[metaslider id="9331"]

Legérdekesebb pszichológia kísérletek

Bizonyára sokan hallottak már a Milgram-kísérletről, amely Stanley Milgram szociálpszichológus nevéhez fűződik. Ezt a tesztet a Yale Egyetemen végezték el, lényege pedig az volt, hogy demonstrálja azt a jelenséget, miszerint az emberek képesek végrehajtani agresszív cselekedetet, ha egy felsőbb hatalom vállalja azért a felelősséget. Cikkemben ilyen és ehhez hasonló kísérleteket szeretnék bemutatni az olvasóknak, amelyek a történelem során népszerűvé váltak.

 

Milgram-kísérlet

A kísérletet először 1962-ben végezték el. Három résztvevője volt, a kísérlet vezetője, és két toborzott személy, egy „tanár” és egy tanuló”, utóbbi valójában egy színész volt, de ugyanolyan toborzott személynek volt beállítva, mint a valódi tesztalany. A valódi kísérleti személy úgy tudta, hogy ő lesz a „tanár”, akinek a kísérletvezető utasításainak megfelelően szópárokat kell felolvasnia a „tanulónak”, akinek ezeket vissza kell mondania, mindezt úgy, hogy a „tanuló” el van választva a „tanártól” egy szomszédos helyiségben. Ha a tanuló nem azt a szópárt mondta vissza, amely a lapon szerepelt, akkor a kísérleti alanynak áramütést kellett adnia egy előtte lévő, kapcsolókkal rendelkező készülékből. A kapcsolók sorrendjüknek megfelelően 15 voltonként erősebb feszültséget adtak, 15-450 voltig, és minden hiba esetén eggyel nagyobb feszültséggel kellett megbüntetni a tanulót. A kísérlet vége felé haladva a tanuló először kérte, hogy fejezzék be a kísérletet, majd a végén már könyörgött, hogy hagyják abba. Mindeközben a kísérletvezető folyamatosan sulykolta a tanár fülébe, hogy nagyon fontos lenne, hogy ezt a kísérletet véghez tudják vinni, és hogy ő vállal mindennemű felelősséget a kísérlet kimenetele kapcsán. Az eredmény meglepő volt. A kísérlet során minden résztvevő legalább a 300 volt erősségű feszültségig elment, és ami még bizarrabb, hogy a kísérlet személyek 65%-a hajlandó volt a legnagyobb, 450 voltos feszültséggel büntetni. A kísérletet egyébként egy ausztrál pszichológus, Gina Perry újravizsgálta, és állítása szerint a tesztet számos pontos félreértelmezték. Szerinte a kísérleti alanyok kétharmada kiszállt a kísérlet során, mert rájöttek, hogy az egész egy színjáték.

kísérlet

A csecsemővel történő kísérlet

Ezt a kísérletet szintén a múlt században vitték véghez, amely a behaviorizmus atyjához, John B. Watson nevéhez fűződik. A pszichológus és társa célja az volt, hogy a mindössze 9 hónapos Albertben mesterséges úton alakítsanak bizonyos érzelmi reakciókat, esetünkben a félelmet. Lényege az volt, hogy a kísérlet során Albert elé tettek egy fehér patkányt, de amikor hozzá akart volna érni a baba az állathoz, a háta mögött kalapáccsal ráütöttek egy nagy acélrúdra, amitől Albert összerezzent, majd később sírni kezdett és felborult ülő helyzetéből. Később már a zaj sem kellett, Albert már akkor is félelemmel reagált, ha hang nélkül elé tettek egy patkányt. Sőt, más szőrös állatokra is (pl. kutyára, nyúlra) is hasonlóan reagált, de megijedt a prémkabáttól vagy a szakállas Mikulás maszktól is. A tesztet meghatározott időközönként megismételték, és azt is megvizsgálták, hogy az idő előrehaladtával a reakciók mennyire tompulnak. A pszichológusok feljegyzése szerint bár a válaszok intenzitása csökkent, hosszabb idő eltelte után is megmarad az emberben. Szerintük a fóbiák ilyen kialakult érzelmi reakciókból születtek. Mivel Albert 6 éves korában meghalt, ezért nem derült ki, hogy a kísérlet okozta fóbiái a felnőttkorig fennálltak volna-e.

 

Járókelő-effektus

Ugyan Kitty Genovese meggyilkolását senki nem szánta kísérletnek, mégis nagy hatást gyakorolt a szociálpszichológiára. 1964-ben ölték meg Kittyt, és a New York Times állítása szerint a gyilkosságot 37 szomszéd nézte végig. Ahelyett, hogy segítettek volna, vagy hívták volna a rendőrséget. Mint később kiderült, a cikk eléggé kiszínezte a történteket, ugyanis valószínű, hogy mindössze egy tucat tanú volt csak jelen, akikből ketten betelefonáltak a rendőrségre, egy nő pedig még ki is szaladt segíteni Kittynek, aki végül a segítséget nyújtani kívánó nő kezében halt meg. Az eset, amelyet ma már járókelő-effektusnak is nevezünk, azt mondja ki, hogy minél több néző van jelen egy helyzetben, annál kevésbé valószínű, hogy valaki közbelép, vagy magára vállalja a felelősséget, hogy segítsen az embertársán. Tehát ha az áldozat egy emberre számíthat csupán, előbb kap megfelelő segítséget mintha többen lennének.

 

A tömeg befolyásoló ereje – Ach-kísérlet

Ennek az volt a lényege, hogy a kísérlet során a résztvevőket csoportokba osztották és egy egyszerű feladatot kellett megoldaniuk, például, hogy a megadott vonalak közül melyik a leghosszabb. A csoportokban egyébként egy ember kivételével mindenki színész volt, tehát valójában csak egy kísérleti alany szerepelt. Az eredmények azt mutatták ki, hogy a tesztalanyok 75%-a ugyanazt a választ adta meg, mint a csoport többi része, még akkor is, ha a megoldás egyértelműen rossz volt. A kísérlet tehát rávilágított arra, hogy emberek többsége inkább elnyomja magában saját véleményét, ha azzal szemben egy nagyobb csoport álláspontja áll, csak azért, hogy megfeleljen a csoportszellemnek.

 

Források: 1, 2, Kiemelt kép

EnglishGermanHungarian