[metaslider id="9331"]

Kutatók Éjszakája – Robotbíró? Elektronikus közszolga?

A Kutatók Éjszakáján, 2020. 11. 27-én délután 5 órakor kezdődött el egy kerekasztal beszélgetés,  „A mesterséges intelligencia alkalmazása lehetőségei a bírósági és a hatósági jogalkalmazás során” című előadás, mely a kutatók éjszakája online rendezvénysorozat egyik előadását képezte. – Mostani írásunkban az esemény érdekességeit emeljük ki Nektek.

A Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának programja a vírusra való tekintettel ebben az évben online került megrendezésre.  Dr. Gyuranecz Franciska, Dr. Papp Dorottya és Dr. Krausz Bernadett adtak elő a mesterséges intelligencia bírósági alkalmazásának lehetőségeiről.

Megvizsgáltak az MI (mesterséges intelligencia) adta lehetőségek pozitív és negatív hozadékait az „élő”, vagyis emberi bíró nyújtotta jellemzőkkel szemben. Felmerült az a kérdés is, hogy szükséges lenne-e az MI alkalmazása, valamint, a valóságban hogyan tudnák hasznát venni. Természetesen a kérdések számos további értelmezési regisztereket nyitottak ki: Miért használnak a mesterséges intelligenciát? Probléma volna a hagyományos bírósági eljárással? Felmerült a vita az ésszerű időn belüli ítélet kérdéséről, és az azonos ügyek, azonos döntéshozatalának esetéről is.

Az előadók egyébként az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által szervezett nemzetközi THEMIS verseny elődöntőjének nyertes, hazai csapatának tagjai. A bemutató után Dr. Hohmann Balázs hatósági eljárásban való alkalmazhatóság lehetőségeivel foglalkozó előadását követhettük figyelemmel, majd egy interaktív beszélgetés kezdődött el a hallgatóság és az előadók között. A diskurzust Dr. Hohmann Balázs moderálta. A gondolatait a témában karunk dékánja, Dr. Fábián Adrián is megosztotta velünk.

Következésképpen a kérdésekre együtt igyekeztünk megoldást találni, azonban a témában sokkal több lehetőség rejlik, mint amely felszínre jött ilyen rövid idő alatt. Folyamatosan merülnek fel gondolatok a technika fejlődése által, valamint a társadalmi fejlődés aspektusai sem elhanyagolhatók.

Ha röviden és frappánsan kellene az eseményt összegeznem, akkor a következő három szóval tudnám a legjobban: hasznos, hiánypótló és elgondolkodtató. Titeket érdekelnek a mesterséges intelligencia felhasználásának területei?

1 thought on “Kutatók Éjszakája – Robotbíró? Elektronikus közszolga?

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian