[metaslider id="9331"]
felveteli_juhe-1024x576

Juhé felvettek! Na de mihez kezdjek most?

Először is hadd gratuláljunkk ahhoz, hogy felvettek (reméljük) álmaid egyetemére.

Most viszont biztos, hogy rengeteg dolog kavarog benned és körülbelül azt se tudod, hogy merre kapd a fejed. Ez így is van rendjén, de szeretnénk segíteni neked egy kicsit, hogy a friss impulzusokból ki tudd szűrni a legfontosabbakat és megtaláld az utad.

Az első és legfontosabb, hogy NYUGI! Túl vagy egy nehéz időszakon, sikeresen vetted az akadályokat. Az egyetemtől pedig hamarosan úgyis kapni fogsz egy levelet, amiben minden információ benne lesz amire szükséged van (sőt előfordulhatnak olyanok is, melyekre igazából nincs). Viszont addig is van néhány dolog, amivel foglalkozhatsz.

Szerintem, ami a legfontosabb, hogy első körben megkeresd a közösséget, ahova tartozni fogsz. A legtöbb egyetem, legtöbb karának, legtöbb szakán rögtön a ponthatárok kihirdetése után készül egy facebook csoport az adott évben kezdő évfolyamnak, így, ha ezt megkeresed akkor rögtön találhatsz új szaktársakat. Amennyiben facebook csoport nincs az esemény keresése is egy jó módszer, hiszen ahol van gólya tábor ott meghirdetik ezt eseményként is. Ez azért is előnyös mert rögtön azt is tudni fogod, hogy mikorra írd be a programot a naptáradba. Amennyiben félelmeid vannak a gólya táborokkal kapcsolatban, akkor ajánljuk egy em olyan régi cikkünket, melyben pont a kételyeket szeretnénk eloszlatni. Ha nem akarsz külön elolvasni róla egy cikket akkor csak fogadd meg  a tanácsom és menj el, mert egyrészt biztos, hogy jó lesz, másrészt könnyebb úgy kezdeni egy új helyen, hogy van néhány ismerős arc akikkel együtt lehet ülni már az elején és sztorizgatni arról, hogy milyen jó volt pár hete  a gólyatábor.

A következő fontos dolog, amin valószínűleg már a beadás óta gondolkozol, az a döntés, hogy hol is fogsz lakni. Nyilván ez annak, aki a lakhelyén fog tanulni kevésbé életbevágó kérdés viszont, ha költözni fogsz, vagy nem laksz olyan messze attól a helytől, ahol a tanulmányaid fogod folytatni és még nem gondoltad át, hogy maradsz vagy mész akkor itt már muszáj leszel dönteni. Ebben is, illetve abban, hogy akkor kollégium vagy albérlet. Erről is írtunk nektek nem olyan rég egy cikket, amit ide kattintva érhettek el: https://egyetemistakmagazinja.hu/2020/07/07/a-nagy-dilemma-koli-vagy-alberlet-elonyok-es-hatranyok/. Ha meghoztad ezt a döntést szerintem mindenképp érdemes már a gólya levelek érkezése előtt beleásni magadat a témába, ugyanis sok esetben a kollégiumi jelentkezéshez szükséges papírok elintézése nem két perc így jobb, ha minél előbb elkezded. Az, hogy melyik kollégiumba költözöl egyetemenként eltérő lehet, Pécsen például minden kollégiumba lehet jelentkezni akármelyik karra nyertél is felvételt, így ebben az esetben te döntesz, hogy melyik kollégiumba jelentkezel. Érdemes megnézni, hogy melyik van a karodhoz legközelebb, illetve a szaktársaid álltalában melyikben szoktak lakni, mert esetenként hiába van máshol nagyobb buli, ha a saját karoddal szinte egyáltalán nem tudsz érintkezni. Értelemszerűen ez azokon a helyeken, ahol karonként vannak a kollégiumok ez nem kérdés. Ilyen például a Budapesti Műszaki Egyetem.   Albérleteknél pedig a jobb helyekre általában előbb le kell csapni, de arra készülj fel, hogyha kinézel egy albérletet kedden, majd pénteken elmész megnézni akkor előfordulhat, hogy péntekre annak az üres helynek bizony már lesz lakója. Szerintem albérlet keresésnél azzal jársz a legjobban, ha írsz magadnak egy listát, hogy miknek kell megfelelnie a lakásnak, így nem kell felesleges köröket futnod azzal, hogy olyanokat nézel meg amik igazándiból kicsit sem felelnek meg az igényeidnek.

Az idei év természetesen rendhagyó, hiszen a koronavírus miatt senki nem tudja, hogy szeptembertől személyes vagy online oktatás lesz-e, de azt tanácsolom, hogy mindenképp indítsd el a helykeresésnek a folyamatát, mert könnyebb elengedni mikor már meg van, mint augusztus végén ráeszmélni, hogy igenis rendes ütembe fog menni az oktatás és te nem tudod, hogy hol fogsz lakni.

 

Ha pedig csak egyetemista közösséget keresel akkor itt a helyed. https://www.facebook.com/groups/2685363438376740/

 

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról
EnglishGermanHungarian