[metaslider id="9331"]
klimavaltozas-aranyosgadany

Klímaváltozás Aranyosgadányban! +VIDEO

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának legidősebb hallgatói szervezete idén ősszel is elhozta karunk egyik legrégebbi programját, a diákok körében méltán híres és szeretett Szabadegyetemet, melyen a Media Iuris is részt vett. 

Idén második alkalommal a program nem Horváth Csaba tanár úr birtokán, hanem a Kultúrházban volt, de a község, ami otthont ad az eseménynek, továbbra is Aranyosgadány

Miután mind a két busz megérkezett a helyszínre és mindenki elfogyasztotta az első italát egy finom bor vagy gyümölcslé formájában, el is kezdődött az előadás. A szervezők, mint minden évben idén is egy érdekes témával készültek, tekintettel arra, hogy az elmúlt években volt már téma a menekülthelyzet,  a fake news, az Európai parlamenti választások  idén egy nagyon időszerű és közfigyelmet elnyerő téma került terítékre, méghozzá a klímaváltozás.

Az előadók Dr. Pánovics Attila (PTE ÁJK Nemzetközi- és Európajogi Tanszék); Dr. Szabó Gábor (PTE ÁJK Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék) Dr. Glied Viktor (PTE BTK, Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék) és Dr. Radvánszky Bertalan (Zöld Egyetem) több szempontból boncolgatták a témát, így nem is csoda, hogy a másfél órás előadást mindenki mintadiákként hallgatta végig.

Szó esett például Greta Thunbergről a 16 éves svéd diáklányról, aki foggal-körömmel próbál kicsikarni valamilyen változást a világ nagy vezetőinek szemléletében, arról, hogy a változás az akaratunkon múlik leginkább, hogy át kellene állítani a gazdasági irányvonalunkat, tevékenységünket. Csak így érhetünk el változást. Nem kerülték el azt a témát sem, hogy Pécsen milyen tervezetek voltak. Az előadók példaként említették, hogy az egykori vezetők a föld alatt szerették volna vinni a főútvonalakat a környezettudatosság jegyében, de ez sajnos az anyagi erőforrások hiányában nem valósult meg.

Őszi Szabadegyetem képei

Az klímaváltozás előadását követően követően kötetlen beszélgetés alakult ki a meghívott előadók és a hallgatóság között, amit csak a bográcsban rotyogó babgulyás elkészültét jelző kiabálás szakíthatott meg. Innentől kezdve pedig az este egy jó hangulatú már-már baráti csevegésekről szóló eseménybe ment át, hála a nyitott embereknek, illetve természetesen a kihelyezett bornak. Nem is csoda, hogy a kilenc órás busz is csak fél tízkor tudott elindulni, hiszen mindenki nehezen hagyta ott az eseményt, tele várakozással a tavaszi szabadegyetemre.

A Media Iuris videós interjúját itt láthatjátok:

EnglishGermanHungarian