[metaslider id="9331"]
krimi-hetfo-baranyok-hallgatnak

Krimi Hétfő Filmklub

Először rendezték meg a Krimi Hétfő Filmklubot a Pécsi Tudományegyetemen, melynek a jogi kar ad otthont minden hónapban egy alkalommal. Az esemény főszervezőjével, Horváth Orsolyával készítettem interjút, amiben sok információt osztott meg az előkészületekről, illetve a legközelebbi vetítésről. A Krimi Hétfő nem csupán a filmekről szól, hanem arról is, hogy különböző szakterületi előadókkal beszélgethetnek, kérdezhetnek tőlük a nézők a filmvetítést követően, kapcsolódva a látottakhoz, és azon túl is.  

Elsőnek a Bárányok hallgatnak című klasszikust nézhette meg a közönség. A vetítés után Pásztor Attila igazságügyi klinikai szakpszichológust, Horgas Karina festőművész, Stefánovits István r. alezredes és Dr. Angyal Miklós r. ezredes igazságügyi orvos szakértő ült a pulpitushoz és osztották meg gondolataikat a filmmel kapcsolatban. 

A Media Iuris feltett pár kérdést az eseménnyel kapcsolatban Horváth Orsolyának, aki nagyon szívesen válaszolt.

Media Iuris: Honnan jött az ötlet, hogy Krimi Hétfő elnevezéssel filmklubot tarts?

 

horvath-orsolyaHorváth Orsolya: Több éve tartok már egy szabadon választható szemináriumot Kriminalisztika és művészetek címmel. Igazából ez a szeminárium már kampusz kredites óraként van hivatalosan meghirdetve, ami azt jelenti, hogy más karok hallgatói is felvehetik. A tematikája miatt mindig volt filmnézős óra, úgyhogy ebből jött az ötlet, hogy miért ne terjesszük ezt tovább. A hétfői napra azért esett a választás, mert mindenki utálja a hétfőt és bár szenvedősen kezdődik a nap, de érjen véget úgy, hogy ma valami izgalmasat csináltunk, adjon útravalót a hét további napjára.  

Media Iuris: Mennyire látod sikeresnek a mai napot? Meg vagy elégedve a vendégek létszámával?

Horváth Orsolya: Abszolút meg vagyok elégedve. Nagy öröm, hogy ennyien eljöttek és késő estig maradtak, érdeklődtek. Hiszek abban, hogy az itt elhangzott beszélgetések segítenek a diákoknak akár a szakdolgozat témájának kiválasztásában, de ismeretterjesztő kikapcsolódásnak is kiváló. 

Media Iuris: Mi alapján választottad ki az előadókat? Az előadásuk mennyiben kapcsolódott a levetített filmhez? 

Horváth Orsolya: A koncepció az, hogy mindig a filmben látottakhoz kapcsolódóan legyenek szakterületi előadók meghívva és minél szélesebb tudományspektrumot fogjunk át, nézőpontot szólaltassunk meg, hogy minden egyetemi polgár azt érezze, hogy hozzá is szól a filmklub.  A bárányok hallgatnak című filmnél egyértelmű volt, hogy érkezzen egy pszichológus, aki a profilalkotásról, sorozatgyilkosokról mesélhet és képviseljék magukat a rend őrei is, akik a valóságos nyomozásokról hitelesen beszélnek. Mindezt egy kis művészettörténeti érdekességgel egészítettük ki.  

Media Iuris: Tematika szerint van-e a filmeknek előre megtervezett sorrendje?

Horváth Orsolya: Egy 8 alkalmas évadról beszélhetünk, ami a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.  Az őszi sorozatban thrillerek lesznek, míg jövő évben magyar krimikkel folytatjuk a filmklubot. Ebből kifolyólag magyar színészek és rendezők érkeznek majd vendégnek a gyakorlati szakemberek mellett. 

Media Iuris: Szerveztél-e már hasonló rendezvényt vagy a filmvetítés kizárólag csak az óra keretein belül valósult meg? 

Horváth Orsolya: Iskolán kívül filmklub alapítással nem foglalkoztam ez idáig. Megmondom őszintén én hallgatóként örültem volna, ha lett volna valami hasonló kezdeményezés, úgyhogy ez tulajdonképpen elég régóta lappangott már odabent, míg végül kezdetét vette a mai napon a szervezésemben. Más jellegű rendezvényeket ugyanakkor több éve szervezek. 

Orsolya azt is elárulta nekem, hogy a következő vetítés október 14-én lesz, ugyanúgy a pécsi jogi kar épületében. Az Életeken át című filmet tekinthetjük meg Angelina Jolie és Ethan Hawke főszereplésével, ahol a sorozatgyilkos életeket rabol, új személyiséget, új arcot vesz fel. Egy plasztikai sebész, egy orvos szakértő és egy büntető jogász szólal majd meg a vetítést követően. Szó lesz a személyazonosítási lehetőségekről, az arcátalakító műtétekről, gyakorlati esetekről és egy kicsit a főszereplő nő okán is a szépségideálokról. Kérdezni most is lehet! 

Akinek tetszett az első filmklub, vagy csak felkeltette az érdeklődését, az mindenképpen látogasson el a következőre! 

EnglishGermanHungarian