[metaslider id="9331"]
top-kavezok-pecsett

Melyek a legjobb belvárosi kávézók Pécsett?

Egy felmérés szerint a magyarok 74 százaléka iszik nap, mint nap kávét, ezen belül is leginkább a fiatalok, az egyetemisták száma a legnagyobb. Személy szerint nekem szorgalmi időszakban van a legtöbb időm arra, hogy beüljek egy nevesebb kávézóba és szépen lassan egy süti mellett elfogyasszam a kávékülönlegességemet. Vizsgaidőszakban erre nem igazán van lehetőségem, olyankor inkább otthon gyorsan lefőzöm a kávét és növényi tejjel összekeverve pár perc alatt megiszom. A vizsgaidőszakból szerintem ennyi elég is lesz, fókuszáljunk arra, hogy most van pár hónapunk újra felhőtlenül kávézni.

Aki ismeri Pécset, az tudja, hogy híres a kézműves kávézóiról. A legtöbb ilyen hely a város szívében, a Széchenyi téren található, habár sok külvárosi presszó is elvarázsolt a kínálatával. Egy ideje már azon vagyok, hogy kipróbáljam az összeset és úgy érzem már voltam elég helyen ahhoz, hogy írjak egy kis összegzőt a kedvenc presszóimról. Persze van nagyon sok, amit még ki kell próbálnom, de azokról majd később számolok be nektek. Itt van pár kávéház, amelyek szerintem kihagyhatatlanok:

1. Pécsi Kávé

pecsi-kave-cafeEgy melegebb őszi napon jártam ott először és ez az időjárás pont optimális volt a kávézó hangulatához. A város szívében, a Széchenyi tér közelében található, egy eldugott udvarban. Elvarázsolt a kis kert, ami körülvett minket, hát még a kávé kínálatuk. Aki ide betér, biztosan nem csalódik, hiszen nem csak kávékülönlegességek sokasága fogad bennünket, hanem ezek mellé még kérhetünk különleges süteményeket, illetve aki sós dolgot kíván, az szendvicset is választhat magának. Ezen a helyen általában cappuccinót vagy melegebb napokon jegeskávét iszom különböző ízű macaronok kíséretében, de néha-néha a szezonális ajánlatot is kipróbálom. Nemcsak a környezet barátságos, hanem a személyzet is, ettől még inkább otthonosabban érezzük magunkat.

2. I Love Pécs Caféi-love-pecs-cafe

Ez a kávézó pontosan a Széchenyi téren helyezkedik el, így a finom kávé mellé egy mesés kilátás is dukál. Talán ez az a hely, amelyet leggyakrabban látogatunk a párommal. Mikor belép valaki, rögtön arra gondol, hogy ez a kávézó mennyország, mert minden olyan világos és letisztult. Az itallapon található kávék közül szinte már az összeset kipróbáltuk és nekem személyes kedvencem a Matcha latte, míg a barátomnak az ír kávé. Itt is bőven van választék süteményekből, pékárukból és néha még időszakos ételekkel is készülnek. Az I Love-ban csak tapasztalt barristák dolgoznak, akik mindig udvariasan felvilágosítanak minket az általunk választott kávéról és annak “megfelelő” fogyasztásáról. Ezen a helyen nem csak koffeines italokat, hanem kézműves söröket és borokat is lehet rendelni. Aki tényleg prémium kávét szeretne inni, annak muszáj ellátogatnia ide.

3. Szünet

szunet-pecsi-kaveA mai világban elég felkapott lett a mindenmentes étkezés. Valaki egészségügyi okokból folytatja ezt az életmódot, valaki pedig azért, mert isteni finomak az effajta termékek, erre pedig a legjobb példa a Szünet elnevezésű presszó kávéi és süteményei. Az én kedvenc kávékülönlegességem tőlük a Pumpkin spice latte, de bármelyik terméket is választjátok, biztos, hogy ízleni fog nektek. Az ott dolgozók nemcsak a különleges ízvilágra figyelnek oda, hanem a tökéletes kinézetre is, ez pedig sokat dob a kávézás hangulatán. Az édesszájúaknak pedig kifejezetten ajánlom, hogy kóstolják meg süteményeiket, amelyek teljesen természetes alapanyagokból készülnek és még finomak is. Ha esetleg valaki ebédelni szeretne, az is térjen be a Szünetbe, mert egyedi vegán ételekkel készülnek az éhesszájúaknak.

 

4. Cafe Frei Pécscafe-frei-pecs

A Cafe Frei-t két barát alapította meg évekkel ezelőtt. Nem csak egyetlen presszó üzemel Magyarországon, hanem az ország több pontján is megtalálhatóak, köztük Kecskeméten, Budapesten, Siófokon és persze Pécsett. Egyébként a városban két helyen is fellelhetők. A kávéházláncolat célja, hogy vendégeik belekóstolhassanak a világba kávékülönlegességeiken keresztül. Több mint 70 kávéféleség közül lehet választani, különböző kávé-konyhák elkészítése alapján. Leginkább arra voltam kíváncsi, hogy mi a különbség egy olasz és egy japán cappuccino között és teljesen más ízvilágot fedeztem fel mindkét italban. Míg az olasznál inkább az erős, sötét pörkölés volt érezhető, addig a japán kávéban egy kis cseresznyés kivonat teljesedett ki. Minden alkalommal más-más finomságot próbálok ki és még sosem csalódtam egyikben sem. A legjobb az egészben, hogy jeges-kávé kínálatuk is nagyon színes, így a melegebb napokon is van miből válogatni.

5. LYR Speciality Coffee and Food

lyr-kaveMikor először jártam ebben a kávézóban fogalmam sem volt, hogy vegán. Erre akkor jöttünk rá a barátnőmmel, mikor már a kávénk felénél jártunk. Őszintén mondom, hogy ez kellemes csalódás volt számomra, ugyanis még ezelőtt soha nem ittam növényi tejjel ízesített kávét. Azóta próbálom mindig úgy fogyasztani. Nekem a favourite növényi tejfajtám a rizstej, de a testvérem például a zabtejre esküszik. Ugyan enni még nem ettem náluk, de képeken már láttam milyen ínycsiklandozó a felhozatal. Az étlapon bőven lehet választani a vegán finomságok közül. A vendéglátóhelyet könnyen fellelhetjük a Jókai téren. Aki velem együtt szeretne még pozitívan csalódni és egy másik ízvilágot megismerni, az ugorjon be egy kávéra vagy akár egy ebédre.

6. Mediterrán Kávézómediterran-kavezo

Végül, de nem utolsósorban meg kell, hogy említsem a jogi kar és a közgáz közös kávézóját, a Mediterrán Kávézót, azaz diáknyelven a Medit. Nem ismerek olyan hallgatót, aki még nem látogatott el az udvarban lévő presszóba. Szinte mindig tele van, mind diákokkal, mind oktatókkal. Ez az egésznapos forgalom persze nem csak a közelségének köszönhető, hanem annak is, hogy az ott dolgozók profi munkát végeznek és nagyon barátságosak. Imádom, ha a kávéhabon van fahéj és náluk ez egy alapkelléke egy jó kávénak. Előfordult már, hogy két előadás között megéheztél? Akkor irány a Medi, ugyanis kínálatukhoz tartoznak még különféle szendvicsek, csokik, gyümölcsök. Aki már törzsvendége a helynek, az továbbra is tartsa meg ezt a jó szokását, aki pedig valamilyen oknál fogva még nem járt ott, az ezen mindenképp változtasson!

 

Eredetileg egy cikket szerettem volna írni Pécs kávézóiról, de annyi van még a városban, hogy muszáj lesz még egy részben bemutatnom a jobbnál jobb presszókat.  Abban az írásban a külvárosi kávézókra fektetem majd a hangsúlyt, de addig is próbáljátok ki a fentebb említett helyeket.

Mindenkinek napsütéses kávézást kívánok!

 

EnglishGermanHungarian