[metaslider id="9331"]
kozuti-helyszineles

Media Iuris extra – Közúti helyszínelés szimuláció

A Media Iuris extra videókban ezentúl találkozhattok zenés összeállításokkal, tudósításokkal, rövid vlogbejelentkezésekkel és természetesen vágatlan videókkal.

Az idei Jogász Napok alkalmával megrendezett Közúti helyszínelés szimuláción is jelen volt stábunk,

amelyről egy rövid összeállítást készítettünk:

Interjú dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztinával

Media Iuris: Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen bemutatót elhozzanak az egyetemre?

Dr_delacasse_krisztina_közúti
dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztina

dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztina: A 2018-ban elnyert, a Kari Tudományos Diákköri Konferenciához kapcsolódó pályázat (NTP–HHTDK–18–0017) részeként szakmai programok megvalósítását is vállaltuk a kari diákköri rendezvények sorában. Balogh Ágnes tanárnővel, a projekt másik szervezőjével úgy gondoltuk, hogy érdemes nem csupán a klasszikus jogászi hivatások képviselőit meghívni a karra, hanem szerettünk volna betekintést nyújtani egy olyan szakterület rejtelmeibe is, amire a hallgatóknak talán ritkábban nyílik módjuk. Nem titok, hogy évekkel ezelőtt a tanárnő már részt vett egy hasonló, ám nagyobb szabású program megrendezésében, amelynek nagy sikere volt a karon. A Pécsi Városi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai pedig ez alkalommal is szívesen mondtak igent a felkérésünkre. Itt is szeretném megragadni az alkalmat, hogy a kari TDT nevében köszönetet mondjak Kocsis Tibor rendőr őrnagynak és kollégájának, Buchvald János rendőr zászlósnak, akik a szimulációban közreműködtek és megosztották a hallgatókkal tapasztalataikat.

Media Iuris: Miért tartja fontosnak, hogy diákok ilyen helyzetekkel is ismerkedjenek a tanulmányaik alatt?

dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztina : Úgy vélem, nem árt, ha a joghallgatók találkoznak olyan helyzetekkel, mint például jelen esetben egy szimulált közlekedési baleset és annak helyszínelése, és ezen keresztül kaphatnak bővebb információkat a balesetek, illetve a közlekedés körében elkövetett bűncselekmények esetén követendő rendőri eljárásról. A program során a joghallgatók így igen plasztikusan, testközelből ismerhették meg az erre vonatkozó szabályokat, és azt hiszem, senki nem vitatja, hogy a közvetlen tapasztalatszerzés mindig lényeges eleme a tanulási folyamatnak. Az pedig, hogy mindez a rendőrkapitányság olyan szakemberei által történt, akik nap mint nap ezzel foglakoznak, azt jelentette, hogy a diákok a lehető leghitelesebb forrásból szerezhették meg ezt az ismeretanyagot.

Media Iuris: Hogyan értékeli az eseményt?

dr. Korsósné dr. Delacasse Krisztina : Úgy vélem, érdeklődőkben ez alkalommal sem volt hiány, aminek nagyon örültünk, igaz, azért is szerveztük a programot a Jogász Napok idejére, hogy így lehetőleg még több hallgatót meg tudjunk szólítani. Azt is hangsúlyosnak tartom, hogy ez az esemény nem csupán az előbb említett jogi szempontból, az ezzel kapcsolatos elméleti tudás kiegészítése miatt volt érdekes, hanem a rendőrség munkatársai olyan, a közlekedés biztonságával, a védőeszközök, pl. bukósisak, vagy akár a biztonsági öv használatának fontosságával kapcsolatos példákat is felsorakoztattak, amelyek tanulságai mindenki számára hasznosak lehetnek. Nem utolsó sorban azt is megtudhatták a joghallgatók, hogy – különösen a nyári időszakban – érdemes szakmai gyakorlatra menni a rendőrségre is, mert valószínűleg nem kizárólag az irodában fogják eltölteni azt a gyakorlati időt, hanem „terepen” is találkozhatnak „éles helyzetekkel”.

media iuris feliratkozás

Feliratkozás

Amennyiben továbbra is szeretnél értesülni legújabb videóinkról IRATKOZZ FEL csatornánkra!

Támogatta:

A programot – amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett, “A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása” című pályázati kiírásra benyújtott NTP-HHTDK-18-0017 számú “PTE-ÁJK kari diákköri konferencia 2018” című pályázat keretében valósult meg – a kari TDT szervezte.

pályázati logok

👉 Kémia érettségivel indul a péntek!KLIKK!

EnglishGermanHungarian