[metaslider id="9331"]
jogi-karok-mediumainak-orszagos-talalkozoja

I. Jogi Karok Médiumainak Országos Találkozója

2020. február 29-én megrendezésre került az I. Jogi Karok Médiumainak Országos Találkozója. Az első alkalom helyszínéül a budapesti Legfelsőbb Beeróság szolgált. Mint kiderült, az összejövetel kitalálója és főszervezője, a Media Iuris elnöke, Androvics K. Balázs volt, aki egy interjú keretében bővebben mesélt az ötlet megszületéséről is kivitelezéséről.

Ebben az interjúban az is kiderül, hogy mely jogi karok fogadták el a meghívást és vettek részt az első ilyen találkozón, de előzetesen azt már elárulhatom, hogy a Media Iuris vloggerei és szerkesztői (köztük én is) természetesen részt vettek az eseményen, ahol sok új információval lettek gazdagabbak.

INTERJÚ

Mint a bevezetőben is kiderült, te vagy az esemény kigondolója. Mesélj egy kicsit arról, hogy mégis hogyan pattant ki az ötlet a fejedből, hogy összehozd a többi jogi kar médiacsoportjait egy találkozó erejéig?!

androvics-k-balazsAndrovics K. Balázs: Az ihlet egy őszi napon jött. Kíváncsi lettem arra, hogy az ország más jogi karain milyen újságok, médiumok működhetnek. Szerettem volna a Media Iuris sikerét még magasabb szintekre juttathatni. Nyilván csak úgy válhatunk mindig és mindig jobbakká, sikeresebbekké, ha tanulunk másoktól, ha képesek vagyunk megújulni és mindig a legfrissebb trendeket követni – már amennyire beszélhetünk állam és jogtudományoknál ’trendekről’. A Media Iuris egy teljesen új, friss kezdeményezés volt 2018-ban. Nem volt kódolva a siker, sőt. A kezdeti nehézségek sokszor elszomorítottak minket, de nem adtuk fel. A működésünk 2. szemeszterében jött tehát a gondolat, hogy szeretném, ha megismernénk más szerkesztőségeket, szerkesztőket, munkásságaikat, sikereiket, azokat, akiket ugyanazok a témák érdekelhetnek, amik itt, a pécsi jogi karon minket. Ekkor már egy bannercsere, partneri viszony volt a Jurátussal (az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói magazinjával) és én napi szinten követtem a szerkesztők írását weboldalukon, valamint közösségi platformjaikon. A Pázmány jogi karán is követtem ekkor már az Ítélet c. hallgatói magazint, viszont velük még nem volt kontaktom. Mindkét online platform rendezett, összeszedett, így nem volt nehéz megtalálni az impresszumaikban a főszerkesztők neveit, elérhetőségeit.

Egy ilyen találkozót elég nehéz összehozni, főleg, hogy az ország több pontjáról kellett meghívni a vidéki és a fővárosi jogi karok szerkesztőit. Volt esetleg segítséged ebben?

Androvics K. Balázs: Talán december elejét írhattuk, amikor felvettem a kapcsolatot az Ítélet főszerkesztőjével, Asbóth Emmával. Emmának leírtam, hogy volna egy olyan ötletem, hogy hívjuk találkozóra az ország összes jogi karán működő magazin szerkesztőségét. Emma üdvözölte a kezdeményezést és éreztem, hogy egyből neki is elindult a fantáziája, ami arra fókuszált már, hogy ezt mikor és hogyan tudnánk megvalósítani. Emmával ekkor elkezdtük felkeresni a szegedi, győri, miskolci, debreceni, valamint a Károli Gáspár médiumait, magazinjainak főszerkesztőit. Létrehoztunk egy közös beszélgetőcsoportot, ahol folyamatosan tájékoztattuk egymást arról, hogy kiket tudtunk utolérni és természetesen őket is hozzácsatoltuk a beszélgetéshez, a közös ötletelgetéshez.

Már a bevezetőben szó esett arról, hogy a Legfelsőbb Beeróság nevű bárban lesz az összejövetel, ami szerintem a lehető legjobb választás volt a tanulmányainkat tekintve. Hol sikerült rábukkanni erre a vendéglátóhelyiségre?

Androvics K. Balázs: Abban mindannyian egyetértettünk, hogy az első ilyen találkozó helyszínéül szolgáljon Budapest, hiszen az az ország szíve, csomópontja. A budapestiek elkezdték keresni a megfelelő helyszíneket. De a végső helyszínt végül a miskolci jogi kar magazinjának főszerkesztője találta meg, így lett a találkozó helyszíne a Legfelsőbb Beeróság, akiknek innen is köszönöm, hogy helyt adnak a rendezvényünknek.

Előzetesen már elárultam az olvasóknak, hogy a Media Iuris is delegált tagokat a találkozóra, de most kérlek, áruld el nekünk azt is, hogy még kikre lehet számítani a találkozón?!

Androvics K. Balázs: A találkozóra előzetes egyeztetéseink alapján érkezik a miskolci VadLAW és szerkesztősége, a szegedi Magyar Közöny szerkesztősége, a Károliról HÖK képviselők, míg a debreceni LEXtrem hallgatói magazintól ketten. Az Ítélet, a Jurátus és a Media Iuris szerkesztősége nagy számban képviselteti majd magát. A győri jogi kar sajnos erre a találkozóra egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudott delegálni senkit, ígéreteik szerint a következőn már ők is ott lesznek.

Pontosan miről is lesz szó ezen az összejövetelen?

Androvics K. Balázs: A találkozón előreláthatólag szó lesz a közös együttműködésekről, bannercsere, egymás cikkeinek felhasználásának feltételeiről, Instagram és közösségi platformok fellendítéséről, statisztikáról, weboldalakról, sikerekről, kudarcokról, jövőbeli közös programokról és nem utolsósorban a JOKMOT (Jogi Karok Médiumainak Országos Találkozóinak) rendezési szabályzatáról.

EZ TÖRTÉNT

Végül is Balázs elképzelései megvalósultak és a találkozón tényleg szó esett a közös együttműködésről abban a formában, hogy megoszthatnánk egymás cikkeit is az oldalainkon. A megbeszélés első felében a résztvevő karok médiumai bemutatkoztak. Megjelent végül az ELTE Jurátus, a Pázmány Ítélet, a szegedi Magyar közöny, a miskolci VadLAW, a debreceni LEXtrem, a Károli HÖK képviselői és a pécsi jogi karról mi, a Media Iuris. A legtöbb médiacsoport nagy tagszámmal rendelkezik, akárcsak mi, de voltak olyan szerkesztőségek is, akik 2-3 fővel „üzemelnek”. Ugyan a Károli még nem indított el saját médiacsoportot, de a hallgatói önkormányzatának képviselői eljöttek az eseményre, hogy inspirációkat kapjanak egy ilyesfajta diákszervezet megvalósításához. A bemutatkozók után egymás médiafelületét boncolgattuk, kérdéseket tettünk fel és jó tanácsokkal láttuk el egymást írás terén. Volt egy nagyon jó kérdés az egyik vidéki szerkesztőtől, amelynek lényege az volt, hogy a mai világban érdemes-e a cikkeket nyomtatott formában kiadni, vagy inkább az írásaikat online terjesszék ki. A többség azt tanácsolta, hogy inkább fókuszáljanak az internetes platformra, hiszen a mai világban sajnos már nincs akkora kereslet a nyomtatott sajtóra.

A megbeszélés végén abban maradtunk, hogy félévente fogunk szervezni találkozókat, mind a közös munka, mind a szerkesztői barátság érdekében. Következő alkalommal történetesen mi vendégelhetjük meg a többi médiacsoportot, szerkesztőséget Pécs városában. Reméljük ezzel a kezdeményezéssel utat engedtünk valami újnak, amely a jövőben előrébb visz bennünket a média és a jog közös területén!

Találkozunk hamarosan Pécsett!

EnglishGermanHungarian