[metaslider id="9331"]
koronavirus-elleni-vedekezes-europa

Koronavírus elleni védekezés a világban – Európa

Az egyetlen, ami a mostani helyzetben állandó, az a változás, meg persze a #maradjotthon. Mindennapivá vált a koronavírus-járvány miatt életbe lépett változásokról való tájékoztatás, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, és a Kormányinfón elhangzott adatok és intézkedések követése.

Próbáljuk tartani a lépést ugyanúgy, ahogy teszik ezt a világ összes országában emberek milliárdjai. De hogyan zajlik a védekezés, valamint a korlátozások enyhítése a világ különböző pontjain? Mely országok módszerei állhatnak előttünk példaként, és ellenpéldaként? Melyek a legnagyobb nehézségek és kihívások a kormányok számára? Elsőként három európai országot – Horvátországot, az Egyesült Királyságot és Svédországot vesszük górcső alá.

koronavirus-elleni-vedekezes-europa

Horvátország

Horvátországban március közepén kezdtek bevezetni szigorúbb korlátozásokat, csak tranzitcéllal lehetett átutazni – elvileg megállás nélkül az országon-, bezárták az iskolákat, üzleteket. Később lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, amelyet a hatóságok nagyon komolyan be is tartattak, ez a múlt héten feloldásra került. Március 22-én hajnalban földrengés rázta meg Zágráb városát, többen még a Dunántúlon is érezni vélték a hatását. Megrongálódtak kórházak, oktatási intézmények, illetve a Mária Mennybemenetele Székesegyház is. A városban külön problémát jelent ezért például az is, hogy május 11-től már nyitva tarthatnak óvodák és általános iskolák alsó tagozatai is, viszont több iskola épülete már nem biztonságos diákok fogadására. Egy újabb nehézség elé állítja Horvátországot az, hogy 2020-ban Európa egyik kulturális fővárosa Rijeka lett, a programok már január végén elkezdődtek. A kialakult helyzet miatt a város kérvényezi, hogy a lemondott programjaikat jövőre megtarthassák, hiszen egy 70 millió eurós projektről van szó.

Jelenleg kicsivel több, mint kétezer a megerősített koronavírusos esetek száma, 1200-an már gyógyultak és mindösszesen 77 halálesetet tartanak számon. Az ország egyik, Magyarországgal határos megyéjében április elejéig egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak. A kormány döntései alapján három lépésben lazítanak a korlátozásokon. Április végétől kinyithattak az üzletek, május 4-től a fodrászatok, és kozmetikai szalonok, május 11-től pedig az óvodák, általános iskolák is. A gyerekek szabadon dönthetnek arról, távoktatásban szeretnék-e befejezni a tanévet. Az első gazdaságélénkítő csomag a munkahelyek megtartását tűzte ki célul, márciusban 70milliárd forintnyi kunát utaltak vállalatoknak, ezzel közel félmillió ember minimálbérét fizették ki. Akik a válság miatt kiestek a munkából, áprilisban és májusban is hozzávetőlegesen 190ezer forintnyi támogatást kapnak. A horvátok többségében pozitívan értékelik az intézkedéseket és egyetértenek az enyhítésekkel, az elmúlt hetekben nagyobb félelem vagy pánik a vírus miatt nem alakult ki.

Egyesült Királyság

Európában eddig a harmadik legtöbb, 180ezer koronavírus fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Királyságban. Az első megbetegedést január 31-én regisztrálták kínai turistáknál, február végén már megjelentek betegek, akik országon belül kapták el a fertőzést, március 5-én pedig bejelentették az első halálesetet. Március elején még a szigetország is a nyájimmunitást célozta meg, később azonban élesen bírálták a kormányt, mert nem hozta meg a kellő intézkedéseket és rohamosan nőtt a betegek száma – ezért stratégiát váltottak.

koronavirus-elleni-vedekezes-europa-tom-moore
Tom Moore

Boris Johnson március 12-én beismerte, hogy még sok család fogja elveszíteni a szeretteit, azonban még egy hetet várni kellett a lezárásokra. Március 20-tól bezárták az iskolákat, 23-tól pedig naponta egyszer hagyhatják el a házat az emberek, bevásárlás, munkavégzés vagy testmozgás céljából. Még így meglehetősen magas a halálozási arány, sokan ezt a tömeges tesztelés hiányának, a lezárások kései elrendelésének tudják be. A miniszterelnök szerint – aki maga is átesett a betegségen – mára túl van az ország a nehezén, de a korlátozásokat még nem oldják fel.

A világsajtó is felfigyelt időközben egy II. világháborús veterán, Tom Moore kapitány akciójára. A férfi célja eredetileg az volt, hogy járókeretével több száz kört tegyen meg kertjében és adományt gyűjtsön az NHS számára. Néhány nap alatt közel 30 millió fontot gyűjtött össze és ezzel 99 évesen két rekordot is megdöntött. Április 30-án ünnepelte 100. születésnapját, mintegy 140 ezer üdvözlőlappal kedveskedtek neki szerte a világból. A királyi család is felfigyelt a veteránra, csatlakozott az adományozók közé Vilmos herceg, a királynő pedig üdvözlőlapot küldött a férfi születésnapjára.

Svédország

Svédország védekezési stratégiáját, amelyet a nagy emberkísérletként tartanak számon, leginkább csak kritika érte. Nem vezettek be kijárási korlátozásokat, az éttermek és iskolák is nyitva tartanak. Tilos ugyanakkor az 50 főnél több ember találkozása, és javasolják az otthonról való munkavégzést is. Az országban jelenleg több, mint 22ezer a fertőzött, és 2600 halálesetet hoztak a koronavírussal összefüggésbe. A halálozási ráta magas, ezt azzal magyarázzák, hogy az idősotthonok nem tudják megfelelően védeni a gondozottakat. Bár hivatalosan nem ismerték el, mégiscsak úgy tűnik, a nyájimmunitást tűzték ki célul. Ez azt jelenti, hogy egy idő után adott populációban annyian lesznek ellenállók a betegséggel szemben, hogy ezzel megállítják a terjedést. A legfrissebb hírek szerint sikerült a vírus reprodukciós rátáját 1 alá szorítani, ezért bár a legtöbb ország aggódva és szkeptikusan figyelte a svédek válságkezelési stratégiáját, nem omlott össze az egészségügyi rendszer és a kormánypárt népszerűsége is nőtt a közvélemény-kutatások szerint. Egyrészt a svéd modell szükségtelen haláleseteket okozhatott, másrészt egyes járványügyi szakértők szerint hosszabb távon ez a megfelelő fellépés egy agresszív, rövidtávú taktikával szemben.

Európai Unió

Szót kell ejtenünk az Európai Unióról is, amelynek hivatalos válaszintézkedései közé tartozik a vírus terjedésének korlátozása, orvosi eszközökkel való ellátottság biztosítása, a kezelési módokra és oltóanyagokra irányuló kutatások előmozdítása, gazdaság, vállalkozások támogatása. 2020. április 23-án jóváhagytak egy 540 milliárd eurós csomagot, valamint egy helyreállítási alap létrehozásán dolgoznak. Ezen az oldalon https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/covid-19-coronavirus-outbreak-and-the-eu-s-response/timeline/ végig lehet követni időrendben a legfontosabb eseményeket.

 

EnglishGermanHungarian