[metaslider id="9331"]
köz

Kétes közmondások – biztos, hogy mind a javunkra válik?

Szólások és közmondások már nagyon régóta léteznek. Az őseink számos rövid, ámde frappáns kis szövegrészletbe igyekeztek bújtatni mindazt, amit követendőnek tartottak, és ezt különböző mesékben, történetekben, vagy akár csak így önmagukban igyekeztek továbbadni a következő generációknak. De a modern korhoz, és az újabb szellemhez igazodva ma is születnek ilyenek. Ezeknek célja mindig a tanulás, nevelés elősegítése volt. Ahogy azonban haladunk a korral, és változik a közvélemény, vagy akár a tudományos álláspontok is (kezdve a természettudományoktól egészen a pszichológiáig); úgy a régebben használt gyakori fordulatok is átíródhatnak. Jelen cikkemben néhány olyan, viszonylag ismert és széles körben elterjedt szólás-mondást szeretnék bemutatni Nektek, amelyeknek az alapvető tartalmával egyetértek ugyan, de egyes esetekben a használatuk akár károssá is válhat. Lássuk ezeket!

 

Jobb adni, mint kapni.

Ez egy nagyon szép mondás, aminek a tartalmával egyrészt nem lehet vitatkozni: tény, hogy jó esetben egy embert őszinte örömmel tölt el, ha egy számára kedves embernek adhat valamit, legyen az tárgy jellegű ajándék, szívesség vagy akár az együtt töltött idő. Olykor-olykor tényleg érdemes lehet lemondanunk, vagy legalábbis lejjebb faragnunk a saját igényeinkből a kompromisszum és a másik boldogsága érdekében. Ugyanakkor ennek a közmondásnak bizonyos helyzetekben, vagy túlzott mértékben való használata akár a visszájára is fordulhat, hiszen egyfajta „egészséges önzőség” kell, hogy legyen az emberben, és nem szabad magunkat rosszul, vagy kevésbé jól érezni akkor, ha épp a mi vágyunk teljesül be, vagy ha mások adnak nekünk valamit.

köz

Ki korán kel, aranyat lel.

A tanulás, a munka valóban hasznos dolgok, és ezekhez nem csak régen kellett korán kelni, hanem sok esetben napjainkban is. Azonban, még ha nem is megyünk dolgozni, akkor is megkaphattuk már otthon a rosszalló tekinteteket egy-egy délig tartó alvás után, mondván, hogy „haszontalanul” elmegy az egész nap. De néha a pihenés is lehet hasznos – sőt, sokan alábecsülik ennek a jelentőségét, illetve tagadhatatlanul léteznek „éjszakai bagoly” típusú emberek – ki tudja ezt jobban nálunk, fiatal diákoknál…

Persze a tudomány számos véleményt ad arra, hogy milyen a nagyjából ideális bioritmus, és tény, hogy az „éjszakai élet” és a nappal alvás radikális alakzata nem igazán tűnik hosszú távon egészségesnek, és nyilván az sem jó, ha az egész napot ellustálkodva motiválatlanná válunk. Viszont valóban vannak olyan típusú emberek, akik a nap más szakaszában a legproduktívabbak, nem feltétlenül már hajnalok hajnalán – és ha elérjük a megfelelő eredményt és odaérünk mindenhova, nincs is ezzel semmi baj!

köz

Jobb félni, mint megijedni.

Nos, persze vannak olyan helyzetek, ahol valóban jobb az óvatosság, különösen igaz ez a testi épséget veszélyeztető helyzetekre. Ugyanakkor vannak olyan döntések is, ahol érdemes lehet inkább a kockázatot vállalni. Mindössze azért, mert még ha el is bukunk, jobb érzés lesz utána visszatekinteni, hogy ’legalább megpróbáltam’, mint azon keseregni, hogy meg sem próbáltuk, és mi lett volna, ha mégis.

Ti milyen közmondásokat ismertek, használtok a mindennapokban? Melyek azok, amelyekkel esetleg nem értetek egyet?

 

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2 

EnglishGermanHungarian