[metaslider id="9331"]
cég

Kíváncsi vagy milyen egy céget alapítani, vezetni? Most megtudhatod!

Elgondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan lehet céget alapítani? Hogy milyen intézkedéseket kell ahhoz tenned, hogy bejegyzett céged legyen? Na és persze azon, hogy milyen lehet egy vezető élete, mennyit kell dolgoznia, valamint, hogy milyen szintű jogi tudásra van szüksége? Ha tovább olvasol, akkor minden kérdésedre választ fogsz kapni!

Ebben a cikkemben a hajdúnánási Elán-ép Kft. ügyvezetőjével, Jóna Gáborral készítettem interjút, aki készségesen válaszolt a feltett kérdéseimre. Ezúton is szeretném neki megköszönni a Media Iuris nevében, hogy segítségemre volt abban, hogy elkészülhessen ez az interjú!

Mesélnél az olvasóknak arról, hogy hogyan kell belevágni egy cég alapításába?

cégJóna Gábor: Első és legfontosabb, hogy milyen társasági formát válasszunk, ez egyben meghatározhatja az alaptőke mértékét is, amely szintén alapfeltétel. Szükség van egy egyedi cégnévre, székhelyre, tevékenység vagy tevékenységi körök meghatározására, amely később bővíthető, és természetesen be kell tölteni a 18. életévet. Továbbá elengedhetetlen még az alapítói okirat, melyhez ügyvéd vagy közjegyző bevonása elkerülhetetlen. Ilyenkor cégtípustól függően az alapító tagoknak vagy tagnak jelen kell lennie.  

 

Milyen céget vezetni? Hogyan néz ki egy átlagos napod?

Jóna Gábor: Az első kérdésre nagyon nehéz választ adni. Eléggé összetett, de talán a felelősségteljes szó tartalma írja le a legjobban. Van, hogy az ember még hajnalban is azon gondolkodik, hogyan lehet megoldani egy problémát. Ez elég gyakori, de aki ezt vállalja, az számoljon az álmatlan éjszakákkal. Ugyanakkor a hitelesség is fontos, aminek az egyik alappillére számomra a szakirányú végzettség, illetve az, hogy ezt a tudást folyamatosan fejleszd. Ha ráeszmélsz, hogy milyen mélységei vannak a szakmának, akkor rájössz, mennyi mindent nem tudsz még. Ez a felismerés engem speciel motivál, illetve megtartja az alázatot és megment a történelem egyik legfelelőtlenebb kijelentésétől: én már mindent láttam!

Amit még meg kell említeni, az a „csapatjáték”. Nagyon fontos, hogy felismerd, nem vagy tévedhetetlen! Nekem szerencsém van, mert olyan gárda vesz körül, akik gyakorlatiasak és lelkiismeretesek. Elég intenzíven tanulok tőlük és édesapámtól, sokszor kérdezem meg a véleményüket egy-egy munkafolyamat kapcsán, mert a mögöttük lévő tapasztalat, tudás jóval nagyobb, mint amivel én jelenleg rendelkezem. Ennek felismerése szerintem szintén nagyon fontos!  

Más szemszögből pedig szerteágazó tudást is igényel. Gondolok itt akárcsak a jogi kérdésekre. Megfontoltnak kell lenned, hiszen nemcsak egyénekért, hanem családokért is felelsz. Ezért fontos, hogy képben legyél a napi hírekkel, a folyamatos technikai fejlődéssel és legyen egy stratégiád a céged kb. 3-5 éves periódusára. Vannak helyzetek, mikor mérlegelni kell, pl. a 2008-as gazdasági világválság, vagy éppen a mostani energiaár-robbanás. Hogy ki mi mellett dönt, stagnál vagy megpróbál fejlődni, fejleszteni az szíve joga, úgyis az aktuális helyzet után derül ki, hogy jól döntött vagy sem. Egy biztos, mindenki a fenntartható fejlődést célozza meg, de ebben a versenyhelyzetben nem is lehet másra törekedni, hiszen a stagnálás előbb-utóbb visszaesést eredményez.  

