[metaslider id="9331"]
pte-pecs-kulfoldi-hallgatok

A koronavírusjárvány egy Pécsen tanuló külföldi hallgató szemével

„A COVID-19 megbetegedés nem diszkriminál, kérem, Önök se tegyék!”-kéri nyílt levelében Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. A rektor úr szerint a koronavírus elterjedésével a főként  távol-keleti országokból származó hallgatókkal szembeni negatív előítéletek felerősödtek (miszerint ők is biztosan fertőzöttek) , noha sokan közülük már évek óta nyugat-európai országokban élnek. Véleménye szerint a fertőzések száma emelkedni fog, azonban a járványügyi higiéniai szabályok betartásával, valamint nyugodt és felelősségteljes viselkedéssel a vírus terjedése csökkenthető.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának másodéves vietnámi hallgatóját, Pham Thi Phuong Linht kérdeztem, hogy külföldi hallgatóként hogyan éli meg a koronavírus terjedésével kapcsolatos intézkedéseket.

 Jelenleg Pécsen vagy?

Pham Thi Phuong LinhPham Thi Phuong Linh: Igen, Pécsen vagyok. Természetesen én is otthon maradok, hiszen így lehet legjobban megakadályozni a vírus terjedését.

Mennyire követed a vietnámi eseményeket a koronavírus terjedésével kapcsolatban? Szerinted az ottani hatóságok, illetve egészségügyi intézmények jól kezelik a helyzetet?

Pham Thi Phuong Linh: Ezidáig Vietnámban 134 igazolt koronavírusos megbetegedés ismert. Az ország teljes lakossága 95 millió fő. 17 páciens már felépült a megbetegedésből, 117 pedig kezelés alatt áll. Az elhunytak száma 0. A vietnámi kormány szigorú intézkedéseket vezetett be, elrendelte az összes iskola bezárását, ahogy a nem létszükségletű üzleti tevékenység űzése vagy gyülekezés is szünetel, mióta a bizonyított esetszám elérte a 8 főt. Az országba való belépést kizárólag vietnámi állampolgárok számára tették lehetővé, akik további egészségügyi megfigyeléséről, izolációjáról a hatóságok döntöttek a helyszínen. Bármilyen koronavírusra jellemző tünet jelentkezése esetén azonnali tesztelés következett a lakosság körében és az izoláció kórházi körülmények között folytatódott tovább. A módszernek hála fertőzésgyanú igazolása esetén időben megkezdődhetett a gyógykezelés. Az emberek folyamatos készültségben vannak: mindenki visel maszkot, ha kimegy az utcára, vagy ha dolgozik. Azt gondolom, hogy Vietnám jól reagált a koronavírus támasztotta kihívásra.

Ért esetleg téged vagy más külföldi ismerősödet hátrányos megkülönböztetés a vírus miatt?

Pham Thi Phuong Linh: A barátaim és én érkezésünk óta sosem tapasztaltunk kirekesztő viselkedést a magyarok részéről. A magyarok és kiváltképp a pécsiek kedvesek és segítőkészek velünk szemben, különösen a járvány idején. A Pécsi Tudományegyetem rektora még egy közleményt is kiadott, amiben a külföldi tanulókkal szembeni önmérsékletre inti a lakosságot. Világviszonylatban mindazonáltal korántsem ilyen felemelő a helyzet az ázsiaiak számára. Szinte mindenhonnan azt hallani, hogy otromba előítéletek miatt támadások érik az ázsiai származású embereket, merthogy a járvány elfajulásában Kína kizárólagos felelősségét hirdetők felzaklatták az erre érzékeny lelkületű tömegeket. Néhányan már kínai náthaként hivatkoznak az új koronavírus-járványra.

Mit gondolsz, a Pécsi Tudományegyetem a külföldi hallgatóival szemben segítőkész volt a jelenlegi helyzet kapcsán? Mi a véleményed a rektor úr közleményéről?

Pham Thi Phuong Linh: A PTE általánosságban nagyon jól kezelte a helyzetet: a rektora azonnal bejelentette a hallgatókat, miután a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely ideiglenesen az az egyetemek bezárásával és távoktatásra való  áttéréssel jár;  bevezetett néhány szükséges intézkedést, például az online tanulási kurzusok felkínálását, a hallgatómentorok által nyújtott segítséget, kérdőívek küldésével. A PTE gyors és hatékony stratégiákat dolgozott ki a válság idején, különösen akkor, amikor a világjárvány gyorsan terjed a régióban és a globális világban.

Köszönöm szépen Linhnek az interjút!

Úgy gondolom, hogy jelen helyzetben mások hibáztatása helyett egymás segítése, az összefogás a legfontosabb. Egyedül senki sem képes megoldani ezt a helyzetet, de ha minél többen minimalizáljuk az otthonról való távollétet és a személyes találkozókat, akkor hamarabb vége lesz a vírus okozta káosznak.

Kép forrás 1

EnglishGermanHungarian