[metaslider id="9331"]
túra

Két kihagyhatatlan túra Pécs környékén

Elérkezett az ősz legkedveltebb időszaka, a vénasszonyok nyara, és ez tökéletes arra, hogy felvegyük a túrabakancsot és elinduljunk felfedezni a természetet. Hiba lenne kihagyni ezt a gyönyörű időt (valamint azt a lehetőséget, hogy nekünk az őszi szünet is megadatott), ezért két túraútvonalat hoztam nektek arra az esetre, ha esetleg ti sem tudtok ellenállni a kellemes utónyári időjárásnak és a festői őszi tájnak!

Közlekedési logisztika

A kirándulás megszervezésénél kihívást jelenthet a kijutás és hazajutás lebonyolítása. Ha az autót választjátok, akkor több szempontot is figyelembe kell vennetek: ilyen a parkolóhely keresése, valamint az, hogy a túra után vissza is kell jutnotok a gépkocsitokhoz. Én ezért mindenképpen a tömegközlekedést ajánlom, ez a legegyszerűbb és a legzöldebb megoldás. A menetrendekről a menetrendek.hu oldalon tájékozódtam, az útvonalak megtervezéséhez pedig az OpenStreetMap turista útvonaltervezőjét használtam, ami egy nagyon hasznos, részletes és ingyenes útvonaltervező program, mindenkinek ajánlom.

  1. Óbányától Hosszúhetényig az Üvegesek útján

Az első, és egyben véleményem szerint a Mecsek egyik legszebb túráját Óbányán kezdjük meg. A községet sokan magyar Svájcként is emlegetik, amely elnevezést egyrészt a csodaszép fekvéséről kapta, másrészt pedig onnan, hogy a lakossága még ma is döntően német nemzetiségű. A községben a 17-18. század fordulóján indult meg az üveggyártás, innen ered a község német neve: Altglashütte. Utunk az Óbányai-völgyön keresztül halad. Az út könnyen járható, néhol viszont kőről-kőre ugrálva kell átkelni a patakon, ha nem akarunk vizesek lenni. A völgy egyik természeti csodája az úgynevezett Csepegő-szikla, amelynek üregeiből folyamatosan csepeg a víz. A jelenség télen látványos, amikor a csepegő vízből jégcsapok képződnek a mésztufa sziklafalon. A másik látványosság pedig a Tündérlépcső, vagy más néven a Ferde-vízesés, ahol lépcsőszerű, félrebillent, lapos mészkőrétegeken zubog le a patak vize. A völgy végén megérkezünk Kisújbányára, ami egy valóságos élő skanzen. Az egykori sváb faluból mára üdülőfalu lett, bájos, fehérre meszelt tornácos házai őrzik az egykor itt élők örökségét. A falu látványosságai közé tartozik a Faluház, valamint a Szent Márton-templom. A faluból kiérve egy látványos fennsíkra érkezünk, ami tökéletes arra, hogy a fáradt vándor megpihenjen. A következő látványosság Püspökszentlászló lesz, ahova ha hat óra előtt érünk oda, a kastélyt, valamint az arborétumot is megtekinthetjük. Innen egyenesen Hosszúheténybe visz utunk, ahol még egy érdekes teremtménnyel találkozhatunk: ő a több méter magas, fából készült Kőmorzsoló óriás, aki nappal egy nagyon kedves teremtmény, sötétedés után pedig inkább hátborzongató. 

túra

Az útvonal kicsit több mint 10 km, teljesítése körülbelül 3 óra. Induláshoz az autóbusz-állomásról kilenckor induló, Óbányára közvetlenül (Bonyhád felé) közlekedő buszt ajánlom (vasárnap is közlekedik), visszafelé pedig a 14:20-as vagy 15:20-as busz a legideálisabb Hosszúhetény kultúrház megállótól. Fontos, hogy Óbányára a kijutás nehéz, mivel ritkán járnak buszok a községbe, alternatív megoldásként Mecseknádasdról is be lehet sétálni a faluba, ez viszont három és fél kilométerrel meghosszabbítja utunkat. Ha egy könnyedebb túrára vágysz a Mecsek völgyeiben mesébe illő sváb falukkal kiegészítve, akkor neked ez a tökéletes választás!

  1. Sziklatúra lélegzetelállító kilátással a Nyugat-Mecsekben

A következő túránk Kővágószőlősről indul. A falu neve két itt meghonosodó mesterségből tevődik össze: a község fölötti hegy oldalát már a középkorban is fejtették, valamint az itt lakók borászattal is foglalkoztak már a 11. századtól. A piros négyzet, majd piros kereszt jelzést a hegyre követve hamarosan elénk tárul az út első panorámája a Jubileumi kereszt mellől, ezután pedig a Mecsek talán legfurább nevű látványosságát tekinthetjük meg, a Babás-szerköveket, melyek egy helyi legenda szerint egy kővé vált nászmenet maradványai. Ha végeztünk a különös sziklaképződmények megtekintésével, elindulhatunk a Sas-fészek felé vezető meredek kaptatón, melynek végén már kezünket-lábunkat használva kell másznunk a lépcsőre emlékeztető sziklákon. Amint felértünk, a Zsongor-kő felé vesszük az irányt, ahol a Mecsek legszebb kilátása nyílik elénk a vörös sziklaorról. A Zsongor-kőhöz is tartozik egy komor legenda, amiben a hasonló nevű fiatal fiú kedvesével a mélybe vetette magát a szikláról a törökök elől menekülve. A hegy következő látnivalója a pálos kolostor romjai. A kolostort Bertalan pécsi püspök alapította a 13. század első felében, végül Pécs török kézre kerülésekor elhagyták a szerzetesek. A 18. században megpróbálták felújítani, viszont a század végén II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, ezzel megpecsételve a kolostor sorsát. Ha végeztünk a romok tanulmányozásával, a zöld kör jelzést követve egy kellemes erdei úton haladunk tovább Pécs felé, majd végezetül az Éger-völgyi tó után visszaérkezünk a városba.

túra

Az útvonal összesen 8 km, ez azonban ne tévesszen meg senkit, hiszen az út tele van meredek emelkedőkkel, kaptatókkal. Az út körülbelül szintén 3 óra. A kijutás ebben az esetben egyszerűbb, gyakran járnak távolsági buszok Kővágószőlősre az autóbusz-állomásról, amikkel 25-30 perc alatt ki is érünk, visszafelé pedig Ürög felső buszmegállóból a 22-es, 23-as, 23y valamint 24-es helyijáratos buszokkal tudunk menni a belvárosba. Ha egy megerőltetőbb, sziklákkal tűzdelt túrára vágysz elkápráztató kilátásokkal, akkor neked pedig ez a tökéletes választás!

 

Remélem néhányan kedvet kaptatok és kihasználjátok ezt a nagyszerű időt, de ha jön a zord hideg, akkor se feledjétek: nincs rossz időjárás, csak rossz ruha!

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian