[metaslider id="9331"]
barf-1024x576

KUTYATÁL – AVAGY TUDOD MIT RAKSZ A KUTYÁD ELÉ?

A kutyád etetése már a legelső napon felmerülő kérdés. Mit adjak neki, mennyit, mikor és milyen időközönként? Sokan sajnos abba a hibába esnek, hogy felkészületlenül az aznap érkező kutyusnak gyorsan beszaladnak a legközelebbi kisállat kereskedésbe és megveszik az eladó által ajánlott legdrágább tápot abban a hitben, hogy ők most nagyon jót tettek a kis kedvencnek. De valóban így van ez? A tudatos kisállattartás kiment a divatból.

A gazdák nagy százaléka nem felkészült, és nem rendelkezik a kellő tudással, de sok esetben a tudásvágy is hiányzik. Ilyenkor persze kizárólag az állatorvosra támaszkodik a gazdi, amivel nem is lenne különösebb gond, hiszen hála az égnek még ma is vannak lelkiismeretes állatorvosok, akik nem csak a pénzt látják, hanem azt a kis lelket is, akit a vizsgálóasztalra segítünk. Nem szabad azonban megfeledkezni arról a tényről, hogy a legtöbb orvosnak szerződése van valamilyen tápgyártóval, márkával, melyet reklámoznia és ajánlania kell. Mit tudunk hát tenni? Először is felkészülni, és megtanulni a leckét, másodszor pedig itt az ideje gondolkozni és az észérvekre támaszkodni, na meg kérdezni, kérdezni, kérdezni…

Akkor kezdjünk is bele! Mi is a kutyatáp valójában? Nem más, mint a világháborúk egyik legokosabb találmánya! Az embernek találnia kellett egy olyan megoldást, ami egyszerűvé teszi a kutya táplálását. És miért egyszerű a táp? Sokáig eláll, nem igényel különösebb készülődést és gondolkodást, valamint rendkívül olcsó az előállítása az extrudált kis daraboknak. Jogosan felmerülő kérdés, hogy jólvan, de hát akkor mi volt előtte? A kutyát általában, mint munkakutyát tartották. Ehhez elengedhetetlen volt az állat megfelelő kondíciója, ami nem máshol, mint a táplálásnál kezdődött. Régen a kutyák nyers húst ettek, épp úgy, mint elődjük a farkas. Ez az a mondat, ahol a legtöbben kiakadnak és egyből barbárnak gondolják a régmúlt embereit. Én pedig ilyenkor szoktam kacagni egyet. Ha belegondolunk, a kutya hűsevő állat. Az állkapocs képtelen az oldalirányú mozgásra, ellentétben a növényevőkkel. A húsban rengeteg olyan elemi fontosságú ásványi anyag, rost és egyéb összetevő található, ami a kutya életéből nélkülözhetetlen. Főleg a csontoshúsok kalcium és foszfor tartalma segíti a kutya vázizmait a folyamatosan növekvő izomcsoportok megtartásában. Mondanom sem kell ez milyen fontos.

Oké, mondhatja ezt a laikus olvasó, de akkor miért nem feltétlenül jó a táp, hiszen abban is van hús. Igen, ez egy tagadhatatlan tény, ugyanakkor érdemes elolvasni a tápokon található összetételt. Ez a húsarány egy átlagos tápnál olyan 20-24% körül mozog, ami nem áll közel a kutya valós hússzükségletéhez. Ami megmaradt a 100%-ból, tehát az a jelentős 80-76%, vagy nincs feltüntetve, vagy egy nagy hányada szénhidrát. Mint azt már mondtam, a kutya húsevő, nem egyezik meg szükségleteiben az emberrel. Normál esetben a kutyának nincs szüksége szénhidrátra és cukrokra. Nagyon ritkán ajánlják olyan kutyusoknál a rizspelyhet, akiknél gond van a hízással. Összességében kijelenthetjük, hogy a legtöbb táp, nem megfelelő a szeretett eb számára. Természetesen itt is vannak kivételek, érdemes keresgélni és ha mást nem legalább egy valamivel jobb minőségű tápra váltani. Ez nem csak tudatosság, ez szeretet. Ezzel tartjuk életben kedvencünket, ezzel tarthatjuk magunk mellett. A rákos megbetegedéseknek az esetek nagy százalékában köze van ahhoz, hogy mit evett a kutyus életében.

De akkor mi a legjobb megoldás? Én annak vagyok a híve, hogy a természet nem véletlenül tett minket olyanná, amilyenné. Ez az állatvilágra is igaz. A kutya húst eszik. Nagy csodálója vagyok a BARF étrendnek, melynek lényege a nyersetetés. Igen, rengeteg tudást és felkészültséget igényel, de nem érhet meglepetés. Pontosan tudod mi kerül a kutyusod elé, miért és hogyan fog hatni rá. Ennek az étrendnek számos előnye van, a kutyus energetikusabb lesz, megnő az izommennyiség és hamar lemegy a felesleg és a csontoshús leszedi a fogkövet. A bunda fényes, egészséges lesz tőle, akárcsak a karmok. Hátránya -azon kívül, hogy sokat kell az előkészítéssel bajlódni- nincsen.

 

A következőkben összeszedném egy pár pontban, hogy mit kell tudni a BARF-ról és hogyan érdemes elkezdeni:

  1. A nyersetetés és a táp nem fér össze. Választanod kell a kettő közül, mert nem ugyanúgy emészti a kutyus a nyershúst (amire képes, hiszen sokkal erősebb gyomorsava van, mint nekünk embereknek).
  2. Ha a nyersezés mellett döntöttél az első lépés, hogy olvass! Ajánlom Perlaki Fanni kutyadietetikust, aki segíthet megkezdeni az első lépéseket, illetve a továbbiakban felmerülő egyéb kérdésekre is választ adhat. Érdemes olyan állatorvost választani, aki támogatja ezt a fajta étrendet, hiszen ő is segítségedre lehet a megkezdett úton.
  3. Egy fajta fehérje forrással kezdj, azok közül is könnyen emészthetővel, mint, amilyen a nyuszi és a csirke. Ha az első héten nincsen probléma, a széklet is rendben akkor adagolhatod a többi fehérjeforrást fokozatosan a könnyen emészthetőtől, a nehezebb húsokig, mint a marha, ló stb.
  4. Fontos, hogy kutyusod menüje tartalmazzon, csontos húst 40%-ban (az első héten inkább 30-20%), csont nélküli szín húst 30-40%-ban, zöldségeket és gyümölcsöket 10-20%-ban (győződj meg róla, hogy nem tiltólistás egyik zöldség és gyümölcs sem), belsőségeket 5-10%-ban (az első héten még ne) és egyéb kiegészítőket 5%-ban. Ez az általános, ugyanakkor minden kutyus igényei mások, ezért ezeket az arányokat neked is a kedvencedhez kell igazítanod.
  5. A kiegészítőkre is fordíts nagy hangsúlyt, hiszen rengeteget segíthetnek a kutyusod egészségének megtartásában.
  6. Disznóhúst adni a kutyának TILOS! Vaddisznót és más vadakat azonban lehet.
  7. 2 hétig fagyasztjuk a húsokat, mielőtt etetünk. Ez a férgesség elkerülése miatt nagyon fontos.
  8. Miután a kutyusod evett, ne mozgasd, igyekezz nyugodt környezetet és pihenést biztosítani számára evés után, így csökkentheted a gyomorcsavarodás kockázatát.
  9. Keresd a BARF -os boltokat, ahol az eladók is segítségedre lehetnek.
  10. TILOS a támasztó csontok etetése! Kerüld a combcsontot, a kacsa, liba szárnycsontját, mert ezek szilánkosra törve komoly problémákat okozhatnak.

Ez a 10 pontos kis összeállítás, csupán pár alaptézist mutat be a teljesség igénye nélkül. Mindenképpen olvass többet a kezdéshez. Sok szeretettel ajánlom Perlaki Fanni Barfciklopediáját, melyet az internetes barfshop-ban tudtok igényelni. Ezt ingyenesen elküldik az e-mail címedre, és máris belevetheted magad a nyersetetés rejtelmeibe. Érdemes csatlakozni olyan csoportokba, ahol más tapasztalt nyersetető gazdik jelen vannak, hiszen az ő tanácsukat is érdemes megfogadni. Végezetül csak annyit mondanék, hogy nem mindenki fogja szeretni a BARF-ot, nem mindenkinek fog beválni, de ez így is van rendjén. Ha már ez a cikk elindított abba az irányba, hogy egy minőségi kutyatápot válassz kedvencednek, akkor már sikeres napot zárhatok, és persze TE is, na meg a drága, egyetlen kutyus.

EnglishGermanHungarian