[metaslider id="9331"]

Legendák és mítoszok – A 13 kristálykoponya

Az emberiséget a kezdetektől fogva foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon mi is a létezésünk célja? Miért vagyunk a világon, és hova tartunk? A történelem során az ókor nagy uralkodóitól és filozófusaitól kezdve nagyon sokan feltették már ezeket a kérdéseket, de választ egyikük sem tudott rá adni. Azonban létezik egy több ezer éves ősi, azték legenda, mely szerint a világon létezik 13 életnagyságú kristályból faragott koponya, amelyek egy napon, – amikor az emberiség készen áll rá, – megválaszolják nekünk ezeket a kérdéseket. Szeretem hangoztatni, hogy minden legendának és mítosznak alapja van, még akkor is, ha csupán csekély a valóságtartalma. Viszont, ha félretesszük az általános szkepticizmusunkat, fel is tehetjük magunknak a kérdést, hogy ha valóban léteznek ilyen koponyák, vajon hol rejtőznek, és hogyan tudják majd megválaszolni ezeket a kérdéseket? 

Nos, ez elég sok ,,ha”, így egy kupacon, éppen ezért, inkább tekintsük át, mit is tudunk eddig ezekről a koponyákról. 

1924-ben egy angol régész, Frederick Albert Mitchell-Hedges Közép-Amerikában egy elveszett maja város után kutatott, ahova magával vitte örökbefogadott lányát, Anna-t. Anna ekkor csupán 16 éves volt, azonban már ekkor nagyon érdekelte a történelem, így természetesen minden útjára elkísérte apját. Hosszas kutatás után végül rábukkantak az elveszett városra Belize közelében, mely már Kr. e. 850 táján lakatlanná vált. A templom megtalálásához nagyban hozzájárultak a helybéli lakosok, akik egyébként a maják leszármazottai voltak. A majákról köztudott, hogy rendkívül fejlett kultúrájuk volt, hiszen páratlan monumentális városokat hoztak létre, emellett hozzájuk köthető az első jelentősebb naptár, és a csillagászat is, amely nagyban meghatározta a mindennapjaikat. 

Anna elbeszélései alapján mikor mostoha apja feltérképezte a templom körüli vidéket, hallotta, hogy két ottani bennszülött arról beszélget, vajon milyen csodás lehet a templom tetejéről a kilátás. Anna, aki ekkor csupán 16 éves volt, felmerészkedett a templom tetejére, ahol felfedezett egy járatot. Miután apjáék szabaddá tették az utat, lemászott a nyíláson, ekkor talált rá a kvarckristályból kifaragott koponyára, mely állítása szerint páratlan látványt nyújtott, és életre szóló élmény volt számára a megtalálása. Az ott élő bennszülöttek elmesélték nekik, hogy a koponyát régen ezoterikus szertartásokhoz használták az őseik, emellett a maja legenda szerint, ha a koponyától valakinek a halálát kívánták, akkor az az illető rövidesen el is hunyt. Mitchell-Hedges éppen emiatt nevezte el az ereklyét a  ,,végzet koponyájának”. 

A ,,végzet koponyája”

Apa és lánya 1927-ben tértek vissza Angliába, ahol azonban titokban tartották a koponya megtalálását egészen 1954-ig, amikor is Mitchell-Hedges kiadta a ,,Szövetségében a veszéllyel” c. művét, melyben éppen csak említést tett a koponya megtalálásáról. Állítása szerint a koponya elkészítése 150 évet vehetett igénybe, és generációról generációra öröklődött a koponya csiszolásának és faragásának a feladata. Minden gonosz megtestesítőjeként tekintettek a koponyára a legendák alapján, melynek ezoterikus erőt tulajdonítanak. Később egyes tudósok megfigyelték, hogy csendben olyan, mintha a koponya valamiféle zenét hallatna, és aki megfogja elektromos bizsergést érezhet. 

A ‘70-es valamint a  ‘80-as években felkapta a média, melynek következtében világszerte megjelentek a koponyák mint szimbólumok. Éppen ezért, amikor Mitchell-Hedges elhunyt, Anna kénytelen volt új megélhetési módot találni, így körbeutazta a világot a koponyával, és egy bizonyos összeg fejében bárki megtekinthette. 

Újabb koponyák – De vajon mit árulnak el a további vizsgálatok? 

1878-ban egy életnagyságú azték kristálykoponyát ajándékoztak az egyik párizsi múzeumnak, amely egy magángyűjteményből került elő. Ehhez hasonlóan 1898-ban Londonban, a British Múzeum tulajdonába is került egy hasonló azték koponya. A koponyák felbukkanása itt még nem ért véget, ugyanis 1992-ben, a washingtoni Smithsonian Intézet bejárata előtt is hagytak egy koponyát, melyhez mellékeltek egy papírcetlit is, azzal az üzenettel, hogy a koponya egykoron a mexikói miniszter magángyűjteményéhez tartozott. Ezek a különös események elgondolkodtatták a Smithsonian Intézet egyik kutatóját, Dr. Jane M. Walsh-t, aki egy kutatócsapat segítségével mindhárom koponyát tüzetesen megvizsgálta, és meglepő eredményre jutott. 

A koponyákon nem tudtak radiokarbonos kormeghatározást végezni, hiszen mindhárom koponya tiszta kvarcból készült, amely nem tartalmaz szenet, így technológiai kormeghatározást végeztek, vagyis kiderítették milyen módszereket alkalmaztak a gyártás során. Különböző szerszám nyomok után kutatva, elektronmikroszkópos vizsgálat segítségével felfedezték, hogy a koponyákon olyan egyenletes nyomok találhatóak, amelyeket egy akkori azték faragó nem tudott volna így elkészíteni. Emellett összevetették a talált mintákat egy korabeli azték kristály faragványokkal és a faragás nyomai itt is nagyban a megszokott sémát követték, így sajnos bebizonyosodott, hogy a londoni, párizsi, és washingtoni kristálykoponya mind modernkori hamisítvány, melyeket a 19. században készíthettek. 

Kiderült az igazság, de mi van az Anna Mitchell-Hedges féle koponyával?

Később kiderült, hogy a londoni és a washingtoni koponyák ugyanahhoz a francia műkereskedőhöz köthetőek, így felmerült a kérdés, hogy vajon a Mitchell-Hedges féle koponya valódi-e? Dr. Jane M. Walsh-nak köszönhetően kiderült, hogy az Anne Mitchell-Hedges féle kristálykoponya a többihez hasonlóan szintén modernkori kreálmány, amelynek létrehozásához olyan gyémántfejű szerszámok és apró fúrók kellettek volna, amelyek a Kolumbusz előtti időkben egyszerűen nem léteztek. Anna reakciója erre egészen egyszerű volt. Tartotta magát a maga történetéhez, és azt állította, hogy apja eladósodott, így pénzt kért kölcsön egyik barátjától, akinek ezért letétben hagyta a koponyát, majd mikor megtudta, hogy az elakarja árverezni, visszafizette a kölcsönt, és visszakövetelte a koponyát. 

A történet azon része, hogy Mitchell-Hedges megvásárolta a koponyát valóban igaz volt, ugyanis erről még egy levelet is írt fivérének. Azonban a cáfolatot alátámasztja az a kérdés, hogy vajon miért titkolta el Hedges 27 éven át a koponya megtalálását, és miért írt ilyen keveset róla a könyvében. Anna valójában először apja halála után járt Közép-Amerikában, azonban története során olyan pontos képet adott az eseményekről, hogy szinte lehetetlen lett volna nem elhinni. Anna Mitchell-Hedges élete végéig ragaszkodott történetéhez, olyan sokszor kellett elmesélnie újra és újra, hogy már maga is elhitte. 2007-ben halt meg, 100 éves korában. A legenda azóta a filmipart is megihlette egy Indiana Jones film erejéig, és gyakran képezi alapját az összeesküvés elméleteknek is, annak ellenére, hogy még egy valódi koponya sem került elő. 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

EnglishGermanHungarian