[metaslider id="9331"]
johnny

Johnny Depp és Amber Heard pereskedése – kapcsolatuk kezdetektől egészen az ítéletig

Johnny Depp és Amber Heard tárgyalására az internet azonnal felkapta a fejét, szinte mindenki elkezdte követni a tárgyalásokat, rengetegen kerestek bizonyítékokat a felek ellen vagy mellett és „szurkolótáborok” alakultak ki a két színész mellett. Cikkemben Depp és Heard kapcsolatát és a peres eljárás főbb eseményeit mutatom be. 

Megismerkedéstől, a házasságon át, a pereskedésig

Amber Heard és Johnny Depp 2009-ben találkozott a Rumnapló című film forgatása során. A két főszereplő Depp elmondása alapján már az első jelenet forgatásakor – ami egy csókjelenet volt – érezte a szikrát, ami ahhoz vezetett, hogy a két színész később házasságra lépett. Azonban akkoriban még nem történt semmi komoly a két színész között, hiszen mindketten kapcsolatban voltak. 2012-ben Depp elvált akkori feleségétől, Vanessa Paraadistól, aki két gyermeke édesanyja. Ezt követően Heard és Depp randizni kezdett, 2014-ben már az eljegyzésükről írtak a magazinok, egy évvel később összekötötték életüket. 15 hónapnyi házasság után Amber Heard válókeresetet nyújtott be, és ezzel együtt távoltartási végzést kért volt férje ellen, azt állítva, hogy Depp többször bántalmazta őt, amikor alkohol és drog hatása alatt állt. Depp az ellene felhozott vádakat tagadta. A volt házaspár megállapodásra jutott, amelynek eredményeként Depp 7 millió dollárt fizetett volt feleségének, aki ezt az összeget jótékony célokra ajánlotta fel, illetve egy közös nyilatkozatot is kiadtak, amelyben a következőt állították: „Kapcsolatunk meglehetősen szenvedélyes és néha erőszakos volt, de mindig szerelemmel teli. Egyik fél sem folyamodott hamis vádaskodáshoz, azért, hogy anyagi előnyhöz jusson. Soha nem állt szándékunkban egymást testileg és lelkileg bántalmazni.”

johnny

Ezt követően 2018-ban Amber Heard a The Washington Post-ban számolt be arról, hogy ő is családon belüli erőszak áldozata volt, és bár nem említette meg volt férje nevét, mégis többször utalt arra, hogy a férfi bántalmazta őt házasságuk során. A cikk megjelenését követően Depp rágalmazásért beperelte volt feleségét, kártérítésként 50 millió dollárt követelt. Heard továbbra is fenntartotta vádját.

A két híresség ügye új fordulatot vett, miután hangfelvételek szivárogtak ki 2020-ban, amelyen az hallható, hogy Amber Heard beismeri: fizikálisan bántalmazta volt férjét, Deppet, és azt is, hogy sokszor annyira feldühíti őt a Karib-tenger kalózai sztárja, hogy legszívesebben megverné.

A két színész pereskedését és vádaskodását tovább fokozta Johnny Depp és a Sun magazin pere. A férfi azért perelte be az újságot, mert „feleségverőnek” nevezték őt. A bíró a Sun magazinnak adott igazat, ez az ítélet Depp karrierjére is kihatott, mivel ezt követően elvesztette A Legendás állatok filmsorozatban alakított karakterét és Jack Sparrow szerepét is (amelybe a színész elmondása szerint soha többet nem térne vissza a pereskedést követően).

Az 50 milliós kártérítést követelő Depp ellen Heard 100 millió dolláros ellenkeresetet indított. 

A tárgyalás – Johnny mellett szóló vallomások

A per 2022. április 13-án vette kezdetét. Míg Johnny Depp ügyvédjei Heardöt családon belüli erőszakkal és vádaskodással, amely a férfi karrierjébe került; Amber Heard védői volt férjét családon belüli és szexuális erőszakkal vádolták, amelyeket alkohol és drog befolyása alatt követett el.

Legelsőként Johnny Depp testvére tanúskodott a tárgyaláson, aki elmondta, hogy bátyja elítélte a bántalmazást, mert édesanyjuk is sokszor ütlegelte őket gyerekkorukban és, hogy Johnny egy listányi hotelt tartott számon, ahova akkori felesége elől menekülhetett. Még az első héten a tanúk padjára hívták Depp szomszédját és barátját, aki arról számolt be, hogy Amber mesélt neki olyan esetekről, amikor Depp telefont vágott a fejéhez, azonban ő nem látta a nyomokat, amit egy ilyen sérülés okozhatott. Az első hét folyamán olyan beszámolót is a bíró elé tártak, amelyben Amber Heard korábbi kollégája, asszisztense mesélt arról, hogy milyen embertelen módon bánt vele a nő. Az asszisztens megerősítette azt is, hogy Amber gyakran pszichedelikus gombákat, extasyt, és kokaint fogyasztott. Laurel Anderson, a házaspár terapeutája szakvéleménye alapján azt állapította meg, hogy a házaspár kölcsönösen bántalmazta egymást házasságuk során.

johnny

A második héten több tanú arról számolt be, hogy Johnny Depp ausztrál háza milyen törött-zúzott állapotban volt a hírhedt incidens után, amelyben – Johnny elmondása szerint – egy vitát követően Amber egy vodkás üveggel levágta a férfi középső ujjának végét. Sor került Johnny vallomására is, amelyben elmondta: soha nem ütötte meg volt feleségét és más nőt sem bántalmazna, csupán azért indította el a pert, hogy nevét tisztázza. Johnny elmondta, hogy sokszor verbálisan bántalmazta őt Amber. Amber Heard ügyvédi csapata a bíróság előtt olyan felvételek játszott le, amelyeken a házaspár vitatkozott és olyanokról beszélnek, hogy Johnny a cigaretta csikkjeit Amberön nyomta el.

A továbbiakban érkeztek olyan tanúvallomások, amelyek arról szóltak, hogy Ambert sohasem lehetett látni sérülésekkel, de volt, hogy Johnny arcán sebhelyek „díszelegtek”. Amber ezt a tárgyalás későbbi fázisában egy sminktermék felmutatásával próbálta magyarázni, azonban a tárgyalás szemfüles követői egyből kiszúrták a színésznő hazugságát, hiszen az Amber által bemutatott korrektor évekkel később jelent meg a piacon, mint amikor a bántalmazás történt. 

johnny

Shannon Curry, a tárgyalás során felkért pszichológus szakértő a rendelkezésre álló dokumentumok és események ismeretében Amber Heard-nél borderline személyiségzavart állapított meg.

A következő napokban még sokan Amber magatartásáról tanúskodtak, miszerint ő akarta a nadrágot hordani a kapcsolatban, a válás során még több pénzt is kapott, mint amennyit követelt, és megerősítették azt is, hogy Johnny Deppet a nő vádjai miatt rúgták ki a Karib-tenger kalózaiból (összességében az összes filmet figyelembe véve, Depp körülbelül 40 millió dollártól esett el).

Travis McGivern, Johnny testőre sok veszekedésüket testközelből megfigyelhette, így őt is a tanúk padjára idézték. Ő 2015-ös incidensekről vallott, amikor Johnny Amber ruháit kiszórta, Amber meg egy Red Bullos dobozt vágott akkori férje arcához, ami később piros, dagad nyomot hagyott hátra. A testőr azt is elmondta, hogy egy vitát követően Amber a székletét Johnny ágyában hagyta.

A rengeteg tanú és szakértő kihallgatását követően Johnny Depp ügyvédjei visszavonultak, az általuk kínált bizonyítékokat bemutatták, a tárgyalás következő szakaszában Amber Heard mellett szóltak a tények.

A tárgyalás – Amber állításainak bizonyítása

Elsőként egy szakértő pszichológust kérdeztek ki, aki elmondta, hogy igen gyakori, hogy a bántalmazott nők erőszakos magatartást tanúsítanak egy idő után, és hogy Amber sokszor jelentette Depp erőszakos cselekedeteit, emellett Johnny szakértőjének véleményét is felülbírálta; szerinte Amber nem szenved borderline személyiségzavarban. A szakértő után Amber tanúvallomása következett. 2012-től kezdődően ismertette azokat az eseteket, amikor Johnny ittas vagy bódult állapotban bántalmazta őt, hogy sokszor a féltékenység uralkodott el férjén, a ruháját elszakította, a férfi eltörte az orrát, illetve olyan üzeneteket is mutatott, amiben Johnny megígéri, hogy többet nem cselekszik erőszakosan. Amber vallomását követően Johnny ügyvédje, Camille Vasquez tett fel keresztkérdéseket, amelyekkel úgy tűnhetett, hogy Ambert sarokba szorította és esetleges hazugságokon is rajtakaphatta, ezzel az ügyvédnő hamar népszerűségre tett szert az interneten. 

johnny
Johnny Depp ügyvédje, Camille Vasquez

A házaspár szomszédjában élő személyek, Amber barátai beszámoltak Johnny erőszakos magatartásairól, és hogy volt olyan, hogy már ők tárcsázták a segélyhívót, valamint azt is állították, hogy Ambert gyakran látták sebhelyekkel. Még Amber húga, Whitney is tanúskodott Johnny cselekedeteiről, amelyeket testvére házassága során ő is testközelből tapasztalhatott. Több Amberhöz közeli ember tanúskodott amellett, hogy Johnny sokszor féltékeny volt, korlátozta mit vehet fel Amber, és hogy a nő álmatlansággal küzdött és visszahúzódó lett a 15 hónapos házasság során.

Beidézték Richard Moore, plasztikai sebészt is, akit arról kérdeztek, hogy a Johnny ujján látható vágást okozhatta-e az a bizonyos vodkásüveg. Szakértői véleménye alapján a sérülés inkább ajtócsapódás során keletkezhetett.

Ellenbizonyítások

A tárgyalás következő szakaszában a két peres fél a másik által benyújtott bizonyítékok ellen szóló bizonyítékokat tárták az esküdtszék és a bíró elé.

Johnny Depp legnagyobb ütőkártyája ekkor Kate Moss volt, korábbi élettársa, aki amellett tanúskodott, hogy Johnny sosem bántotta őt (bár Amber ezt állította), kedves, figyelmes volt a kapcsolatuk alatt. De Kate Moss mellett még Amber munkatársai is vallomást tettek arról, hogy az Aquaman forgatása alatt nem jött ki jól kollégájával, Jason Momoával.

johnny

Amber Heard ellenbizonyításában Amber ült a tanúk padjába és ismét elmondta, hogy milyen traumákat élt át, és hogy fenyegetéseket kapott Johnnytól.

A tárgyaláson ezt követően a záró beszédek következtek, itt Amber és Johnny ügyvédjei összefoglalták az ügy legfontosabb, számukra legrelevánsabb pontokat.

Az esküdtszék május 31-én hozta meg az ítéletét, amelyben Johnny Deppet felmentették, és 15 millió dollárt ítéltek neki.

Nemcsak a 15 millió dollár miatt tekinthető Amber a per vesztesének, hanem karrierje miatt is. A nő színészi karrierje felfelé ívelő pályára került, amikor az Aquaman című filmben megszerezte a női főszerepet, azonban miután Johnny elvesztette az összes filmszerepét, rajongói petíciót indítottak, hogy Ambert távolítsák el Jason Momoa mellől a film folytatásában. A per során bemutatott bizonyítékokról és Amber viselkedéséről az emberek egyértelműen kifejezték véleményüket, hetek alatt több, mint 2 millióan írták alá a petíciót. Bár a filmrendezők először tiltakoztak ellene, először azt ígérték, Amber 10 percig lesz látható a képernyőn, később olyan információk láttak napvilágot, hogy a színésznő nem fog feltűnni a filmben.

 

Felhasznált források: 1, 2, 3, 4, 5

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian