[metaslider id="9331"]

Kisvállalkozás egyetemistaként – Interjú Bacsi Annával


Egyetemistaként a tananyag elsajátításán kívül számos más dolgot is van lehetősége az embernek csinálni. Még több tanulás, kutatás, közösségi szereplés, esetleg munka – többek között a Media Iuris hasábjain is sorra születnek az olyan cikkek, amik arról szólnak, hogy valaki milyen pluszt vállal még az órára járáson, vizsgázáson kívül, és hogy ezek milyen előnyöket hoztak számára.

Szerencsés ember az, akinek a munkája egyben a hobbija is, vagy legalábbis valami olyannal foglalkozik, ami érdekli és örömet okoz neki. Sok ilyen sikertörténetről is hallhatunk, és ezek közül nem kevés van, ami már egyetemista korban elkezdődik. Egy ehhez hasonló történet Bacsi Annáé is, aki elsőéves joghallgató társam. Mivel a pandémiás helyzet következtében személyesen nem sok időt volt szerencsém tölteni vele, az online térben találkoztunk főleg az elmúlt 1 év során – így is bukkantam rá az Instagramon a kisvállalkozására, amiben az általa nagyon szeretett kisállatoknak, kutyáknak forgalmaz különféle felszereléseket. Ez egyből nagy elismerést keltett bennem – mint minden, ami valaki kitartó munkájának az eredménye; emellett pedig kíváncsivá is tett. Ezért megkérdeztem őt arról, hogy sikerült ezt létrehoznia, mit is csinál tulajdonképpen, illetve mik a tervei a jövőre nézve.

 

Mikor fogalmazódott meg benned a vállalkozásnak a gondolata? Mi volt az esetleges „kiváltó okod”, motivációd?

Bacsi Anna: Körülbelül három hónapja fogalmazódott meg bennem a vállalkozás gondolata, azután, hogy a kutyusomnak vett, viszonylag borsos árú póráz 2 hét használat után foszlani kezdett. Úgyhogy jobb minőségű termékek után kezdtem nézni, és alig találtam pár céget, akik szimpatikusnak tűntek. Fontos volt számomra a környezettudatosság, a tartósság, így aztán nagyban szűkült a lehetőségek köre. Úgy gondoltam, megpróbálok én egy ilyen céget, vállalkozást létrehozni. Rá pár hétre el is készültek az első próbadarabok, amiket ismerősöknek osztottam szét. Miután megbizonyosodtam róla, hogy tényleg biztonságosak és tartósak, nekikezdtem a hirdetésüknek.

Hogyan sikerült megalapítanod a kisvállalkozásodat?

Bacsi Anna: A vállalkozás megalapításánál Édesanyám volt a legnagyobb segítségem. Sokkal bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában. Majdnem az egész procedúrát végig lehet csinálni online, attól függően, hogy milyen kategóriába tartozik a vállalkozásod.  

Bacsi Anna: „Ez a darab volt eddig a legkülönlegesebb, amit készítettem.”

 

Mikor sikerült elindítanod? Milyenek voltak az első élményeid, tapasztalataid?

Bacsi Anna: A vállalkozásom körülbelül másfél hónapja üzemel. Az első tapasztalataim nagyon pozitívak voltak; sok rendelés jött, nagyon jó visszajelzésekkel. Ezekért nagyon hálás is vagyok!

A kutyafelszereléseken belül miket készítesz pontosan? Milyen anyagokból és milyen eszközökkel dolgozol?

Bacsi Anna: Jelenleg polipropilén kötélből készítek pórázokat és nyakörveket. Nagyon figyelek arra, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozzak. Például a mérete miatt XS méretű kutyushoz ajánlott pórázom teljesen megfelelő akár egy óriástestűhöz is. Az alapanyagokat magyar cégektől szerzem be, az összeállításukat pedig az elejétől a végig, nagy gondossággal én végzem.

Tervezed mostanában bővíteni a kínálatodat, vagy esetleg embereket felvenni magad mellé, társulni másokkal?

Bacsi Anna: A kínálatomat folyamatosan igyekszem bővíteni, most is minimum 3 megvalósításra váró ötlet van a fejemben. Emellett a színválaszték folyamatosan bővül. Ennek nagy hátránya, hogy nehezen állom meg, hogy ne készítsek 1-1 darabot a saját kutyámnak minden új verzióból. Nemrég folyt az Instagram oldalamon egy “nagykövetkeresés”. Olyan profilokat, influenszereket kerestem, akik pár ajándék termékért reklámoznák a saját felületeiken a vállalkozásomat. Sokkal jobban sült el, mint remélni mertem. Rengeteg levelet kaptam, csodás bemutatkozásokkal és képekkel! Nagyon nehéz választanom, úgyhogy három kutyus-gazdi párossal bővült a csapat.

Bacsi Anna: „Ez a “nagykövetkeresés” egyik nyertese számára készült.”

 

Ebből a példából is láthatjuk tehát, hogy bátraké a szerencse! Így hát, ha van egy hasonlóan jó ötletetek, ami úgy érzitek, hasznos lenne a világnak – például ezek a pórázok és nyakörvek is nap mint nap nyújtanak biztonságot kisállatoknak, és még környezettudatosak is – és van hozzá egy gondosan megszervezett, alapos terv, akkor hajrá!

Köszönöm szépen az interjút, és innen is gratulálok Panninak a vállalkozáshoz!

Illetve megragadnám az alkalmat, és biztatnék mindenkit arra, hogy kövesse Instagram-oldalát, ahol nap mint nap értesülhettek a termékekről, választékról, árakról: pawnni.porazok

EnglishGermanHungarian