[metaslider id="9331"]
leg

Legális önvédelem-mit tehetsz, ha megtámadnak?

Sajnos a mai világban már nem mindig és nem minden helyen érezhetjük magunkat biztonságban, hiszen sosem tudhatjuk mikor leselkedik ránk veszély. Megannyi olyan esetet hallani, olvasni (sajnos), hogy az utcán kiraboltak, megtámadtak valakit. Persze az erőviszonyok nem mindig egyenlőek, hiszen mit tehetnénk egy 5 fős társasággal szemben, ha éppen egyedül vagyunk? Leginkább csak próbálkozhatnánk. Azonban lehetnek olyan helyzetek, amikor a támadónk is csakugyan egyedül van, mint mi. Ebben az írásomban összegyűjtöttem nektek néhány eszközt, néhány módot, amelyeket ilyen helyzetben alkalmazhattok anélkül, hogy bármiféle hátrányos jogkövetkezményetek származna belőle.

Magyarországon az önvédelemhez való jogot az Alaptörvény garantálja a polgárainak. Ellenben ez nem jelenti azt, hogy bármilyen eszközt felhasználhatunk egy esetleges támadás során. Ezeknek a tárgyaknak-amellett, hogy legálisnak számítanak – különböző kritériumoknak kell megfelelniük. Na de lássuk is ezeket az említett alkalmatosságokat.

 

Egy örök klasszikus: a gázspray

Talán az egyik legpopulárisabb eszköz a gázspray, hiszen, ha egy filmben is önvédelmi kelléket használnak, az általában nem más, mint ez. Fontos azonban a birtoklónak tudni, hogy közterületen, nyilvános helyen, közlekedési eszközön csak tokban, dobozban, vagy a ruházat alatt tárolható. Előnye, hogy kis helyen is elfér, viszont hozzá kell tennem, hogy legálisnak akkor számít, ha a töltőanyag 20 grammnál kisebb tömegű, ami körülbelül 1-2 fújásra elegendő ugyan, de az biztos, hogy a nyálkahártyát, a szemeket és a tüdőt ez a mennyiség is megfelelően irritálni tudja, akkor, amikor szükség van rá.

leg

Az őrangyal

Ez az eszköz hasonló az előbb említetthez, ám mégsem teljesen ugyanazok. Az őrangyalban található anyag erősebb, mint a könnygáz, úgynevezett kapszaicint tartalmaz. A Guardian Angel pontos célzást igényel, viszont a hatótávolsága nagyobb, illetőleg sugárban szórja az agresszor felé az anyagot, így szélben vagy zárt térben is alkalmazható.

leg

Gáz-riasztó fegyver

Erről a tárgyról, amiről a bekezdés szól fontos tudni, hogy magánterületen minden további nélkül tartható és használható önvédelmi céllal, azonban közterületen rendőrségi engedélyhez kötött. Ezt a jogosultságot azonban minden cselekvőképes, büntetlen előéletű állampolgár megkaphatja, 2000 forint ellenérték fejében. Fontos még megjegyeznem, hogy a gázsprayhez hasonlóan a közterületen való birtoklása szintén elrejtve, ruházat alatt tárolható. Két méternél közelebb nem szabad vele a támadóra lőni, hiszen komoly testi sérülést okozhat, amely után már mi sem úszhatjuk meg, hogy szembe kerüljünk a hatóságokkal. Illetőleg van egy olyan változata, amelynek a töltőanyaga nem tartalmaz könnygázt, mindössze riasztóként tölti be a szerepét. 

leg

Taktikai toll

Bevallom őszintén nektek, hogy erről az eszközről én mindaddig nem hallottam, amíg bele nem vetettem magamat a témába és utána nem olvastam. A taktikai toll első ránézésre ártalmatlan, hétköznapi tárgynak látszik, azonban mivel helyet kapott a cikkemben, ez természetesen nem minden amit tud. A jobb minőségűek acélból vagy titánból készülnek, s amellett, hogy írni is lehet velük (méghozzá a víz alatt vagy az űrben is, ha szükséges) olyan ütést lehet mérni vele a fenyegetőnkre, amely természetesen nem okoz súlyos sérülést, de talán arra elég, hogy míg a hirtelen jött fájdalommal van elfoglalva, addig mi elmenekülhetünk. 

leg

Vészjelző síp

Bátran felmerülhet bennetek a kérdés, hogy ez mégis hogyan védhetne meg minket egy támadás során. Természetesen olyan funkciót nem tud ellátni, mint az előzőleg említett kellékek, hiszen hiába dobjuk neki az agresszornak, nem sok mindent érhetünk el vele. A listámra azért írtam fel, mert ezek a vészjelző sípok valamivel élesebb hangot adnak, mint átlagos társaik, ami arra elég lehet nekünk, hogy felhívjuk magunkra és a helyzetre a figyelmet, ami folytán lehet a támadó megijed és visszakozni fog eredeti szándékától vagy pedig környékbeli emberek felfigyelnek az éles zajra és a segítségünkre sietnek. 

leg

Ejtsünk egy kis szót az illegálisnak számító eszközökről

Noha a cikkem címében a legális szó szerepel, fontosnak tartottam, hogy az illegális eszközökről is írjak, avégett, hogy ne kerüljön senki bajba, azért mert ilyeneket használna egy esetleges önvédelem sorám. Hiszen, ahogy a „mondás” tartja: „ignorantia iuris non excusat”, vagyis a jog nem tudása nem mentesít.

A közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet sorolja fel. Ezeknek a használata, illetve közterületen való birtoklása sem megengedett. Na de melyek ezek?

  • szúró-vagy vágóeszköz, melynek pengéje meghaladja a 8 centimétert
  • dobócsillag, rugóskés, felajzottíj, számszeríj, francia kés, szigony puska, csúzli, parittya
  • 20 grammnál több töltőanyagot tartalmazó gázspray
  • lőfegyverutánzat
  • elektromos sokkoló
  • ütésre alkalmas, ütés erejét növelő eszköz (pl. ólmosbot, boxer)
  • lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt bot, nehezék
  • álkulcs, mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezet

Ebben a cikkemben szerettem volna nektek néhány olyan eszközt összegyűjteni, amelynek a használata törvényileg is megengedett egy esetleges támadás során. Ugyanitt természetesen megjegyezném, hogy remélem senki nem szorul rá majd a használatukra, de szerintem jó, ha tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal. 

 

Forrás: 1

Képek: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian