[metaslider id="9331"]
karácsony

Karácsony a nagyvilágban

Ahány ország, annyi hagyomány – így van ez a karácsonnyal is, hiszen minden országban más és más a szeretet ünnepe. Az év legvarázslatosabb eseménye alkalmából utánajártam, hogy egyes országok karácsonyi szokásai miben különböznek a saját tradícióinktól. Néhány szokatlan és furcsa babonán kívül mindig van egy közös vonás: a középpontban a család áll.

Ausztrália

Mivel a déli féltekén a karácsony nyárra esik, ezért a Mikulás gyakran szörfdeszkával közlekedik. Az otthonokat pedig rendszerint a „Christmas Bush” őshonos növénnyel díszítik fenyőfák helyett. Az európai országokban megszokott karácsonyi vásárokat itt fesztivál váltja fel, ami elsősorban koncertekből és tűzijátékokból áll, de nem maradhatnak el a karácsonyi dalokat éneklő kórusok fellépései sem.

December 26. mozgalmasan telik, mivel a legtöbben kivonulnak a tengerpartra, és grillpartit szerveznek. Továbbá ezen a napon indul Ausztrália leghíresebb jacht-versenye Sydney és Tasmánia partjai között.

Az ajándékokat Ausztráliában is a Mikulás hozza, aki a nagy forróságban kíméli a rénszarvasait, így kengurukra cseréli őket. Újabb különleges karácsonyi szokás, hogy Ausztráliában versenyt hirdetnek a legszebben feldíszített házra, és a nyertes által összegyűjtött pénzt jótékonysági célokra használják fel. 

karácsony

Japán

Annak ellenére, hogy Japánban a hívő keresztények aránya csupán a népesség 1%-át teszi ki, a karácsony pedig az egyik legfontosabb keresztény ünnep, mégis meghonosodott a sok turistának köszönhetően. Még az 1970-es években a KFC gyorsétteremláncnál vették észre, hogy ilyenkor a külföldiek ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi ételeikhez, például a pulykához. Ezért az étterem egyik leleményes marketingese kitalálta, hogy hirdessék meg a „Kentuckyt Karácsonyra!” akciót. A menü ilyenkor is sült csirke, ám pezsgőt is lehet hozzá rendelni. Az ötlet elsöprő sikert aratott, olyannyira, hogy az ünnepek alatt az összes KFC tömve van, épp ezért ilyenkor előre asztalt kell foglalni.

További érdekes japán karácsonyi szokás a kurisumasu keeki, vagyis a karácsonyi torta. A családok egymást túllicitálva próbálják meg elkészíteni, vagy megrendelni a különleges édességet. A legszebb tortákat már októberben vagy novemberben meg szokták rendelni az emberek, míg azoknak, akik ezt sokáig húzzák, csak kevésbé esztétikus torták maradnak, ugyanolyan borsos áron.

karácsony

Venezuela

Venezuela fővárosában, Caracasban a helyiek egyedi és szórakoztató módon alakították át a karácsonyi misére járás szokását. Minden évben felcsatolják görkorcsolyájukat és odagurulnak. Ez olyan népszerű közlekedési eszközzé vált, hogy a város másnap reggel 8 óráig lezárja az utcákat a forgalom elől, hogy a családok biztonságban görkorizhassanak. A szentmise után a hagyományoknak megfelelően a családok az utcákon vagy egymás házában közös étkezéssel, zenéléssel és tánccal ünnepelnek.

karácsony

Finnország

A Mikulás hazájában, Finnországban a hófehér táj, a csillagos ég, az északi fény, a rénszarvasok, a fenyőfák és a meghitten pislákoló fények teszik még emelkedettebbé az ünnepi hangulatot. A Mikulást Finnországban Joulupukkinak nevezik, ami „karácsonyi kecskét” jelent. A legenda szerint egy ijesztő figura volt, akinek az emberek ételt és ajándékokat adtak azért, hogy ne bántsa őket. Később a Mikulás átvette ezeket a feladatokat, de a név a mai napig megőrizte az eredeti történet főszereplőjének karakterét.

Finnországban december 24-én reggel a család körbeüli az asztalt. Hagyományosan fahéjas tejberizs a reggeli, amelybe egy szem mandulát rejtenek. A hagyományok szerint aki ezt megtalálja, nagyon szerencsés lesz a jövő évben – ha pedig fiatal lány az illető, akkor közeli férjhezmenetelre számíthat. 

A karácsonyi vacsora tradicionális északi ételekből áll, például hering, rozskenyérben sült sonka, sült krumplikása. Finnországban az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manók is jóllakhassanak, ha épp arra járnak. Karácsony első napja szigorúan a családé, ilyenkor nem illik szomszédolni, de még telefonálni sem. A rokonlátogatásokra, barátok köszöntésére 25-én kerítenek sort.

Spanyolország

Az egyik legizgalmasabb spanyol szokás, hogy az ünnepek alatt szinte mindenki kitölt néhány lottószelvényt, ilyenkor ugyanis a nyeremény a több milliárd eurót is meghaladhatja. December 22-én élő adásban jelentik be a nyertes számsort, miközben gyermekkórus fokozza az ünnepi hangulatot. Spanyolországban a Mikulás helyett a napkeleti bölcsek jutalmazzák meg a jó gyerekeket. Gáspár, Menyhért és Boldizsár január 6-án, hatalmas utcabál kíséretében érkezik. A spanyolok betlehemezési szokásai is említésre méltóak, hiszen nemcsak a templomokban, hanem még a lakótelepi közös képviseletek is saját installációval rukkolnak elő. 

Források: 1, 2, 3

Képek forrásai: kiemelt kép, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian