[metaslider id="9331"]
kinek-az-igaza-egyetemistak-magazinja-1024x576

Kinek az igaza? Bulizni vágyó fiatalok vs. pihenni akaró helyi lakosok

A legtöbb fiatal mindig nagy izgalommal várja a nyarat, hiszen a jó idő mellett akkor vannak a legnagyobb bulik, a különböző fesztiválok, amelyek során kipihenhetik a tanulás vagy munka miatti fáradalmaikat. Habár idén a koronavírus miatt az összes nagyobb fesztivál és rendezvény elmarad, azért házibulikat vagy közös baráti nyaralást lehet szervezni.  Ezek esetében azonban gyakran merülnek fel panaszok a szomszédok részéről. Mivel én Gárdonyban élek, ami népszerű üdülővárosnak számít az emberek körében,  így számtalanszor -ha nem is velem történt közvetlenül- belefutottam olyan vitákba, miszerint a szomszédok hangosan szórakoztak, ezért a nyugalomra vágyók felháborodva osztották meg véleményüket akár személyesen, akár egy poszt formájában a közösségi oldalakon. Természetesen ezekre mindig jött válaszul ellenvélemény is.

Képzeljünk el egy ilyen szituációt! Dani sikeresen teljesítette a vizsgaidőszakot és a járványhelyzet miatt hónapok óta nem találkozott a barátaival, évfolyamtársaival. Balatonfüreden van egy nyaralójuk, így szeretne egy házibulit tartani, ahol a vizsgák mellett a karantén utáni első nagyobb baráti találkozást is megünnepelhetik a fiatalok. Június végén járunk, egy nagyjából 20 fős a partiról lenne szó, a program a szokásos: délelőtt megérkeznek a vendégek, aztán fürdés a Balatonban, majd este közös sütögetés alkohol és zene kíséretében. Dani szomszédai egy idős asszony, Marika néni és egy harmincas éveiben járó házaspár, Tamás és Anita. Marika néni -bár kicsit kíváncsi- nagyon aranyos, Danit már kicsi kora óta jól ismeri, jó viszonyt ápol a fiú családjával is. Mivel reggel mindig korán felkel, hogy a kutyáját megetesse és a virágait meglocsolja, nagyon fontos neki, hogy éjjel nyugodtan tudjon aludni. Anita és Tamás egy rendkívül szabálykövetők, szeretnek mindent előre pontosan megszervezni, nem kedvelik a váratlan helyzeteket. Minden reggel korán indulnak munkába, nem szeretik az éjjeli hangzavart, emiatt néhányszor már volt konfliktusuk Danival, de a fiú megígérte nekik, hogy legközelebb visszafogottabban buliznak és szól előre a házaspárnak, ha sok vendéget hív magához. Jelen esetben Dani egy héttel a buli előtt lement a nyaralóba, hogy rendezkedjen és bevásároljon, Marika néninek is szólt, azonban a házaspár nem volt otthon, és telefonon sem érte el őket, így azt gondolta, hogy nem is jönnek egy ideig haza. Elérkezett a csütörtök, jöttek is a barátok, évfolyamtársak, elkezdődött a program. Azonban estefelé hazaérkezett Tamás és Anita és megdöbbenten vették észre, hogy szomszédjukban hangosan szól a zene és egy csapat fiatal szórakozik. Bár Dani mondta nekik, hogy kereste őket telefonon és azt hitte, hogy csak később jönnek haza, Tamás eléggé ideges volt és kijelentette, hogy mivel másnap reggel fontos tárgyalása van, így ha éjjel bármiféle hangzavart érzékel, akkor kihívja a rendőrséget. Persze Dani nem akart problémát, így megkérte a barátait, hogy este 11-éjfél fele már ne hangoskodjanak és a zenén is halkítsanak. Így is tettek, azonban Marika néni kutyáját az „enyhébb” zaj is zavarta, így elkezdett hangosan ugatni, ami Tamásnál végképp kiverte a biztosítékot és beváltotta a korábbi ígéretét. Természetesen mindez felháborította Danit és a barátait, hiszen ők tényleg késő este már csendesebbek voltak, és nem tehetnek róla, hogy a szomszéd kutya a legkisebb zajra is ennyire érzékeny. Tamás azzal érvelt, hogy ez már nem az első ilyen eset és figyelmeztette előre a fiatalokat, illetve nemcsak a kutyaugatás miatt értesítették a rendőrséget, hanem állítása szerint a társaság néhány tagja részegen hangosan kiabált, ami miatt a feleségével nem tudtak aludni.

kinek-az-igaza2-egyetemistak-magazinja

Na, de ilyenkor kinek van igaza?

Persze mindez egy kitalált eset, de azért szerintem mindenki találkozott már hasonló történetekkel, főleg ilyenkor nyáron. A vélemények általában 2 fő csoportba tömörülnek: akik a bulizókkal értenek egyet, míg a másik csoport tagjai a csend és nyugalom hívei. Az első csoport főként azt vallja, hogy évente néhány napot ki lehet bírni, mindenki volt fiatal és aki üdülőövezetben vagy bulinegyedben él, annak el kell fogadnia ezen helyek sajátosságait is. A második csoport szerint azonban a különböző bulik és fesztiválok elviselhetetlenül hangosak és csak tömegnyomort okoznak az adott településnek, illetve mindenkinek szüksége van arra, hogy normálisan ki tudja pihenni magát.

Véleményem szerint mindkét oldalnak részben igaza van. Általában fiatalon az ember szeret szórakozni, a hangos zenére sem olyan érzékeny, mint az idősebb generáció és legtöbbször a bulik során adja ki magából a feszültséget. Azonban azokat is meg lehet érteni, akik éjszaka aludni szeretnének, hiszen hiába van mondjuk egy évben „néhány” bulis nap, ha valaki másnap korán reggel megy dolgozni, annak ez a kevés alkalom is maga a pokol. Meg azért az idősebbek már sokkal érzékenyebbek hangzavarra, ráadásul sokan nem is tudnak reggel olyan sokáig aludni, így nekik is nagyon fontos, hogy éjszaka normálisan tudjanak aludni. Én az arany középút és a kompromisszum híve vagyok, ezért legyen szó bármilyen buliról vagy fesztiválról, legalább éjfél után a hangerőt mindenképp vegyék lejjebb a szervezők. Házibuli esetében érdemes előre szólni a szomszédoknak és az esetleges kéréseiket tiszteletben tartani. Szerintem ha odafigyelünk egymásra és a másik helyzetébe megpróbáljuk beleképzelni magunkat, akkor az ilyen vitákat könnyebben elkerülhetjük.

EnglishGermanHungarian