[metaslider id="9331"]
konyvajanlo-daniel-tudor-1024x576

Daniel Tudor – Kérdezz meg egy észak-koreait!

Neked mi jut eszedbe elsőként Észak-Koreáról? Elnyomás és zsarnokság? Szegénység? Propaganda? Vajon hogy éli meg egy egyszerű ember az ottani hétköznapokat? Mit hiányol az országból? Milyen gyereket szülni Észak-Koreában? Mivel töltik az emberek a szabadidejüket? Daniel Tudor Kérdezz meg egy észak-koreait című könyve többek között ezekre a kérdésekre próbál meg választ adni.

Egy könyvesboltba betévedve mindig nehéz megállnom, hogy ne vásároljak egy új olvasnivalót, vagy kettőt, vagy hármat… szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Nehéz ellenállni néhány részleg csábításának az üzletekben. Engem mostanában leginkább a tényfeltáró, életrajzi, társadalomtudományi könyvek kötnek le. Az elmúlt évben kedvencemmé vált több is, például Barabási Albert-Lászlótól A képlet című könyv, vagy Michelle Obama-tól a Becoming. Legutóbb a választásom Daniel Tudor Kérdezz meg egy észak-koreait című írására esett.

Számos tudományos publikáció és könyv született már Észak-Koreáról. Ezek leginkább geopolitikai, gazdasági kérdéseket járnak körbe, vagy az ország vezető alakjáról, Kim Dzsong-Un-ról szólnak, és szinte kivétel nélkül nem helyiek írják őket. Kevés olyan szerzemény van, amely egy átlagos polgár szemén keresztül mutatja be az egyik legrejtélyesebb ország mindennapjait. Ez volt az egyik oka annak, hogy amikor rátaláltam erre a könyvre, azonnal elkezdett érdekelni a tartalma, és a közreműködők személye.

konyvajanlo-daniel-tudorAz író

Daniel Tudor brit író, újságíró, és vállalkozó. 2002-ben látogatott el először Dél-Korába, majd úgy határozott eltölt ott egy évet, és angolt kezdett tanítani egy főiskolán. Később a The Economist, és a Newsweek tudósítója lett, öt évet töltött Szöulban a koreai politikát, kultúrát tanulmányozva. Első könyve 2012-ben jelent meg, majd ezt követte további három, ezeket több nyelvre is lefordították. Ő az egyik alapítója a szöuli The Booth Brewing Company-nak.

Kérdezz meg egy észak-koreait!

Ahogy azt a cím is mutatja, olyan emberek szólalnak meg a könyvben, akik a világ egyik legelzártabb országában, Észak-Koreában élnek, pontosítva, éltek. Egy rövid előszó és bevezető után megismerjük a közreműködőket. Hét disszidens a fő közreműködője az alig háromszáz oldalas könyvnek. Közlik a nevüket, illetve, hogy az ország mely területéről származnak, szöktek el. A kötet 12 fő részből áll. Minden részben a hétköznapi élet különböző aspektusait kívánja bemutatni az író kérdéseken keresztül, amelyekre kiterjedt válaszokat kapunk a disszidensektől.

  1. rész: Az első rész a gazdasági élettel foglalkozik, azzal, hogyan jut az ember munkához, milyen a felső tízezer élete, és megtudhatjuk ki vezethet autót Észak-Koreában.
  2. rész: Az író itt a hatalommal kapcsolatos kérdéseket tesz fel a közreműködőknek, hiszen ez volt az egyik legbefolyásolóbb része az életüknek. Kritizálják-e zárt ajtók mögött a Kimeket?
  3. rész: Talán ebben az országban a legkevésbé szabad a sajtó, ebben a részben ezt a kérdéskört járják körbe. Vajon milyen könyveket olvasnak, milyen filmek érhetőek el? Mi a helyzet az internet-hozzáféréssel?
  4. rész: Ebben a részben olvashatunk arról, milyen különbségek vannak a vidéken és a fővárosban élés között, illetve milyen lehetőségük van utazni, nyaralni menni az embereknek.
  5. rész: Mindig is sokat gondolkoztam azon, mit gondolhatnak az Észak-Koreában élő emberek a külvilágról, a külföldiekről. Szeretnének, és tudnak-e egyáltalán más országban tanulni? Ebben a fejezetben többek között erre kaphatunk választ.
  6. A könyv felénél jutunk el Észak- és Dél-Korea összehasonlításához. Meglepő kérdések és válaszok olvashatóak itt.
  7. A hetedik rész az egészségügyről, szociális juttatásokról szól. Olyan témakörök kerülnek elő, amiről talán eszünkbe sem jutna kérdezni. Temetés, egészségügyi betétek használata, stb.

Miről is szól az utolsó öt rész? Disszidálás nehézségeiről, vallásról, szerelemről és szexualitásról, szórakozásról, és egyéb izgalmas témákról. Ha kíváncsi vagy, itt (https://hvgkonyvek.hu/konyv/kerdezz-meg-egy-eszak-koreait) elérhető, szerezd be, és ismerd meg közelebbről Észak-Koreát!

Vélemény

A könyvben szereplő beszámolók disszidensektől származnak, akik annyira boldogtalanok voltak, olyan hátrányos helyzetben éltek, hogy megkockáztatták a veszélyes határátlépést, pedig nagy esély volt rá, hogy visszatoloncolják őket. Ezért talán nem feltétlenül tükrözik egy átlagos észak-koreai véleményét. A könyv hétköznapi témákról, a szépségápolásról, a K-popról, szerelemről, egészségügyről, és persze a politikáról is szót ejt, de valójában sosem tudhatjuk meg, mennyire hiteles. Számomra néhány rész túlidealizált volt, nem feltétlenül fogadok el igazságnak mindent, amit olvastam, és kérdőjelek is maradtak bennem a végére. Ennek ellenére, egy nem mindennapi könyv, amit szívesen ajánlok bárkinek, akit érdekel milyen lehet az élet Észak-Koreában.

A Media Iuris legutóbbi könyvajánlója itt érhető el!

 

EnglishGermanHungarian