[metaslider id="9331"]

Katasztrófaturizmus – mi is az, és miért csinálják az emberek?

Ezekben a napokban javában tombol a nyár, ami most nemcsak a naptárban, hanem az időjáráson is meglátszik. Bár az év minden időszakában megvannak azok a tipikus helyek, ahova el szoktak látogatni, és azok a programok, amiket szoktak csinálni az emberek, de ebben az évszakban különösen fellendül a turizmus, aminek most talán még a pandémiás helyzet mérséklődése is kedvez. Azt, hogy ki hova utazik a nyáron, illetve utazik-e valaki egyáltalán, a praktikus és anyagi tényezők mellett az ember személyisége, beállítottsága is nagyban befolyásolja. Így az sem ritka, hogy egy család tagjai között kisebb-nagyobb viták származhatnak abból, hogy ki hova utazna szívesen – egyesek a hűvösebb, mások a melegebb éghajlatú területekhez vonzódnak; van, aki a sokak által kedvelt helyeket látogatja meg szívesen, míg mások egészen ritka helyekre is elmerészkednének.

Mi a katasztrófaturizmus?

Azt nevezzük így, amikor az utazás célpontjai híres katasztrófák, balesetek, halálesetek helyszínei. Az angol például meg is különböztet „disaster tourism” – azaz katasztrófaturizmust, ami inkább a természeti események által okozott katasztrófák emlékhelyeire való utazást jelenti, míg a „dark tourism” – „sötét turizmus” inkább a halálhoz kapcsolódó, gyakran emberi tevékenység vagy mulasztás által előidézett régi történések helyszíneit veszi célba. A következőkben néhány példát is felhozok, amelyek közül az első az imént említettek közül az előbbi csoportba, míg a második és a harmadik inkább az utóbbi csoportba tartozik. De például hazánkban sokszor a két kategóriát egy kalap alá veszik, és mindezt katasztrófaturizmusként emlegetik.

Helyszínek:

Pompeii

miért csinálják az emberek

Talán majdnem mindenki ismeri azt az egyedülálló tragédiát a mai Olaszország területéről, amit a Vezúv kitörése okozott, beterítve hamuval a közelben fekvő Pompeii települését, és ezzel tulajdonképpen megszüntetve az ottani életet. Bár ez még az ókorban történt, a mai napig is nagyon sok ember kíváncsi erre a helyszínre.

Csernobil

miért csinálják az emberek
Bizonyára senkinek sem kell bemutatni az 1986-os csernobili atomerőmű-katasztrófát, ahol a reaktor felrobbanása következtében hatalmas sugárzás szabadult fel, ami számos halálos áldozatot is követelt. Ennek a helyszínére (Ukrajnában található a város), illetve a település környezetébe szintén sokan látogattak már el az esemény bekövetkezte óta. Valószínűleg mindannyian egyetértünk abban, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg újra, és abban is, hogy sok tanulságot le lehet vonni belőle. Az HBO-n két éve bemutatott sorozat is tájékoztatást ad erről az eseményről, amelynek hatására talán még többen keresik fel ezt a helyet, mint előtte.

Auschwitz-Birkenau

miért csinálják az emberek

Szintén a legtöbbünknek ismerős lehet egy hatalmas horderejű történés, a holokauszt, melynek számos helyszíne volt, a legismertebb talán mégis a mai Lengyelország területén található Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor, ahol több mint 1 millió ember vesztette életét a náci ideológiából fakadó, elsősorban a zsidók ellen irányuló szervezett népirtás következtében. Ide is rengeteg ember látogat el, megemlékezve arról, hogy mi is történt itt.

A katasztrófaturizmus megítélése nagyon vegyes, nagyban függ az egyes emberek érdeklődésétől, értékrendjétől. Van, aki nem tartja helyesnek azt, hogy „bolygassuk” ezeket a helyeket, míg mások csak simán nem tudják elképzelni, hogy mi lehet a vonzó ezekben a helyszínekben egy kellemes, napos tengerpart helyett. Egyesek azonban kifejezetten érdekesnek találják ezeket a helyszíneket, és azzal érvelnek, hogy ezek elgondolkodtatnak, illetve arra ösztönöznek bennünket, hogy tegyünk meg minél többet azért, hogy ilyenek többször ne fordulhassanak elő. Ugyanakkor természetesen az is fontos, hogy ha valaki ellátogat egy katasztrófa helyszínére, bizonyos szabályoknak meg kell felelnie megjelenésben és viselkedésben is, a kellő tiszteletet megadva a tragédia áldozatainak és hozzátartozóiknak. Az említett, híres célpontokon kívül számos hasonló helyszín van külföldön vagy akár hazánkban is, amelyeket meg tudnak látogatni azok, akik érdeklődnek az ilyesmi iránt.

Ti milyen katasztrófaturizmus-helyszíneket ismertek, és elmennétek-e egy ilyen helyre?

Képek forrása:1,2,3,4
Források: 1,2,

EnglishGermanHungarian