[metaslider id="9331"]

Június 23. Olimpiai világnap – 3 olimpiai bajnok története

Az első olimpiát i. e. 776-ban rendezték meg a görögországi Olümpia városában Zeusz, a görög istenek királyának a tiszteletére. A kultikus rendezvényekből és sportversenyekből álló olümpiai játékokat már a kezdetektől fogva 4 évente rendezték meg, ezt a periódust pedig olümpiász-nak nevezték el, mely idővel a görög időszámítás alapjává vált. A játékok ideje alatt béke honolt, felfüggesztették a háborúkat, az athéniak és a spártaiak pedig megállapodtak abban, hogy Olümpia szent hely, így nem lehet megtámadni. A játékok eleinte a Zeusznak tett eskütétellel kezdődtek, ezt követték a kocsiversenyek, a pentatlon, felvonulások zajlottak, áldozatbemutatást tartottak a Zeusz szobor előtt, küzdősportok, stadionfutás, végül pedig az utolsó napon került sor a záróünnepségre, ahol megtörtént a díjazás, és a lakoma. 

Az olümpiai bajnokokat már az antikvitás idején is nagy tisztelet övezte, a reményt és békét szimbolizáló olajágból font koszorúval való díjazás mellett szobrokat emeltek nekik, és versekben dicsőítették őket. Azonban az i. u. 393-ban I. Theodosius császár eltöröltette az olümpiát, amely csak évszázadokkal később, 1896-ban megújult külsővel került megrendezésre Athén városában. 1894. június 23.-án Pierre de Coubertin báró közbenjárásával alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amelynek évfordulóját Olimpiai világnapként tartják számon. Ezen a napon nagy hangsúlyt fektetnek az olimpiai játékok népszerűsítésére világszerte, és az olimpia születésnapjaként tekintenek erre a napra. 

Michael Phelps – az olimpia történetének legtöbb aranyérmet nyert sportolója

Michael Fred Phelps az Egyesült Államokbeli Baltimore-ban született 1985. június 30-án. Gyermekként nagyon hiperaktív volt, így lépett az életébe az úszás, ugyanis édesanyja úgy gondolta, fiának egy olyan állandó tevékenységre van szüksége, amely leköti a felesleges energiáit. Phelps kimagasló eredményei, és átlag feletti tehetsége 2004-ben mutatkozott meg igazán, amikor is az athéni olimpián 19 évesen hat aranyérmet, és két bronzérmet vihetett haza. A 2008-as pekingi olimpián 8 aranyat, a 2012-es londoni olimpián négy aranyat és két ezüstöt, a 2016-os rio-i olimpián pedig öt arany- és egy ezüst érmet szerzett, eközben pedig évről évre újabbnál újabb rekordokat döntött meg, és állított fel. 2008-ban ,,Az év sportolójának” választották, és Phelps-t az olimpia történetének egyik legsikeresebb sportolójaként tartják számon, sőt, huszonháromszoros olimpiai bajnok lévén, ő az olimpia történetének legsikeresebb sportolója. 

Hajós Alfréd – első magyar olimpiai bajnok

Hajós Alfréd úszó, becenevén ,,a magyar delfin”, 1878. február 1.-én született Budapesten egy szegény zsidó család sarjaként. 1896-ban Athénban, az első újkori olimpián mindössze 19 évesen két számban is aranyat nyert, ezzel ő lett az első magyar olimpiai bajnok. Azonban Hajós Alfréd nem csupán az úszásban remekelt, hanem labdarúgó-játékvezetőként is. Tanulmányairól annyit érdemes megemlíteni, hogy a BME-n végzett építészmérnökként, és ahogyan a sport terén is, a karrierjében is hasonló sikereket ért el. Nevéhez köthető többek között a később róla elnevezett Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a debreceni Aranybika Szálloda, a Hajdúszoboszlói gyógyfürdő, és a miskolci Weidlich-palota. 

Simone Biles – a tornász, aki nem adta fel

Simone Arianne Biles az USA-beli Ohio-ban látta meg a napvilágot 1998. április 24-én. A családja nehéz anyagi körülmények között élt, azonban Biles-nál már egészen kicsi korában megfigyelhető volt a tornához való tehetsége, így hát édesanyja beíratta a közeli tornász klubba. Kezdetektől fogva csodagyerekként tekintettek rá az edzői, rohamos fejlődése pedig újabbnál újabb érmeket hozott a számára. A torna világa, ahogy minden élsportolót, őt  is megviselte, karrierje pedig nem volt mentes bukásoktól, sérülésektől és lelki sérelmektől, azonban mindig az a cél lebegett a szeme előtt, hogy kijusson az olimpiára. 2016-ban a londoni olimpia aranyérmeseként léphetett a dobogóra mindössze 18 évesen, és négy aranyérmet vihetett haza. 2018-ban jelent meg az életét bemutató film, amelyben ő maga is szerepel. Az olimpiai arany ára: Simone Biles története c. film hűen mutatja be az olimpiai bajnok tornásznő életét, és fejtegeti, mi minden járult hozzá a sikeréhez. 

Szerintem mindig inspiráló olyan emberek életébe belepillantani, akik mertek nagyot álmodni, képesek voltak felnőni az álmaikhoz, és elérni azokat. Ezek az emberek mind olyan álmokat kergettek, amik mások szerint lehetetlenek voltak, és Albert Einstein-t idézve: ,,Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.”

Képek forrása: 1

1 thought on “Június 23. Olimpiai világnap – 3 olimpiai bajnok története

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian