[metaslider id="9331"]

Kutatók Éjszakája: Becsületbeli Ügy – virtuális kaland a XIX. században

November 27-én online keretek között került megrendezésre a Kutatók Éjszakája a Pécsi Tudományegyetemen. Az esemény során délután négy órától egészen a késő esti órákig vehettek részt a hallgatók érdekesebbnél érdekesebb előadásokon.

Az est legutolsó programja a Becsületbeli Ügy – virtuális kaland a XIX. században címet viselte. Dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztina, a Jogtörténeti Tanszék oktatója mutatta be az érdeklődőknek az új oktatási módszertani eszközt. Ennek keretein belül a hallgatók a főhős helyébe képzelve magukat alakíthatják a történetet, amiben számos kalamajkába keveredhetnek a résztvevők. Egyes döntésekkel a virtuális szcenárió akár véget is érhet, hiszen az akkori jogszabályok alapján akár börtönbe is kerülhetnek a játékosok. 

A történetben egy XIX. századi nagypolgári család sarja a főszereplő, aki a családi tulajdonban lévő gyár igazgatósági tagja, szíve azonban a bírói pálya felé húz. Természetesen erről az ötletről az édesapa hallani sem akar, ennek ellenére a megüresedett bírói állásra a jelentkezést már beadta az ifjú. 

Ezzel el is érkezett a játék az első választási lehetőséghez. Három opcióra szavazhattak a jelenlévők: a fiú minden kapcsolatot megszakít a családdal, követi az álmait; netán belenyugodva sorsába, a családi cégnél marad; vagy elmondja, hogy mindenképp bíró lesz, és jogi tanácsaival szívesen hozzájárul a család és a cég ügyeihez. A harmadik opciót választotta a többség, ami hamar véget vetett a játéknak. A döntés következményeként főszereplőnk a bírói állást nem szerezte meg, a család bábja maradt élete végéig. 

Annak érdekében, hogy a kaland ne érjen véget ilyen hamar, döntésünket visszavonva, azt az utat választottuk, hogy a fiú hátrahagyva a családját, bíróvá válik. Egy ilyen kinevezést illik megünnepelni, így bírónk egy üveg pezsgővel hazaindult családjához, hogy tudassa az örömhírt. Mivel az otthoni légkör kimondottan fagyos volt, főszereplőnk elment, hogy barátaival ünnepeljen. 

Na de mennyi alkoholt fogyaszthat egy bíró? A többség felelősségteljesen döntött, aminek értelmében a fiú elmagyarázta a barátainak, hogy ilyen pozícióban már nem engedheti meg, hogy hírnevén csorba essen. Rudolf barátja azonban nem tartott mértéket, így elkélt egy támogató társ a hazafele vezető útra. Azonban Rudolf elesik és beveri a fejét. A következő nagy döntés meghozatalával az orvos helyett azonnal a patikába rohan kötszerért, ahol a patikus helyett egy fiatal szépség szolgálja ki. Természetesen főhősünk azonnal belehabarodik az ifjú hölgybe, így másnap gondolatai munka közben Tímeához kalandoznak. Hallgatótársaimmal nem engedtük, hogy alanyunk helyett unokatestvére lássa el a munkáját. A történet folytatásában ismét felbukkan Tímea, nem is egyszer. A randevúk alatt Tímea titokzatos maradt, magáról nem sokat árult el. Egyik alkalommal kérlelni kezdi a főhősünket, hogy meséljen érdekes történeteket, amelyekkel munkája során találkozott. Mit tehet a szerelmes ifjú? Elmesélje egyik vicces esetét név nélkül? Kollégája ügyét idézze fel? Esetleg megtagadja, hogy bármit is megosszon erről a témáról? Az első opciót választva név nélkül mesél el egy esetet, így nem követ el titoksértést, de tudatja Tímeával, hogy nem tehet többet ilyent, hiszen akár állásába is kerülhet egy-egy kifecsegett történet. 

A szerelmi életet mindenképp meg kell osztani legjobb barátjával, így hősünk egy kávézóba siet, ahol Rudolf várja, aki nem egyedül érkezett a találkozóra. Egy közös ismerősük a sajtópere miatt segítségüket kéri egy irattal kapcsolatban, amit a törvényszékre nyújtana be. Ahelyett, hogy a főszereplő átnézné az iratot, elmagyarázza, hogy bíróként konkrét ügyekben nem adhat tanácsot. A beszélgetés során azonban felmerülnek fontos jogelvek, amelyekkel a többiek nincsenek tisztában, így a perbe fogott ismerős meghívja, hogy dolgozóinak tartson előadást elméleti jogi kérdésekről. 

Az eseményen résztvevő többség akarata érvényesülésével, főhősünk elmegy a gyűlésre, azonban a nyomda előtt a dolgozók egy szónokot hallgatnak, aki sztrájkot sürget. Megtartsa az előadást? Sarkon forduljon? Utóbbit választva hazaindul, azonban útközben megpillantja Tímeát egy másik férfival. Ahelyett, hogy azonnal párbajra hívná az ismeretlen férfit, feléjük sétál, mintha véletlenül találkoznának. Mint kiderült, Tímea a patikussal volt, aki a férje. Hátrahagyva a házaspárt, otthon nyugovóra térve, nem tudja kiverni fejéből a történteket. Utolsó döntésünk következik, miszerint minden kapcsolat megszakad a szerelmével, nem kerül sor tisztázó megbeszélésre. A szerelmi bánat után a munkába temetkezik, ami meghozza a gyümölcsét; a fiú pár éven belül megbecsült bíró lesz, a család is megbocsát, sőt még az Igazi is betoppan életébe.

A program végén még maradt egy kis időnk, így megvizsgáltunk egy-két esetleges végkimenetelt. Például ha hősünk találkozott volna Tímeával, aki elmeséli, hogy boldogtalan a házassága, akár titkos viszonyba is keveredhettek volna. Ha az kiderül és a patikus kihívja egy párbajra, azt elfogadva büntetőeljárás indult volna ellene, felfüggeszthették volna állásából is, hiszen a párbaj minden formája bűncselekménynek számított a XIX. század végén Magyarországon.

A történet alapja egy valós jogeset magja volt, amikor egy bíró párbajozott egy patikussal. A cselekmény ötletének forrása Homoki-Nagy Mária: Történetek a Szegedi Törvényszék működéséről: A Szegedi Törvényszék története IV., Fejezetek a Szegedi Törvényszék 150 éves történetének joggyakorlatából című műből származik.  Köszönjük az érdekes foglalkozást Dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztinának!

EnglishGermanHungarian