. A szülők egyből értesítették a rendőrséget, de lehetséges, hogy jobban jártak volna, ha nem. A rendőrök minden lehetséges dolgot elrontottak, ugyanis nem zárták le a házat és annak környékét, és a testet is elmozdították, mikor az édesapa rálelt lányára. Egy nyom viszont akadt. A kislány alsóneműjén DNS-t találtak, ami egy idegen férfitól származott, így a családtagok gyanúsításával a rendőrség felhagyhatott. A boncolás eredménye végül az lett, hogy a szexuális bántalmazást egyértelműen nem lehetett kijelenteni, de azt igen, hogy a kislányt valaki végig zaklatta. Egyes elméletek szerint saját bátyja, ki ekkor csupán 9 éves volt, lehetett a felelős a történtekért. Az akta máig lezáratlan.

A Fekete Dália

Eredeti nevén Elizabeth Short, egy húszas éveiben járó lány volt, akinek holttestére egy gyermekével sétáló anyuka talált rá, 1947. januárjában. A rendőri feljegyzések szerint, a nő először azt hitte, hogy egy kidobott próbababa fekszik előtte, majd amikor megleste azt közelebbről, ráeszmélt micsoda szörnyűségnek is lett elsőként a szemtanúja. A fiatal lányt derékrésznél kettévágták, száját füléig felvágták, darabokat vágtak ki testéből, és egyik melle is hiányzott. 

A lány a ragadványnevet egy akkoriban vetített film kapcsán kapta (Kék Dália 1946.), ugyanakkor a tudósítok miatt maradt bent így a köztudatban. A cikkek megjelenése után néhány nappal a gyilkos maga telefonált a szerkesztőségnek, hogy a lány személyes holmijait hamarosan postázni fogja. Meg is tette, és a csomag átvétele után pár nappal a nyomozók megtalálták többi értéktárgyát is egy szemétlerakóban. 

A Los Angeles-i Daily News riportere így fogalmazott: „Hogy az ügyet sosem oldották meg, az az újságírók miatt van… tönkretették a nyomokat, információkat tartottak vissza.”

Ezzel is szemléltetve azt, hogy ez az ügy is valószínűleg nem vezet eredményes lezáráshoz. Egy gyanúsított tűnt ki a többi közül, aki végül a letartóztatása előtt elhunyt.

Végezetül pedig itt van még Elisa Lam és a hírhedt Cecil Hotel rejtélye.

Elisa Lam egy 21 éves, kínai származású kanadai lány volt, aki egyedül utazott el Los Angelesbe 2013. februárjában. A Cecil Hotelben szeretett volna megszállni a rossz pletykák, és sok, tragikus haláleset ellenére. Sajnálatos módon ő is egy lett a rémtörténetek közül. A holttestét egy karbantartó találta meg két héttel az eltűnése után, miután a szálloda lakói panaszkodtak a csapvízre, hogy fura színe és szaga van. A halottkém, illetve a rendőrség úgy zárta le az ügyet, hogy baleset történt, Elisa testében nem találtak semmilyen kábítószert. Sokan gondolják úgy, hogy Elisa Lamot megölték, ugyanis a tartályokhoz feljutni eléggé körülményes, a tartályok közel 3 méter magasak, a tűzoltók is csak létrával tudtak felmászni a tetejére. Továbbá a lányt úgy találták meg meztelenül a tartályban, hogy a tartályfedél le volt csukva. A YouTube-on is megtekinthetővé vált az a videó, amit a lift és a biztonsági kamerák rögzítettek a lányról az eltűnése előtt percekkel. Gyanúsítottról pedig mai napig nincsen semmiféle információ.

Ezeket olvasva, hallva, vagy akár látva szörnyű belegondolni mi történhetett ezekkel az emberekkel valójában, és miért pont ők lettek a „kiválasztottak”. Továbbá tudni azt, hogy a gyilkosok máig szabadon sétálhatnak köztünk, egyenesen rémisztő. 

Források: 1, 2, 3 

EnglishGermanHungarian