[metaslider id="9331"]

Lezajlott a 2021 NFL Hall of Fame beiktatás

Az amerikai futball rajongók egyik fontos éves eseménye zajlott le a héten. Az ohioi Cantonban megtörtént a Hall of Fame (Hírességek Csarnoka) 2021-es osztályának beiktatása, valamint lejátszódott a szokásos gálameccs, idén a Dallas Cowboys és a Pittsburgh Steelers között.

A Hall of Famet 1963-ban alapították, hogy ott emlékezzenek meg az amerikai futball halhatatlan alakjairól. Bronz mellszobrokat állítanak itt azoknak a játékosoknak, edzőknek és más olyan személyeknek, akik valamilyen módon hozzájárultak az amerikai futball hírnvének öregbítéséhez, páratlan játékukkal, eredményeikkel megörvendeztették a szurkolókat hétről hétre. A szabályok szerint akár a szurkolók is javasolhatnak embereket a Hall of Fame, feltéve, hogyha az illető edző, vagy játékos, már legalább 5 éve visszavonult. Ezt követően a 46 főből álló Selection Committee (Kiválasztási Bizottság) a Super Bowl idején kiválasztja az azévi Hall Of Fame játékosokat, edzőket. A kiválasztott játékosok fejéről bronzszobrot készítenek, melyet kiállítanak később a csarnokban, a ceremónián pedig átadják nekik az arany zakót.

A Hall of Fame ceremóniák egyik legfontosabb eleme a Hall of Fame mérkőzés, mellyel kezdetét veszi az előszezon. Az idei évben a Dallas Cowboys játszott a Pittsburgh Steelerssel, és a meccs a pittsburghiek 16 – 3-as győzelmével zárult. Ez a mérkőzés, mint az előszezon mérkőzései általában, kevésbé komolyak, mint egy rendes NFL meccs. Az idei azért is volt különleges, mert 2020-ban elmaradt, így két év után ez volt az első előszezon mérkőzés.

A legfontosabb eleme a Hall of Fame programoknak a beiktatás. Ekkor adják át a kiválasztottaknak a zakót, valamint helyezik el szobraikat. Az idei évben 7-en kerültek beiktatásra.

Drew Pearson

Drew Pearson az 1973-as NFL Draft során nem került kiválasztásra, így került végül a Dallas Cowboyshoz, ahol eleinte a Special Teamben kapott szerepet. 1974-ben azonban, miután egy játékostársát elcserélték, első számú elkapóvá lépett elő. Az elkövetkező években Tony Hillel és Tony Dorsettel először érték el azt az NFL történetében, hogy egy csapatnak két 1000 yard feletti elkapója és egy 1000 yard feletti futója legyen. Nagyban hozzájárult a Cowboys 1978-as Super Bowl győzelméhez, és vállán vitte a csapatot egészen 1984-es  balesetéig, mely derékba tört karrierjét. Eredményeinek hála minden idők TOP 20 elkapója között tartják számon. Futballkarrierje után edzőként, valamint tudósítóként dolgozott.

Tom Flores

Tom Flores irányítóként számos csapatban megfordult játékos karrierje során. 1958-ban nem lett kiválasztva a drafton, és egészen 1960-ig nem sikerült a profik között bizonyítania. Ekkor, miután egyszer már kikerült a Washington Redskinsből, szerződtette az Oakland Raiders. A Kansas City Chiefs tagjaként, játékosként is megnyerte a Super Bowlt. Játékoskarrierje után edzőként dolgozott, majd sportújságíró lett. Elévülhetetlen érdeme azonban az, ami eddig rajta kívül csak Mike Ditkának sikerült, hogy játékosként, segédedzőként, valamint fő edzőként is elhódította a Vince Lombardi-trófeát.


 

 

Peyton Manning

A rendkívül tehetséges, ám sokat kritizált Peytont 1998-ban az első helyen választotta az Indeanapolis Colts. Első évében már számos rekordot megdöntött, második évétől pedig rendszeresen Pro Bowl keretbe választották. A 2003/2004-es szezon végén megkapta szezon legértékesebb játékosa (MVP) díjat. Első Super Bowl győzelmét 2004-ben aratta a Chicago Bears felett, megszakítva ezzel azt a 9 éves átkot, mely szerint páratlan alapszakasz játék után nem tudott kiemelkedőt alkotni a rájátszásban.  2012-ben szerződtette őt a Denver Broncos, akiket 2015-ben Super Bowl győzelemhez segített. Karrierje során számos rekordot döntött meg, szinte állandó résztvevője volt a Pro Bowlnak. Nem meglepő tehát, hogy a minimális 5 év lejárta után rögtön Hall of Famebe választották.

John Lynch

Az illinoisi safetyt 1993-ban választotta a Tampa Bay Buccaneers a 3. körben. 9-szer választották Pro Bowl keretbe, egyszer pedig megnyerte a Tampa Bay-el a Super Bowlt 2002-ben. Rövid ideig a Denver Broncos játékosa volt. Játékoskarrierje után sportkommentátor volt, majd 2017-ben szerződtette a San Francisco 49ers a csapat menedzserének.


 

 

 

Calvin Johnson

A Georgia Tech egyetemről választotta ki a Detroit Lions a draft 2. helyén. Az erő, gyorsaság és labdakészség ritka elegyéből ő lett minden idők egyik legjobb elkapója, aki a találó „Megatron” becenevet kapta. Karrierje során számtalanszor vezette a ligát elkapott yardokban és elkapott TDk-ben, több ízben választották Pro Bowl keretbe. Karrierje 2015-ben ért véget, amikor a szakértők szerint még pályája csúcsán volt. A Detroit Lionsban fejezte be pályafutását, ott, ahol el is kezdte azt.

Alan Faneca

13 éves pályafutása elismeréseképpen iktatták Hall of Fame-be a támadófalember Alan Fanecát. 1998-ban az első körben választotta ki őt a Pittsburh Steelers, mely csapaton kívül játszott még az Arizona Cardinalsban, valamint a New York Jetsben. Karrierje során többször választották Pro Bowl keretbe, egyszer pedig megnyerte a Super Bowlt a Steelerssel.


Charles Woodson

Már főiskolai évei alatt maradandót alkotott, hiszen az akkor Michigan Wolverinesben főként defensive back pozícióban játszó Charles Woodson az egyetlen olyan játékos, aki főként védő volt, és megnyerte a Heisman trófeát. 1998-ban 4. helyen választotta őt ki az Oakland Raiders és az első évben az év védő újonca lett. Számos egyéni kitüntetést szerzett pályafutása során, 2011-ben pedig Super Bowlt nyert a Green Bay Packerssel.

 

Az NFL 2021/22 szezonja szeptember 9-én kezdődik majd.

Források: 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian