[metaslider id="9331"]
london

London rejtett látnivalói

Aki járt már Londonban, az valószínűleg látta a következő nevezetességeket: a Tower Bridge-et, a Westminster Apátságot, a Buckingham-palotát, a Big Bent, a Szent Pál Katedrálist, lefotózta a híres piros telefonfülkéket, az emeletes buszokat, a fekete taxikat. A kötelező látnivalókról, a londoni közlekedésről hasznos tudnivalók ide kattintva lesznek elérhetőek. 

Ezt az írásomat most azoknak ajánlom, akik hosszabb vagy rövidebb időre Londonba utaznak, és nemcsak a jól ismert, turistákkal elárasztott látnivalókat keresik, hanem az is érdekli őket, milyen kincseket rejteget még az angol főváros. London egy igazán színes és izgalmas város, ahol sokféle nemzetiségű ember éli a mindennapjait. A hatalmas metropoliszban nagyon sok park található. Ki gondolná, hogy egy felhőkarcoló tetején is találunk egy csodálatosan zöld kertet, sőt mi több, gyönyörű panorámában gyönyörködhet az ember.

A kötelező nevezetességeken túl a következő látnivalókat ajánlom az olvasók figyelmébe: 

Sky Garden

Ez a látványosság a Frenchurch Street 20-as szám alatt található. Az épület formájából kiindulva a londoniak Walkie-Talkie-ként ismerik a helyszínt. Ennek a felfelé szélesedő toronyháznak a 34. emeletén találjuk magát a kilátót, ami valójában egy minden oldalról üvegablakokkal körbevett dzsungelszerű belső kert. A 160 méter magas posztmodern stílusú felhőkarcoló tetőkertjébe 2015 óta ingyenesen fel lehet menni, de időpontot kell foglalnunk. Az expresszlifttel mindössze 30 másodperc alatt elérhető kert, azaz maga a Sky Garden, ahonnan teljes Londonra nyílik kilátás. Fentről tisztán látszik többek között a Shard, a Tower of London, a Tower Bridge, a London Bridge, a St Paul’s Cathedral és a Canary Wharf. A gyönyörű londoni panorámát így ingyen élvezhetjük, nem kell drága jegyet vásárolnunk a London Eye-ra.

london

St. Dunstan templom

A belváros közepén, szűk mellékutcák mentén, magas házakkal övezve áll egy egészen különleges hangulatú kert: az egykori St. Dunstan templom maradványai között létesített kicsi park. A 12. századból származó templom 1666-ban leégett az első londoni tűzvészben.  Ekkor Christofer Wren tervei szerint újjáépítették, aki-zseniális építészként-tiszteletben tartotta a gótikus formákat, így a torony megmaradt, ami a helyiek szerint máig a város legszebb templomtornya. A város második nagy tűzvésze után viszont nem építették újjá az épületet. Végül úgy döntöttek, hogy parkot létesítenek az egykori hajóban, ennek ellenére ez ma is templomként működik.

Churchill War Rooms

A történelem kedvelői számra izgalmas hely a Churchill War Rooms. Ebben a földalatti bunkerben állomásozott a brit kormány és hadvezetés a II. világháború idején, valamint itt található Winston Churchill életrajzi múzeuma is. Itt mondta el Churchill több híres rádióbeszédét, kabinetjével együtt innen irányította a hadműveleteket. A földalatti parancsnokság építése 1938-ban kezdődött és 1939-től működött. 1984-ben nyílt meg múzeumként a látogatók előtt, 2005-ben pedig jelentős felújításon esett át.

Neasden templom

A Nyugat-londoni BAPS Shri Swaminarayan Mandir (ismertebb nevén Neasden templom) a legnagyobb hindu templom Indián kívül. Az épület bolgár mészkőből és olasz márványból álló elemekből épül fel, amelyeket Indiában faragtak ki és ezután szállították őket Londonba. A templom ingyenesen látogatható, néhány szabályt azonban be kell tartani a turistáknak. A cipőket a bejáratnál kell hagyni, semmilyen táskát nem lehet bevinni a templomba és fényképezni sem szabad. Ennek ellenére igazán különleges élmény a hindu faragványok alatt sétálni. 

Shakespeare’s Globe

Az irodalom- és a színházkedvelők látogassanak el William Shakespeare nyitott tetejű színházának korhű rekonstrukciójához, a híres Globe színházhoz. Az első Globe színház 1599-ben épült, de 1613-ban leégett. A következő színház ezen a helyen 1614-ben épült, de azt 1644-ben lerombolták. A mai Shakespeare’s Globe egy rekonstrukció az 1599-es és 1614-es színházak alaposan feltárt, felkutatott tervei szerint. Az alapos rekonstrukció mindenben igyekszik hasonlítani az eredeti színházakra. Az előadások is korabeliek, fények, mikrofonok, hangosítás és hasonló mai technikai berendezések nélkül. 

london

Hasznos tippek

  • Angliába a beutazáshoz 2021. október 1-től a személyi igazolvány már nem elég, útlevél szükséges.
  • A londoni tömegközlekedéshez leginkább a travel cardot ajánlom, amely az Oyster kártyához hasonlóan érvényes a metróra, a buszokra, a villamosokra, néhány londoni vasútra is. Ezzel a kártyával 2 for 1 kedvezményt is igénybe lehet venni a híres látványosságoknál.  
  • Angliában, így Londonban is a hálózati feszültség a magyarországival megegyező 230 V, viszont más típusú, 3 tűs csatlakozók és konnektorok vannak. A Magyarországon használt műszaki cikkeket csak a megfelelő átalakító segítségével lehet Londonban működtetni.

Összegzés

Az Egyesült Királyság fővárosa egy nyüzsgő metropolisz, ahol mindenki kedve szerint válogathat a megtekinteni kívánt látványosságokból. Mindenképpen érdemes ellátogatni a Londonban található múzeumokba, hiszen ezek ingyenesen látogathatók. Egy-egy múzeum megtekintése akár félnapos program is lehet. 

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian