[metaslider id="9331"]
wednesday

“Just kind of kooky… I prefer spooky” – Wednesday, a Netflix új sikersorozata

Az Addams család már majdnem 100 éve velünk van, először 1938-ban tűnt fel a galád család rajzolt formában a New Yorker magazinban, majd egy 1964-es tévésorozatot ihlettek, amely csak két évadot élt meg. Egy évtizeddel később animációs sorozatként indult újra, melyet egy év után leállítottak. Az igazi népszerűséget az első nagyjátékfilm, az Addams Family – A galád család (1991) hozta meg a maga parádés szereposztásával, remek zenéjével és fanyar történetével – ennek rendezésére állítólag már Tim Burton is jelentkezett -, ami kapott egy folytatást is. Aztán jött a 2019-es animációs verzió, amely deklaráltan az eredeti képregényhez nyúlt vissza. Azt hittük, hogy a franchise-nak ezzel nagyjából vége is van. Tévedtünk, ráadásul a remek kritikákat és erős nézettséget hozó, sikeres sorozat a lezárással egy újabb évadot is sejtet. Ennek örömére nézzünk meg 10 különbségeket az új sikerműsor és a klasszikus Addams család története között!

1. Ahhoz, hogy az új koncepció működni tudjon, Wednesday-t idősebbnek kellett ábrázolniuk

Ő és testvére Pugsley mindketten 10 évesek voltak, amikor ikonikus karaktereiket játszották, így a kérdés, hogy ki az idősebb testvér, az a közönség megítélésére volt bízva. Noha Wednesday már akkor is egyértelműen a duó vezetője volt, egyiküket sem nevezik az idősebb testvérnek. 

A sorozatban ezzel ellentétben szinte azonnal kiderül, hogy Wednesday Addams meglehetősen idősebb, mint fiú testvére. Ennek a változtatásnak a legnagyobb oka talán, hogy a műsor Wednesday-ről szól, s ha testvére ugyanolyan korú lenne, akkor a szülők őt is a Nevermore Akadémiába küldték volna.

2. Wednesday a rivaldafényben

Az Addams család főleg Morticia és Gomez karakterére összpontosít, Wednesday inkább csak mellékszereplő, akit soha nem látunk a családjától elválasztva, monológok helyett pedig egysoros csattanókkal sokkolja és szórakoztatja a nézőket. Bár mind szeretjük a Wednesday-i egysorosokat az Addams család napjaiból, hogy is ne lehetne, hiszen ő egy rettenetes rémálomgyerek, aki megmagyarázhatatlanul vicces, sőt elbűvölő, s akinek a karaktere egy remek komikus eszköz. 

A Netflix interpretációjában azzal, hogy főszereplővé tették, sokkal személyesebb rétegeket tudtak neki adni. Itt már a lány családját ritkán látjuk a képernyőn, ugyanis a bentlakásos iskolába, ahova szülei küldik, magára van utalva, egyedül kell szembenéznie a titkokkal, amit az iskola falai rejtenek. 

Karaktere színességéhez hozzátesz, hogy nagyon céltudatos és fejlett humorérzékkel rendelkezik, melyből még többet megtudhatunk róla.

wednesday

3. Új karakterözön

Az új műsorral és egy új koncepcióval rengeteg új karakter érkezik, akiket eddig soha nem láthattunk az Addams családban, közülük is a legfigyelemreméltóbbak Wednesday barátai.

Ide sorolható egy félig farkas-vérfarkas, Enid, aki megszállottja a színeknek és alapvetően egy sugárzó egyéniség; Bianca, aki szirén és nem mellesleg az iskola legnépszerűbb és sikeresebb diákja; Eugene, aki tudja irányítani a méheket; Ajax, akinek hajszíne Medusa volta miatt enyhén pikkelyes, s ez csak egy ízelítő az új karakterek listájából. Mindnyájukban közös, hogy nem is különbözhetnének jobban, mint a főszereplőnk, viszont egy részlet összehozza és összetartja őket, mégpedig, hogy mindannyian kitaszítottak.

4. A család eredete

Eredetileg a családnak nem volt vezetékneve, ám később Charles Adams, az eredeti rajzfilm alkotója után kapták meg ikonikus nevüket. A képregény tv-sorozatban és az Addams család klasszikus történetében Morticia Addams fehér, felmenőinek története pedig egészen Salem-ig nyúlik vissza. Ezt a Netflix verziójában is feltételezhetjük, annak ellenére, hogy Morticia hátteréről a Nevermore Akadémián töltött időn túl nem sokat tudhatunk meg. 

Gomez etnikuma azonban változott az eredeti feldolgozáshoz képest. Kezdetben a karakter elnevezésekor két név között vaciláltak, mely a Repelle és a Gomez voltak. Alapvetően mindkettő lehet latin név, az előbbi akár olasz is. Végeredményként a Gomez nevet választották, s spanyol származásúnak állították be a család fejét.

A sorozatban Gomez szerepét Luis Guzman alakítja, aki Puerto Ricó-i származású, ezen felül a Wednesday-t alakító színésznő, Jenna Ortega mexikói és Puerto Ricó-i felmenőkkel rendelkezik, így először a franchise történetében Wednesday-t egy latina játssza. A műsorban hangsúlyt kap a család identitása és mexikói vonatkozásai, így többek között olyan dolgokat vitat meg, mint a Día de Muertos (Mexikói Halottak napja), mely egyértelműség és megkülönböztetés hozzátesz a műsor kulturális sokszínűségéhez.

5. Az Addams család tagjai nem természetfeletti lények, szimplán csak emberek, mint mi 

A sorozat azonban kreatív fordulatot vesz az ellenkező irányba, ugyanis kiderül, hogy Wednesday-nek látomásai vannak, melyek bizonyos dolgok megérintésével jönnek elő, s így a múltban történteket vagy a jövőben megtörténő eseményeket mutatják meg. Ezt a képességet édesanyjától örökölte, aki szintén látnoki képességgel rendelkezik, ám számára ezek a víziók pozitívak, míg a lánynak inkább vészjósló és sejtelmes látomásai vannak. Ezenkívül Wednesday írásba kezd, amely nagy szenvedélye, amit jól mutat, hogy minden nap egy órát szán a regényei írásának, emellett fantasztikus zenész is, egy személyre szabott, teljesen fekete csellón játszik, tehetsége pedig hihetetlen filmzenei pillanatokat okoznak a közönségnek.

6. Az Addams család vitathatatlanul legikonikusabb jelenete a történelemben, 

amikor Wednesday és Pugsley elmegy egy nyári táborba, melynek neve Camp Chippewa, ahol Wednesday meggyőzi tábori felügyelőket, hogy főszerepet játszhasson a tábor hálaadásról szóló előadásában. 

Christina Ricci ikonikus monológjában Wednesday megszakítja a szokásos hálaadási előadást, és megvitatja az indiánok problémáit és nehézségeit a modern időkben, ezután pedig úgy dönt, hogy a szokásos hagyományok helyett a darabban a bennszülöttek skalpolják meg a zarándokokat, és égessék porig a falujukat. A jelenet azzal végződik, hogy minden lángra lobban, és a bennszülöttek visszafoglalják saját földjeiket.

Netflixes adaptációban Wednesday teljesen más formában ítéli el a gyarmatosítást, mivel ez a kitalált világ a természetfeletti lények és az emberek kapcsolatáról szól, az ellentétek kiéleződésének fő vonala, hogy hogyan taszították ki őket a társadalomból és nyomták el őket a történelem során. A történet valódi amerikai történelmi szimbólumaként használja a műsorban Joseph Crackstone-t, aki Jerikó alapító atyja, a telepesek vezetője, s aki ki akarta irtani az összes számkivetettet a környékről. Wednesday lázadása akkor ér a tetőfokára, amikor a Nevermore Akadémia diákjait Jerikóba viszik az új Crackstone-szobrot felavató ünnepségre, amely szobrot Wednesday felrobbant és lángokba borít.

wednesday

7. Netflix adaptációjában Izé, az Addams család barátja és szolgája szintén máshogy jelenik meg

Az Addams családban Izé csak egy egyszerű kéz, aki elég ártatlan, mentes bármilyen hegesedéstől vagy bármi kísértetiestől, ami talán azért lehet, mert egy külön kéz önállóan való működtetése elég bonyolult volt önmagában is, amikor az Adams család először debütált.

A sorozatban viszont Izé sokkal élőhalottabb megjelenésű, sápadt és öltésekkel borított. 

Az Addams családban az emberek könnyedén megértették, hogy Izé mit próbál mondani nekik, általában ujjmozdulatokkal és jelekkel kommunikálva, a sorozatban pedig ezt a kommunikációt egy magasabb fokra vitték, ugyanis Wednesday és Enid egész beszélgetéseket folytat Izével.

wednesday

8. Más dinamikája van Izének az Addams családdal, mint korábban 

Izénél maradva, az Addams családban Izé többnyire Morticia-nak és Gomeznek dolgozik, gyerekkora óta Gomez barátja, megkérdőjelezhetetlen és hűséges szolgálója a családnak. A sorozatban Wednesday-el elválaszthatatlan párost alkotnak, annak ellenére, hogy Gomez és Morticia azért küldik Nevermore-ba, hogy kémkedjen lányuk után. Kapcsolatuk és dinamikus duójuk megmutatja, hogy mennyire hasonlít a lány szüleire, ő maga is ugyanabba a vezető szerepbe esik, mint ők.

9. Az egyetlen dolog, ami szöges ellentéte az eredeti feldolgozásnak, 

az az a történet, ahogyan kedvenc szüleink, Gomez és Morticia egymásra találtak. A történet az Addams családi tévéműsorban nem túl romantikus, ugyanis Gomez eleinte Morticia nővérét, Opheliát akarta feleségül venni. Mostani történetünkben Morticia és Gomez mindketten a Nevermore Akadémia diákjai voltak, ott ismerkedtek meg és szerettek bele egymásban, sőt együtt tusoltak el egy gyilkosságot, ami őszintén szólva nagyon karakterbe illő a család számára. 

wednesday

10. Wednesday szerelmi élete

Az Addams család korai ábrázolásában Wednesday túl fiatal egy románchoz, valamint idejét és energiáit leginkább arra összpontosítja, hogy Pugsley életét nyomorúságossá tegye. A legromantikusabb dolog, ami történt vele, az egy kitaszított táborozó társa megjelenése volt a házuk előtt. A sorozatban viszont Wednesday egy szerelmi háromszögben találja magát két sráccal, akik Xavier Thorpe, egy művészi látnok, akivel egy bentlakásos iskolába jár, és Tyler Galpin, a jerikói seriff fia.

 

Források: 1, 2

Képek forrásai: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian