[metaslider id="9331"]

Karácsony januárban?!

Elmúltak az ünnepek, a varázslatos érzés is lassan eltávozik belőlünk, viszont vannak olyanok, akik még csak most kezdenek ráhangolódni a karácsonyra, ugyanis az ortodox karácsonyt 2021. január 6-7. között ünneplik. Oroszországban, Szerbiában, Ukrajnában, Grúziában, és még sok más helyen január 6-án van szenteste, illetve az újév is más időpontban van.

Ez a különbség a hagyományos karácsonnyal szemben abból ered, hogy a nyugati katolikusok más naptárat használnak, mint a keletiek, ők a Juliánusz naptár szerint tartják az ünnepeket. És hogy náluk hogyan is néz ki az ünnepi időszak?

Az ortodox karácsony előtt böjtöt tartanak, amíg meg nem jelenik az első csillag az égen. Továbbá a köszöntése is nagyban eltér, mi ilyenkor azt mondjuk egymásnak, hogy „Boldog karácsonyt”, illetve „Kellemes ünnepeket”, viszont náluk a hagyományos köszöntés „Krisztus megszületett”, amire a válasz „Valóban megszületett”. Karácsony napján már nem tart a böjt, a menü több fogásból áll, pontosabban 12 – a 12 apostol tiszteletére -, viszont alkohol- és húsmentesen étkeznek (január 6-án). A menü között található például hal, sütemények, savanyúságok. Másnap, azaz január 7-én, már annál több finomság kerül az asztalra, köztük húsételek is, mint például liba. A karácsonyfa állítása nem igazán tartozik az ortodox hagyományok közé. Ilyenkor, habár sokan állítanak fát a nyugati mintára, mégis az ünnepi tradíció az, hogy a család pár tagja január 6-án (családfő minden esetben) elmegy az erdőbe tölgyfáért, annak ágaiért (badnjak), amit később eléget a család az udvaron, illetve a templom előtt is tartanak égetést, amit közös éneklés és imádkozás követ. Érdekesség még, hogy az otthon elégetett fára a családfő bort locsol és bőségért imádkozik. Náluk ezen a két napon nem jellemző az ajándékozás, azokat inkább december végén adják át egymásnak.

A nők ebben az időszakban a ház körül segédkeznek, a hagyományoknak megfelelően szalmával töltik fel a szobákat, kenyeret sütnek (amit majd meg kell szentelni), és elkészítik az ünnepi menüt. A megsütött házi kenyeret a családfő felvágja annyi részre, amennyi tagból áll a család. Visszatérve a szalmára, manapság már nem tesznek minden szobába belőle, hanem csak az ünnepi asztal alá szórnak egy keveset. Az ortodox óhívők a szilvesztert is más időpontban tartják meg, pontosabban január 14-én köszönt be náluk az újév, amelyet szokás még kiskarácsonynak is nevezni. 

EnglishGermanHungarian