[metaslider id="9331"]

Két feltörekvő fesztivál az ország szívében

Sokak számára ismertek a mai kor népszerű fesztiváljai, mint például Balaton Sound, Sziget, Volt. Ezen rendezvényeken a könnyűzene az fő iránymutató elv önfeledt bulizással és felejthetetlen élményekkel vegyítve. De ha te azon emberek közé tartozol, aki kicsit is hajlik a művészet és az átlag szórakozási módoktól eltérő dolgok irányába, akkor jó helyen jársz, ugyanis ebben a cikkben két fesztivált szeretnék bemutatni, ami lehetséges, hogy sokak számára még nem ismert.

Első példaként a Balaton-felvidéki Kapolcs központtal és a környező falvakkal együtt működő ,,Művészetek Völgye” fesztivált hoztam fel. Az esemény 1989 óta, akkor még ,,Kapolcsi Művészeti Napok” néven töretlenül, egyre nagyobb látógatószámmal zajlik. Eleinte inkább családias hangulatú volt, néhány fellépővel, akik az alapító és Márta István völgyigazgató barátai voltak, pénzbeli ellenszolgáltatás nélkül vállalták a fellépéseket. Az első pár évben a falvacskák utcáin, házak udvaraiban rendezték meg a programokat, ám idővel kezdte kinőni magát az egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően, ami miatt úgy látszott, hogy nem sok jövője van a fesztiválnak, mivel sok helyen nem voltak adottak az alapvető feltételek, mint például.: áram nélküli utcák, nem volt út. Noha emberek ezrei rajongtak az eseményért, a szervezők fáradni látszottak ezért sokan megkérdőjelezték a továbbélését. Ám 1998-ban a Völgy újult erővel vett lendületet a tizedik évfordulóhoz méltóan és visszahozta az előző évekre is jellemző hangulatot és lelkesedést. Azokban az időkben Kapolcs még az a település volt, ahol az asszonyok zsíros kenyeret árultak az udvarukban, és ahol még a mai világot behálózó térerő sem volt. A fesztivál habár már több ezer embert vonzott, azzal igyekezett megtartani családias légkörét, hogy a művészek udvarokat nyitottak, ahol intimebb közösségi helyeket alakítottak ki. Aki testközelből végigkövette a rendezvény fejlődéstörténetét, az láthatta, hogy miként nőtte ki magát egy helyi lakosokból szerveződő, félnomád esemény amely a nagy fesztiválok hangulatát idéző rendezvény lett.

Másik választásom a hozzám közelebb álló, rengeteg saját tapasztalat után a Villány közeli falvakban megrendezendő ,,Ördögkatlan Fesztivál”-ra esett. A ,,Katlant” a ,,Művészetek Völgye” alapján hozták létre a megálmodói, Bérczes László és Kiss Mónika 2008-ban. Nevének eredete az egyik helyszínhez, a Szoborparkhoz köthető, amit a helybéliek ,,Ördög szántotta hegynek” neveznek. A legenda szerint az ördög meg szerette volna kapni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, de ehhez az első kakasszóig fel kellett volna szántania a hegyet. Az ördög elmenekült, azonban megmaradt a gyönyörű kőfejtő, ahol nyaranta már évtizedek óta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, és a létrehozott műveket a parkban hagyják. A rendezvénysorozat négy településen kerül megrendezésre, Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden. A szervezők a kezdetektől fogva kitartanak az összművészetiség mellett, így aki ellátogat a mesés falvak egyikébe, az szembe találhatja magát színházi produkciókkal, kézműves programokkal, kiállításokkal, beszélgetésekkel és workshopokkal. A világ különböző régióiból hívnak meg művészeket, és az idelátogatókkal együtt egy országhatárokon átívelő kultikus közösségi tér születik. Már a kezdetekkor védnököket választottak a fesztivál számára, Cseh Tamást és Törőcsik Marit, akik neve „kötelezettség: hozzájuk, művészi és emberi minőségükhöz méltón kell mindig létezni és dolgozni”. Saját bemutatók is kerülnek ki a ,,Katlan”-ból, például a sok éven át tartó sikerszériát maga mögött tudó, az első bemutató óta a Mulatság című színházi előadás, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Szikszai Rémusz alakításában. Itt is, mint Kapolcson, a helyiek által a házak udvaraiban kialakított romkocsmák, kisebb színpadok, kiállítási helyszínek kerültek kialakításra. Az ötnapos esemény során felejthetetlen élményekben lesz része az idelátogatónak, már csak azért is, mert itt lehetősége nyílik arra, ami a mai világban már nem megszokott dolog, hogy stoppal menjen át egyik helyszínről a másikra. Ezen kívül a hagyomány részét képezi, hogy bármely időjárási viszontagság ellenére a fiatalok sátraznak, ami remek lehetőség arra, hogy új barátságok esetleg szerelmek köttessenek. Napközben a tikkasztó hőségben, a fesztivál július végi, augusztus eleji megrendezése miatt, remek programlehetőség lehet akár a kiváló borok kóstolása a környező pincékben. Ezen túl, aki a hétköznapok során nem tud teljesen kibontakozni az öltözködését illetően, az ebben a pár napban szabadon megteheti, mert itt nem lesz olyan, aki őt elítélje. Mindenki megtalálhatja a saját stílusának és ízlésének megfelelő elfoglaltságot, mint koncert, előadás vagy gasztronómia terén.

EnglishGermanHungarian