[metaslider id="9331"]

Karunk hallgatója is a nyertesek között

Az idei évben is kiírásra kerül a Magyar Országos Közjegyző Kamara által alapított ösztöndíj, amelyre bármelyik magyarországi székhelyű egyetem állam- és jogtudományi karának jogász szakos, nappali tagozatos egyetemi hallgatója pályázatot nyújthat be. Az ösztöndíjban tanévenként csak 5 hallgató részesülhet az összes magyarországi székhelyű egyetem jogász szakos hallgatói közűl. Az ösztöndíj összege félévenként nettó 150 ezer forint, mely a félév 5 hónapjára havonta egyenlő részletekben kerül folyósításra. Az idei évre vonatkozó pályázatot augusztus 14-ig lehetett leadni.

Az ösztöndíjban az a hallgató részesülhet, aki
a) adott tanulmánya során legalább két lezárt félévet igazol és legalább 55 kreditet megszerzett, és b) vállalja, hogy a MOKK-kal képzési/tanulmányi szerződést köt, és
c) vállalja a MOKK rendezvényeken való részvételt, ott kisegítő feladatok elvégzését, és d) vállalja, hogy a közjegyzőség intézményét érintő, a MOKK által meghatározott témában évfolyamdolgozatot, illetve szakdolgozatot készít.

Az ösztöndíj odaítélésénél előnyben kell részesíteni azt a hallgatót, aki
a) a pályázat benyújtását közvetlenül megelőző mindkét félévében 4,75 tanulmányi átlagnál jobb tanulmányi eredményt ért el,
b) adott tanulmányait első diplomájának megszerzése érdekében folytatja,
c) tudományos diákkörben, illetve szakmai területen kimagasló munkát végez,
d) a tanulmányi eredményen kívül legfeljebb a pályázó teljesítménynek 10 százalékáig figyelembe vehető a hallgató közéleti, közösségi, sport és egyéb tevékenysége.

Az idei évben a pécsi jogi kar egyik hallgatója, a harmadéves Sükösd Gergő is elnyerte az ösztöndíjat kiemelkedő teljesítményének köszönhetően.

Miként értesültél erre a MOKK által kiírt ösztöndíj lehetőségről? Hogyan szereztél róla tudomást? 

Sükösd Gergő: A Magyar Országos Közjegyző Kamara által kiírt ösztöndíjról a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar hivatalos honlapjáról értesültem. Rendszeresen figyelem a kar weboldalát az ott közzétett pályázatok, meghirdetett versenyek miatt. Azt gondolom, hogy egy hallgatónak meg kell ragadnia minden lehetőséget, amely adott esetben a szakmai fejlődését elősegíti, tudását gyarapítja, nem mellesleg anyagi támogatást is nyújt részére.

 

Mennyire érezted magad esélyesnek a pályázat elnyerésére, mikor a pályázatodat leadtad?

Sükösd Gergő: Erről az ösztöndíjról az első két teljesített szemeszterem után nem volt tudomásom, tehát összehasonlítási alapom sem volt arra nézve, hogy korábban kik és milyen benyújtott pályázatokkal nyerték el azt, így csak a pályázati kiírásból, feltételekből következtethettem az esélyeimre. Az ösztöndíj elbírálásánál előnyt jelentett, természetesen az alapkövetelményeken túl, ha valaki 4,75 tanulmányi átlagnál jobb tanulmányi eredményt ért el a pályázat benyújtását megelőző két félévben, a tanulmányait első diplomája megszerzése érdekében folytatja, szakmai területén eredményeket tud felmutatni, nyelvvizsgákkal rendelkezik, illetve minimálisan figyelembe vette a MOKK a hallgató közéleti, közösségi, sport és egyéb tevékenységét is (ha ezek alapján sem tudott volna a MOKK különbséget tenni a pályázatok között, akkor a számítógépes ismereteket és a szociális helyzetet is értékelte volna). Mivel a tanulmányi átlagom mindkét félévben meghaladta a 4,75-ös átlagot (őszi szemeszter 5, tavaszi szemeszter 4,89), első diplomám megszerzése érdekében folytatom tanulmányaimat, több versenyen is indultam és ezeken eredményesen szerepeltem, két középfokú nyelvvizsgával rendelkezem, aktív közösségi, valamint sport tevékenységem is tudtam igazolni, illetve az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL Standard) is megszereztem már, így azt gondoltam, hogy érdemes benyújtani a pályázatot az ösztöndíjra, ha másért nem, legalább azért, hogy felmérjem a helyzetemet az ország többi pályázójához képest. Szerettem volna elnyerni az ösztöndíjat, de amiatt, hogy ebben csak öt joghallgató részesül az országból, illetve, hogy –ahogy már említettem is- nem volt összehasonlítási alapom, csak reménykedtem a sikeres pályázatban, de egyáltalán nem vettem biztosra azt. 

A pályázat elnyerése milyen mértékben segíti a mindennapjaidat, hogyan járul hozzá a tanulmányaid sikeres előrehaladásához?

 Sükösd Gergő: A pályázat elnyerése révén a MOKK elsősorban anyagi támogatást nyújt, ösztöndíjat folyósít részemre a teljes tanévre. Ehhez kötelezettség is kapcsolódik: ahogy a pályázati kiírásban is szerepelt, a MOKK rendezvényein részt kell vennem, illetve a MOKK által meghatározott témában majd évfolyamdolgozatot vagy szakdolgozatot kell készítenem. Erre nem kötelezettségként tekintek, hiszen érdekesnek találom a közjegyzői pálya rejtelmeit, azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a későbbiekben ezen a területen helyezkedjek el. Ezen túlmenően az ösztöndíj elnyerése még inkább ösztönöz arra, hogy tanulmányaimat a lehető legjobb eredményekkel folytassam, lehetőséget nyitva ezzel akár további ösztöndíjak elnyerésére is.

Szívből gratulálok az ösztöndíj elnyeréséhez és további sikereket kívánok a Media Iuris nevében Gergőnek!

EnglishGermanHungarian