[metaslider id="9331"]

Kikapcsolódás az őszi szünetben Pécs környékén és országszerte

Október 25-én kezdetét veszi az őszi szünet. Igaz, hogy lassan egyre sűrűbb lesz az időbeosztásunk az egyetemen, mivel egyre több zh-t kell írnunk és a szorgalmi dolgozatoknál minél jobban kell teljesítenünk, azonban az őszi szünetnek nemcsak a tanulásról kell szólnia, hanem a pihenésről és a kikapcsolódásról is. 

Bár tudom, hogy a legtöbben hazamennek az őszi szünetre, hogy a családjukkal, otthoni barátaikkal legyenek, cikkemben különböző programokat szeretnék ajánlani Pécs környékéről, illetve országszerte is.

Pécs és környéke

Séta a természetben

Azoknak, akik aktív kikapcsolódásra vágynak, tökéletes időtöltés lehet egy séta vagy akár egy intenzívebb túra, hiszen Pécs környéke tele van csodálatos helyekkel. A Mecsek közelségéből adódóan lenyűgöző látvány tárul azok elé, akik a városból nyíló túraútvonalakon elindulva fedezik fel a hely szépségeit. Pécs egyik nevezetessége, a 197 méter magas TV torony a Misina csúcson emelkedik a város fölé. Páratlan körpanoráma várja azokat, akik felmásznak a nevezetességhez. Aki a kilátás miatt indulna el egy kis sétára és nem szeretne egészen a TV toronyig menni, a Niké szobornál is megkapja a panorámát és megnézheti a Magyarország felszabadulásának harmincadik évfordulójára készített híres alkotást is. A Tubes csúcsán elhelyezkedő János kilátóból a Mecsek lankái tárulnak szemeink elé – akinek jó szeme és szerencséje van, tiszta, napos időben akár a Badacsony körvonalát is kiveheti a távolban. Az utóbbi időben egyre híresebbé vált, az „instakompatibilis” Flóra-pihenő. A régi pécsi vidámpark bejáratától nem messze található a 404 méter magasan fekvő zöld hely, ahol egy hintából csodálhatják a kirándulók a tájat. 

Állatkert

A pécsi állatkert 1960-ban nyitotta meg először kapuit, 2016-ban pedig teljes átalakításon esett át, így a mai állatkert korszerű berendezésekkel várja az oda látogatókat. Egy állatkerti séta nemcsak a kisgyermekes családoknak nyújt élményt, hanem egy baráti társaság is felejthetetlen órákat tölthet el az állatkertben. Halloweenkor, sötétedés után extra programokkal várja az állatkert az odalátogatókat, így különleges összetevőjű ételeket, italokat kóstolhatnak a bátor jelentkezők, illetve bemutatkozik az állatkert legfiatalabb tagja is, egy alpakka csődör.

Hallowen 

A halloweeni szokások bizonyos része pár éve nálunk is feltűnt, így már-már rendszeressé váltak az év ezen időszakában a tökfaragó versenyek és a Halloween tematikájú házibulik és bulik. Ez idén sem lesz másként, Pécsen az Expo Centerben Azariah, Valamar, a BSW és Spanics is fellép, hogy egy hátborzongató buli keretei között szórakoztassa a fiatalságot. 

A bor városában, Villányban október utolsó előtti napjára, 30-ára az amerikai ünnep tematikájára épülő programokat ígérnek, így az ízletes borok mellett a mulatságból sem lesz hiány. 

Ha valaki Siklós környékén jár, mindenképpen érdemes megnézni, vagy esetleg részt venni a halloweeni felvonuláson, amely 18.30-kor veszi kezdetét október 31-én.

Csodahelyek Magyarországon

Mint már említettem, sokan hazautaznak az őszi szünetben a családjukhoz, vagy meglátogatják távoli barátaikat. Éppen ezért, összegyűjtöttem pár olyan helyet, amelyeket szerintem érdemes felfedezni Magyarországon.

Óbánya 

Óbányát a „magyar Svájcként” is szokták emlegetni. Az elnevezés elsősorban az ott lakó, főként német nemzetiségű helyiek miatt terjedt el, de a falu sziluettje és az azt körbevevő táj is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a helységet Svájchoz hasonlítsák. A kelet-mecseki térségben egy kis erdei séta során olyan csodákat láthatunk az őszi erdő mellett, mint a Csepegő-szikla és a Tündérek lépcsője.

Bokod

A Flóra-pihenőhöz hasonlóan a bokodi lebegő falu is nagyon felkapottá vált az Instagram miatt. Oroszlány közelében található a Bokodi-tó, amely már évek óta a horgászok kedvelt helye, de egyre több kiránduló érkezik ide, hogy megnézzék a tavon „lebegő” kis házakat, amelyekhez falécekből álló hidak vezetnek (de ezek le vannak zárva a turisták előtt).

 

Zalaszántó

A zalai dombok között a szemfülesek egy monumentális buddhista emléket, a zalaszántói Béke Sztúpát találhatják meg. Ez a 30 méter magas Sztúpa Európa egyik legnagyobb buddhista öröksége. Aki elutazik ide, és körbejárja az épületet mindenképpen ügyeljen arra, hogy a Sztúpa mindig tőle jobbra legyen, ugyanis ez a tiszteletadás jelképe a keleti kultúrában. A Sztúpa belseje eredeti Buddha-ereklyéket, egy Buddha szobrot és egy életfát rejt magában.

Tiszadob

Tiszadobon található a romantikus stílusú Andrássy-kastély. Aki a kastélyhoz látogat nemcsak a csodálatos épületet járhatja körbe, hanem az ahhoz tartozó ősfás parkját és sövénylabirintusát is.

Makó

A hagymáról is elhíresült Makón található a Hagymatikum fürdő. Az impozáns épület, amely nevét és alakját is a térség híres zöldségéről kapta, egy fürdőkomplexumot rejt magában, ami a termálfürdő szerelmeseit és a kikapcsolódni vágyókat szeretettel várja.

Remélem sikerült egy-két programhoz kedvet csinálni a cikkemben, és ha nem is az őszi szünetben, de valamikor ellátogattok az általam ajánlott helyekre. 

 

Mindenkinek kellemes őszi szünetet kíván a Media Iuris csapata!

 

Felhasznált források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

EnglishGermanHungarian