[metaslider id="9331"]

Koronavírus a Zsongorkő lábánál

Március harmadik hetében Baranya megyében is felütötte fejét a koronavírus járvány.  A Mecsek déli lankáján, a meredek Jakab-hegy tövében a Zsongorkő lábánál található Kővágószőlős.  A település polgármestere, Sándor Tibor március 19-ei közleményében jelentette be, hogy a COVID-19 vírust egy külföldről hazatérő személy szervezetében kimutatták. Az alábbiakban a vele készült interjúmat olvashatjátok a falu mindennapjairól.

Interjú

Mint ismeretes, Baranya megyében egy kővágószőlősi lakosnál jelent meg először igazoltan a Covid-19 vírus. Hogy tudta meg Ön, hogy a település egyik polgára fertőzött? Miben változtatta meg ez a falu mindennapjait?

interjualany-sablon-polgarmesterSándor Tibor: Amikor a kormány rendkívüli helyzetet jelentett be, én is összehívtam az intézményvezetőket és a háziorvost, hogy tájékozódjak a helyzetről és ezt követően a szükséges intézkedésekről döntöttem. Ekkor tudtam meg, hogy egy személy érintett lehet a járvánnyal. A falu utcái üresek, néhol egy-egy lakó, aki éppen a boltba igyekszik. Szerencsére mindenki komolyan veszi a helyzetet és a kérésemnek megfelelően csak szükséges helyzetben hagyják el lakóhelyüket, inkább igénybe veszik a házhozszállítás lehetőségét.

Milyen intézkedéseket vezetett be a járvány idejére a faluban? Ezek betartását a hatóság ellenőrzi? Hogy zajlik az idősebbek tájékoztatása a járványt érintő intézkedésekről?

Sándor Tibor: Néhány nappal később kértem írásos tájékoztatást a doktor úrtól, hogy a községben időközben elterjedt hír igaz-e, hogy a már ismert személy valóban fertőzött és kórházban kezelik. Az időseket megkértük, hogy maradjanak otthon, illetve, hogy csak rendkívüli esetben hagyják el az otthonaikat. Ekkor már az óvoda, bölcsőde és az iskola bezárásra került.  Természetesen felhívtam a figyelmet a gyülekezési tilalomra, valamint a higiéniai szabályok betartására. Az emberek kezdtek mindenkitől tartani, kinek adhatta át a fertőzést, mivel több érintett embernek elrendelték a karantént. A hatósági karanténban lévő személyek otthon maradását hatóság ellenőrizte. A polgárok közreműködésében alkalmazták az önkéntes karantén intézményét, azon esetekben, akik kis eséllyel ugyan, de fertőződhettek. Az önkormányzat az idősekkel, a szociális gondozóval, valamint egy, a veszélyhelyzet miatt választott, képviselő szervezésével tartja a kapcsolatot.

Mindennapok

Mivel tudják könnyíteni a lakosok, az idősebb korosztály mindennapjait ebben a helyzetben?

Sándor Tibor: A lakosok -beleértve az idősebbeket is-, igényeiket, szükségleteiket telefonon illetve emailben tudják leadni, igyekszünk mihamarabb minden kérést teljesíteni. Minden héten más akcióval próbáljuk a kővágószőlősi polgárok mindennapjait könnyebbé tenni. Az önkormányzat 2 héttel ezelőtt 1 kg kenyér árát finanszírozta, múlt héten 1 kiló kenyér és 1 liter tej árát, most pedig húsvét alkalmával 1 doboz tojást és egy 1 kiló kenyeret kap minden háztartás, amiket a település boltjaiban tudnak átvenni, ezáltal a boltunk forgalmát is igyekszünk támogatni.

Az igazoltan fertőzöttek összes kontaktját a hatóságoknak fel kell deríteni. A faluban ez megtörtént? Hogyan próbálták megelőzni a pánikhelyzet kialakulását?

Sándor Tibor: A hatóság részéről megtörtént a kontaktszemélyek felkutatása, számukra elrendelték a karantént. A pánik elkerülése érdekében, a doktor úr által írt levelet kiegészítettem és felraktam a honlapunkra.

Tájékoztatás

Több platformon olvasható, hogy Ön az elsők között jelentette be, hogy településén jelen van a vírus. Ezt nagyon sokan korrekt döntésnek tartják, hogy felvállalta. Miért tartotta fontosnak, hogy hamar nyilvánosságra hozza ezt az információt?

Sándor Tibor: A már említett félreértések, félelmek elkerülése érdekében tartottam szükségesnek az igazság megismertetését.

A veszélyhelyzetben az összefogás nagyon fontos. Létrejött-e kezdeményezés, vannak önkéntesek, vállalkozók, akik az önkormányzat mellett támogatják a falu lakóit ebben az időszakban?

Sándor Tibor: Mint máshol, így nálunk is többen felajánlották a segítségüket, adományokkal segítik az önkormányzat munkáját. A nyugdíjas klub kezdeményezésében maszkokat varrnak, az alapanyagokat tudunk biztosítani, így az önkéntesek a munkájukkal tudnak hozzájárulni. Az elkészült darabokhoz ingyenesen juthat hozzá mindenki, melyek mindhárom élelmiszerboltunkban átvehetőek, 2 darabot kaphat mindenki. Magánszemélyek, illetve vállalkozók ajánlottak fel többek között hasított akácfát, tartós élelmiszert, tisztítószereket, saját gyártású maszkokat, valamint önkéntes munkában való részvételt. Az önkormányzat ingyenes kenyér-akcióval segíti a hétvégi bevásárlást.

Hogyan érinti az önkormányzat dolgozóinak mindennapi rutinját a vírus?

Sándor Tibor: Az önkormányzat kötelező feladata lett a karanténban levők ellátása. Röviddel az után, hogy tudomásomra jutott a fertőzött személye településünkön, rendkívüli ülés keretein belül, a megnövekedett önkormányzati feladatok miatt, egy 3 tagú munkacsoportot állítottunk fel, valamint egy új alpolgármestert és képviselőt választottunk a lakosság megsegítése céljából, az igények, segélykérések (melyek száma megszaporodott) koordinálása miatt. Sokan a járványhelyzetre hivatkozva kérték a segítséget. A hivatal ügyeleti formában látja el a feladatát, testületi ülések nincsenek, a hivatalt folyamatosan fertőtlenítjük, a dolgozók maszkot, illetve gumikesztyűt viselnek.

 A fertőzöttről

 Van információja a fertőzöttről, vagy esetleg fertőzöttekről, önkéntes illetve hatósági karanténban lévő személyekről?

Sándor Tibor: A fertőzött személy jól van, a kellő számú negatív tesztjei után, otthonába bocsátották, azonban ott 14 napos hatósági karanténban egyedül kell tartózkodnia, az önkormányzat az Ő ellátásáról is gondoskodik.  A hatósági karanténban lévőknek megszűnt a bezártság, a szoros kontaktok közül szerencsére senkinél nem jelentkeztek tünetek.  Jelenleg nincs Kővágószőlősön koronavírussal fertőzött személy. Remélhetőleg a járvány lefolyását követően településünkre is visszatér a megszokott élet.

A Media Iuris nevében köszönöm szépen Polgármester Úrnak a szíves tájékoztatást!

 

 

EnglishGermanHungarian