[metaslider id="9331"]
kávé

Kávékülönlegességek koffeinfüggőknek – készítsd el otthon!

Ebben a nyári hőségben bizonyára mindannyian örülünk egy jeges – vagy éppen melegen elkészített – kávés italnak, amit kedvenc elfoglaltságunk közben vagy előtt/után fogyaszthatunk. Sokatok már biztos megunta a legtöbbünk által fogyasztott presszót, cappuccinot vagy lattét, ezért összegyűjtök néhány receptet, amelyek által egy kis pluszt tudtok csempészni az alap italokba, és ezzel új szintre emelhetitek a kávézás élményét. Néhány népszerű és viszonylag könnyedén elkészíthető kávés italt fogok bemutatni, illetve a szükséges hozzávalókat is feltüntetem, így bárki elkészítheti otthonában saját maga számára, vagy akár – egy összejövetel keretében – vendégeinek is.

Dalgona coffee   

A Covid és a karantén idején, amikor mindenki több időt töltött otthon – és így a kávézásra is több idő jutott, mint korábban -, elterjedt egy trend, ez pedig nem más, mint a Dalgona kávé készítése. Valószínűleg már sokan láttátok különböző platformokon vagy hallottatok már róla, de lehetséges, hogy eddig nem határoztátok el, hogy el is készítitek. Itt a lehetőség! Csupán néhány hozzávaló szükséges, és pár perc alatt kész is van.

kávé

Mi kell hozzá? ( 1 pohár)

  • 2 dl tej
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál víz

+  ízlés szerint jég 

Elkészítés:

Az instant kávét, a cukrot és a vizet tegyétek egy tálba, majd habverő – ha van, inkább robotgép – segítségével kezdjétek el habbá verni. Ez a gép erősségétől függően akár 10-20 percet is igénybe vehet. Akkor jó, ha kivilágosodik a színe, habos, kanalazható állagú lesz. Ezt követően kanalazzátok a tej felszínére, és fogyasztható is!

Nutellás kávé 

Minden kétség nélkül ez lesz az a recept, amit minden édesszájúnak legalább egyszer el kell készítenie! Hihetetlenül egyszerű, és akár instant kávéval is elkészíthető. 

Mire lesz szükséged? 

  • 2 csésze tej
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • 2 teáskanál instant kávépor
  • 4 teáskanál Nutella
  • egy csipetnyi fahéj ( ezt a lépést akár ki is hagyhatjátok)

+ díszítésképp tejszínhab, csoki szirup vagy kakaópor

Elkészítés:

Közepes lángon melegítsd fel a tejet és a kávét, majd add hozzá a Nutellát! Kevergesd, amíg a Nutella fel nem oldódott, majd forrald fel az egészet! A végén tálald egy kis fahéjjal, szerecsendióval, és tejszínhabbal!

Frappé

Ezt a receptet szintén jobb instant kávéval készíteni, ugyanis ezzel tudjátok igazán krémessé és lággyá varázsolni. Persze, ha nincs kéznél instant kávé, egy eszpresszóval is tökéletes lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 1 ½ teáskanál instant kávé
  • 3 teáskanál cukor
  • 20 ml víz
  • 200 ml tej

+ jégkocka
+ tejszínhab
+ őrölt fahéj vagy kakaópor

Elkészítés:

Egy hosszúkás pohár aljába tesszük az instant kávét, a cukrot és a vizet, és tejhabosítóval krémesre habosítjuk. Felöntjük hideg tejjel, belerakunk pár db jégkockát, végül pedig tejszínhabbal és őrölt fahéjjal (vagy kakaóporral) koronázzuk meg.

kávé

Eszpresszó tonik

A presszó tonik néhány éve jött a divatba, főként a nyári szomjoltó és hűsítő ital szerepében. Kissé furcsának hangozhat elsőre, és valójában eléggé megosztó, van, aki nagyon szereti, de van, aki nagyon nem. Szerintem mindenképp érdemes egyszer megkóstolni! 

Mire lesz szükséged?

  • 4-5 db jégkocka 
  • 1 adag eszpresszó
  • 160 ml tonik

Elkészítés:

A jégkockákat egy pohárba tesszük, ráöntjük a tonikot, majd óvatosan rácsorgatjuk egy kanál segítségével az eszpresszót. Fogyasztás előtt elkeverhetjük. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a kávét nem szabad hirtelen mozdulattal ráönteni a tonikra, mert ebben az esetben lesz mit takarítani a konyhában .. Használjatok hozzá kiöntőt vagy bármilyen eszközt, amivel szépen egyenletesen rá tudjátok önteni a presszót tonikra!

kávé

Vietnámi kávé

A vietnámi kávé kevésbé tejes, így azoknak is alkalmas lehet, akik nem szeretik a tejeskávét. Eredetileg egy speciális eszközzel készítik, de tökéletesen elkészíthető az alábbiak szerint is:

 Hozzávalók: 

  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál cukrozott sűrített tej
  • 1 adag hosszú kávé
  • 40-50 ml tej

Elkészítés:

A tojássárgájákat összekeverjük a sűrített tejjel, majd habverővel kihabosítjuk. A hosszú kávét egy pohárba töltjük, erre óvatosan, egy kanál segítségével ráöntjük a sűrített tejes, habos sárgáját, majd vigyázva, egy kis csészéből felöntjük a tejjel, és kész is a kávénk. Ha túl erősen öntenétek, felkeveredik az egész, homogénné válik és így oda a szép rétegezett kávé, szóval tényleg nagyon fontos az óvatosság!

kávé

Igyatok sok finom kávét!

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian