[metaslider id="9331"]
fesztivál

Leggyakoribb fesztivál bűncselekmények

A vírushelyzet megszűnése után hazánk számos világhírű fesztiválnak ad otthont. Általában mindenki talál közöttük olyat, amelyet szívesen meglátogatna. Magyarországon is számos zenei esemény került megrendezésre, például a Sziget, a Balaton Sound,  a Strand Fesztivál, az EFOTT, a Volt Fesztivál vagy a Campus Fesztivál. Ezek a rendezvények nemcsak a szórakozni vágyók számára kedvelt célpontok, hanem a bűnözők fellegvárai is. 

Fesztiválok

Sziget

Először a legnagyobb magyar zenei fesztiválról ejtek szót. A Sziget 1993-ban indult, és az elmúlt évtizedek során egy elképesztően nagy méretű nemzetközi eseménysorozattá nőtte ki magát. Évente számos magyar és külföldi előadó, valamit közel félmillió fesztiválozó látogat el a budapesti Óbudai-szigetre. Bár a zene áll a Sziget középpontjában, a művészet is kulcsszerepet játszik minden évben. Ezért számos kulturális esemény várja az érdeklődőket. 

fesztivál

Balaton Sound

Ezt az elektronikus zenei fesztivált 2007-ben rendezték meg először, és azóta egyre népszerűbbé vált. A Sound minden évben a Balaton partján, Zamárdiban kerül megrendezésre, és olyan sztárok léptek már fel, mint David Guetta, Brodinski, Richie Hawtin, Steve Aoki és még sokan mások. Ez a fesztivál igazi bulihangulatot garantál, de a strandolásra vágyók számára is lehetőséget biztosít.

Campus Fesztivál

Ez az esemény a kelet-magyarországi Debrecen városában kerül megrendezésre. Rengeteg turista utazik Debrecenbe, hogy a Campus Fesztivál keretei között élvezhesse a különböző programokat és persze a fellépők előadását egy igazán zöld környezetben. A zenén kívül itt filmvetítések, irodalmi programok és humoros fellépők is várják az érdeklődőket.

Ezeken az eseményeken számos rendőr járőrözik, mégis rengeteg bűncselekmény elkövetésére vállalkoznak a bűnözők. A fesztiválokon rendőri intézkedésekre főleg lopások és kábítószeres bűncselekmények miatt került sor. Az idei Sziget Fesztiválon kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt hat, míg kábítószer birtoklása miatt tizenhét embert fogtak el. Lopásért hat, garázdaságért öt, súlyos testi sértésért egy feltételezett elkövetőt állítottak elő. Ellenük büntetőeljárás indult. Az előbb említett zenei rendezvényeken a leggyakoribb bűncselekmények a következők:

Lopás (Btk. 370.§)

Lopást követ el, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. Ezt a bűncselekményt csak idegen, ingó, értekkel bíró dologra lehet elkövetni. A lopás elkövetési magatartása a dolog elvétele. Az elkövető bárki lehet, kivéve a dolog tulajdonosát és azt a személyt, aki a dolgot jogszerűen birtokolja. A lopás célzatos bűncselekmény, ezért csak egyenes szándékkal követhető el. Ennek a bűncselekménynek három formája van: szabálysértés, vétség, bűntett. Bármennyire is csinos és értékes az a nyaklánc, fülbevaló, karkötő vagy óra lehetőség szerint hagyjuk otthon, ha túl feltűnő vagy nagy. A nagy ékszerek bármibe beleakadhatnak, a látványos elemek pedig felkelthetik a fesztiválokat nem rendeltetésszerűen használó vendégek, vagyis a tolvajok figyelmét.

Kábítószer-kereskedelem (Btk. 176.§)

Ezt a bűncselekményt különböző elkövetési magatartásokkal lehet megvalósítani:

 • kínálás (más személy felhívása kábítószer átvételére, és akkor kell megállapítani, ha eredménytelen marad); 
 • átadás (a kínálás vagy a kérés realizálódása, a kábítószer meghatározott személyhez való juttatása, aki ennek folytán megszerzi); 
 • forgalomba hozatal (akkor valósul meg, amikor az elkövető a kábítószert több, esetleg meg nem határozható számú személy részére eljuttatja);
 • kereskedés (folyamatos tevékenység, rendszeres, ismétlődő adásvételt valósít meg. Haszonszerzésre irányul. A kábítószer- kereskedés magában foglal minden olyan tevékenységet, amely elősegíti, hogy a kábítószer eljusson a viszonteladóhoz vagy a fogyasztóhoz); 
 • a fenti elkövetési magatartásokhoz anyagi eszközök szolgáltatása. 

A 176.§-ban meghatározott esetben az elkövető tettesként bárki lehet, míg a 177.§-ban szabályozott esetben csak 18. életévét betöltött személy lehet. A bűncselekmény társadalomra veszélyességét jelzi, hogy a jogalkotó az előkészület is büntetni rendeli. A kábítószer-kereskedelem súlyosabban büntetendő, ha bűnszövetségben, hivatalos és közfeladatot ellátó személyként e minőséget felhasználva, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal létesítményében, vagy jelentős mennyiségű kábítószerre követik el.

fesztivál

Kábítószer birtoklás (Btk. 178.§)

Ezt a bűncselekményt különböző elkövetési magatartásokkal lehet megvalósítani:

 • termesztés; 
 • előállítás; 
 • megszerzés; 
 • tartás; 
 • az ország területére behozatal, az onnan történő kivitel, az országon való átszállítás; 
 • fogyasztás; 
 • a kábítószer birtoklásához anyagi eszközök szolgáltatása. 

Az előző bűncselekményhez hasonlóan a 178.§-ban tettesként bárki, míg a 179.§-ban csak 18. életévét betöltött személy vonható felelősségre. A kábítószer birtoklás minősített esetei:

üzletszerűen; bűnszövetségben; hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként e minőséget felhasználva; jelentős mennyiségű, különösen jelentős mennyiségű kábítószerre követik el. Ennek az egészséget veszélyeztető bűncselekménynek is büntetendő az előkészülete. A fesztiválokon a leggyakoribb kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény a fogyasztás. Mivel Magyarországon mindenféle drog illegális, ezért egy füves cigi elszívása is komoly következményekkel járhat.

Garázdaság (Btk. 339.§)

Garázdaság miatt akkor vonható felelősségre az elkövető, ha kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít. Kihívóan közösségellenesnek a társadalmi együttélési szabályokkal nyíltan szembehelyezkedő, kötekedő, provokatív magatartások tekinthetők, amelyekre a társadalom tagjai félelemmel, megbotránkozással reagálnak. Az erőszakos magatartás pedig irányulhat személy pl. lökdösődés, ütlegelés, rángatás vagy dolog ellen is pl. asztalok felborítása, kuka fellökése, ajtó rugdosása. Ezt a bűncselekményt csak szándékosan lehet elkövetni. A bűncselekménynek négy minősített esete van: 

 • csoportosan,
 • a köznyugalmat súlyosan megzavarva,
 • fegyveresen,
 • felfegyverkezve vagy
 • nyilvános rendezvényen vagy gyűlésen követik el.

A fesztiválokon a kellő bátorságot megadó alkohol elfogyasztása után ne akarjunk konfliktusba keveredni a kukákkal, a hasonló állapotban lévő személyekkel, mert ez garázdaságnak minősül.

Összegzés

Magyarország igazi fesztiválország, ahol a nyári szezonban egymást érik az izgalmas zenei programok. A biztonságra, a bűncselekmények megakadályozására akkor is kell figyelni, amikor a tikkasztó melegben bulizunk együtt sok ezer, számunkra ismeretlen partitárssal.

 

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt 1, 2

EnglishGermanHungarian