cég

Egy átlagos napom úgy kezdődik, hogy 4:30-5:00 között kelek, majd elkészülök, kimegyek a telephelyünkre. Ott elosztjuk a csapatot, ki melyik építkezésre menjen aznap. 6:00 körül indulunk ki a telephelyről, egy gyors kávé, még egy utolsó eszmecsere édesapámmal és öcsémmel, ahol szintén átbeszéljük a napot 1 percben, és irány az építkezés. Általában én kint vagyok a helyszíneken, onnan koordinálom a dolgokat. Folyamatos telefonos összeköttetésben vagyok az irodával, megrendelőkkel, alvállalkozókkal, kollégákkal, beszállítókkal, tervezőkkel. Délután 5-kor érek vissza a telephelyre, természetesen ez is munkafüggő, hiszen ha olyan volumenről beszélünk, előfordulhat, hogy hajnalban végzünk. Este még át szoktuk beszélni, hogy másnapra hogyan szervezzük a csapatot, milyen folyamatok lesznek, majd mindenki hazamegy és az este a családé.  

Mennyire gyakori a jog előfordulása a munka során? Milyen szintű jogi tudásra van szüksége egy vezetőnek?

Jóna Gábor: Úgy gondolom, hogy manapság egy ügyvezetőnek, cégvezetőnek rendelkeznie kell alap jogi ismeretekkel, nem véletlen tanítják ezt iskolákban. Ezenfelül persze az évek alatt egyre több szituációval találkozva bővül ez a repertoár is, de természetesen elengedhetetlen egy profi ügyvéd alkalmazása, főleg azért, mert a szerződések nyelvezete, illetve tartalma sok esetben olyan szaktudást igényel, amit jobb, ha egy avatott személy lát. 

Általában milyen kötelességszegések fordulhatnak elő a részetekről és a veletek szerződő felek részéről?

Jóna Gábor: Mivel mi az építőiparban, azon belül a kivitelezésben dolgozunk, általánosságban a munka minősítése, nem teljesítése, fizetésképtelenné válása, illetve a szerződéses határidőn túli befejezés számíthat kötelességszegésnek, amely a beruházás nagyságától függően elég komoly kötbért (meghiúsulási kötbér) vonhat maga után.

Van, hogy a pályázat kiírás is feltételeket szab, pl. alvállalkozók bevonása és annak kritériumai. A mi esetünkben minden esetben egy jól előkészített megállapodásban leszögezzük, hogy amennyiben a munkakörülmények nem megfelelőek, akkor bonthatjuk fel a kontraktust. Természetesen ennél árnyaltabb szokott lenni egy-egy ilyen eset. 

cég

A munkákat megkeresés vagy inkább keresés útján kapják? 

Jóna Gábor: Mi már szerencsére olyan helyzetben vagyunk, hogy minket keresnek. 

Milyen feltételeknek kell megfelelni/teljesülnie egy EU-s vagy egy országos pályázat elnyeréséhez?

Jóna Gábor: Maradéktalanul meg kell felelni a pályázat teljesítéséhez előírt követelményeknek. A köztartozásmentesség, vagyis a 0-s igazolások szinte mindig feltételek. A cég árbevétele is, ha már csak abba gondolunk bele, hogy Magyarországon előfinanszírozási rendszer működik, magyarul elvégzed a munka meghatározott szakaszát és azután fizetnek ki, ezért fordulhat elő, hogy több milliárd Ft értékű beruházásokra csak olyan cégek pályázhatnak, akik kellően tőkeerősek.
Egy valamit fontos megérteni, ha már a média legtöbbször ezzel van tele. Ezek a pályázatok eléggé szigorú szabályozás alatt vannak, így akármire nem fordítható az összeg, csak a kiírt fejlesztésre. Ezeket pedig ellenőrzik, akár évekkel a fejlesztés után is!

Mit üzennél egy olyan embernek, aki azon gondolkodik, hogy alapít egy céget?

Jóna Gábor: Elhivatottság, alázat és türelem! Ezek nélkül nem tudsz eredményt elérni!

 

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian