[metaslider id="9331"]

Killdozer

Marvin Heemeyer, vagy ahogy elhíresült „Killdozer” története nem mindennapi. Marvin története arról szól mi történik akkor, ha egy embert a végletekig hajszolnak, mikor minden ellenkezőleg sül el, mint kellene, mikor valakit sarokba szorít az élet és a robbanásig feszíti. Marvin története egy egészen abszurd dráma, ami olyan revansban teljesedik ki, amit Monte Cristo grófja is megirigyelne.

Elbeszélésünk a Colorado állambeli Grand Lake városában kezdődik, a 90-es években, ahol Marvin megvásárolt 8093 négyzetméternyi területet, amin egy szervízboltot működtetett. Hegesztőként kemény munkát végzett, családja és barátai szerint az a fajta ember volt, aki bármit megtett azért, hogy segítsen másoknak. Egy napon felkereste a Docheff család, hogy megvásárolják tőle a területét, amin egy betonüzemet akartak építeni. Oda-vissza ment az üzletelés, Marvin magasabb áron akarta eladni a területet, ami nem sikerült. Docheffék átrendezést kértek a területre, amit Marvin fellebbezése ellenére megadtak nekik, a betonüzem megépült, méghozzá úgy, hogy Marvin szervízboltját elvágta a külvilágtól.

További fellebbezéseit egymás után utasították el, ezért úgy döntött új utat épít egy másik telken keresztül, hogy a vásárlói elérhessék a boltját. Nekilátott különféle alapanyagokat és eszközöket venni a munkálathoz, mint cement, ásók, és egy bulldózer (khm – szerk.).

Azonban a petícióját, hogy az adott telken utat építhessen megint csak elutasították, ezzel veszélybe sodorva az egész megélhetését. A helyzeten még tovább rontott, hogy az építkezés miatt a bolt nem tudott csatlakozni a víz- és csatornahálózathoz, ami miatt az önkormányzat Marvint 2000 dollárra bírságolta. Ezen a ponton hősünkben felmerült a gyanú, hogy esetleg az önkormányzat és a Docheff család összejátszanak egymással.

Marvin úgy érezte az egész világ ellene van, elkeseredésében egy új ötlete támadt, fogta a hegesztő felszerelését, valamint az útépítéshez vásárolt bulldózert, és munkához látott.

A Komatsu D355A típusú bulldózere köré, 30 cm átmérőjű, acéllal megerősített betonlapokból, áthatolhatatlan páncélt készített, a kis üzemében gyakorlatilag megépítette a saját tankját. A gépezet el volt látva három darab lőréssel, melyek mögé Marvin puskákat helyezett, videókamerákkal melyek a járművön belül két monitorhoz voltak kötve, hogy Marvin láthassa mi történik a szarkofágon kívül, valamint ventilátorokat és egy légkondicionálót, hogy kellemes idő legyen odabent. A fémszörnyeteg három éven belül készült el. Ez idő alatt senkinek sem sikerült lelepleznie az alkotóját.

Marvin Heemeyer életének legsötétebb pillanata 2004-ben következett be. Eddigi nehézségein felül az édesapja elhunyt, a jegyese pedig megcsalta egy másik férfival. A filmekben mindig van egy pillanat mikor az átlagembernek hitt alak átszemélyesül az alteregójává. Bruce Wayne-ből Batman lesz, Walter White-ból Heisenberg, Arthur Fleck-ből a Joker.

Ez volt az a pillanat mikor…

…Marvin John Heemeyer Killdozerré vált.

2004. június 4.-én felírta az összes ember nevét, akik a városban ártottak neki, beszállt a bulldózerbe, magára helyezte a páncélfedelet, beindította a motort, és elindult az útján, nyomában csak romokat hagyva. Tombolása során áthajtott a betonüzemen, áttörte a városháza falát, földig rombolta egy helyi újság irodáját, akik rossz néven tüntették fel papírjaikban, valamint olyanok üzleteit, akik perben álltak vele. Puskáival szétlőtt propántartályokat, ezzel további károkat okozva. Összesen 13 épületet tett a földdel egyenlővé, viszont dühöngése során egy ember sem vesztette életét. A Docheff család feje, hogy megvédje a betonüzemét, egy traktort vezetve megpróbált szembeszállni, de Killdozer egyszerűen félrelökte az útjából.

A rendőrség egy SWAT csapat, valamint egy Appache helikopter segítségével próbálta megállítani hősünket, ám semmilyen lövedék vagy robbanószer sem volt képes áthatolni a páncélzaton. A rendészeti szervek tanácstalanok voltak, sem a Hellfire, sem a Javelin-féle anti-tank lövedékek nem ártottak a fémbestiának.

Két órányi pusztítás után a bulldózer elakadt egy épületben, a SWAT csapat körbevette, majd egy darab lövést hallottak belülről. Marvin saját maga vetett véget életének az egyik fegyverével. A rombolásnak vége volt, 7 millió dollárnyi kár gyűlt össze Grand Lake városában.

Egyesek szemében Marvin Heemeyer egy dühöngő őrült volt, mások viszont nagy tiszteletben tartják. Lázadót látnak benne, aki szembeszállt az állammal és azokkal, akik keresztbe tettek neki. Azt, hogy ki miként ítéli meg, az olvasóra bízom.

Végezetül Marvin utolsó, felvett szavaival búcsúzom:

„You’re going to know how intent I was on teaching you people, that what you’re doing is wrong, and maybe thats all that needs to be done to stop you from the greed you have, the hate you have, the anger you have, the malice you have towards outsiders. I think God will bust me to get the machine gun, to drive it, to do the stuff that I have to do. I am the co- captain of my life, God is first I am second. Okay? This is where he’s taking me, you have tried to control my life, you have tried to be the captain of my life. You do not run my life, you do not determine my income, you do not determine what I desire, what I want, what I deserve. I determine that and my God determines that, not you people, so I’m trying to be as prepared as i can be, to do what i believe needs to be done.”

Nyugodj békében, bosszúálló!

EnglishGermanHungarian