[metaslider id="9331"]

Jóbarátok – A sorozat, amit mindenképp látnod kell

,,Az igazi barát az, akivel megoszthatod örömöd és bánatod, és akivel a legjelentéktelenebb dolgoknak is együtt tudtok örülni.” – Jóbarátok c. sorozat. Egy ikonikussá vált sorozat, hat jó barát, egy kávézó, csalódások, örömök, szerelmi szálak, nevetés, és mérhetetlenül sok jókedv. Ez az, amit a Jóbarátok című sorozat adott a rajongóknak, az első rész megjelenése óta eltelt 27 évben. 

Figyelem! A cikk nyomokban spoiler-eket tartalmazhat, amelyekért az író nem vállal felelősséget!

A sorozat ötlete három huszonéves feltörekvő fiatal fejéből pattant ki, akik saját életükből merítettek ihletet a Jóbarátok megalkotásához. Marta Kauffman, David Crane, és Kevin Bright sztorija végül 1994-ben került a képernyőre és már a kezdetektől fogva hatalmas népszerűségnek örvendett. Összesen 10 évad készült a sorozatból 2004-ig bezárólag, a rajongók pedig 236 részen át izgulhattak Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler és Ross életének minden egyes fordulópontján. Kauffman, Crane és Bright egy olyan sorozatot szerettek volna megalkotni, ahol nincs egy kiemelkedő figura aki körül forog a történet, hanem egy olyat, ahol mindenki egyenrangú, ahol mind a hat szereplő egyforma figyelmet kap. Azonban az általuk megálmodott karakterekhez nem volt egyszerű megtalálni a tökéletes színészeket. A sokáig elhúzódó szereplőválogatások során közel 1 millió embert hallgattak meg, de végül ráleltek arra a hat színészre, akik tökéletesen megszemélyesítették mindazt, amiről ők csupán álmodtak. 

Elsőként Ross Geller-t találták meg, David Schwimmer – ekkor már csupán színházi színész – képében, aki az alkotók kérésére visszatért a filmvászonra a Jóbarátok c. sorozat kedvéért. A kissé szétszórt, és enyhén különös személyiséggel megáldott Phoebe Buffay szerepét végül Lisa Kudrow nyerte el, akit Matt le Blanc követett Joey Tribbiani-ként. A maximalista és tisztaságmániás Monica, Ross huga, végül Courteney Cox játékában kelt életre, mivel ő kifejezetten erre a szerepre pályázott, még annak ellenére is, hogy Rachel szerepét is felajánlották neki. A sort ezután Matthew Perry követte, aki Chandler Bing-ként, szarkasztikus humorával minden néző arcára képes volt mosolyt csalni. És végül, de nem utolsó sorban, Jennifer Aniston volt az, aki olyan bájjal és melegséggel alakította Rachel Green szerepét, hogy lehetetlen volt nem megmosolyogni minden egyes alkalmat, mikor az éppen – a családi fészekből – leszakadó Rachel örült neki, ha például megtalálta a szomszédos utcában lévő barkácsboltot (miközben a sarkon is volt egy), vagy pedig el tudott készíteni egy isteni angol süteményt (amibe végül bab, és hús is került a krém mellé). 

 

És hogy miért is érdemes nézni a Jóbarátokat?

A válasz egyszerű. A Jóbarátok nem egy átlagos sorozat. Nem is volt, és nem is lesz az soha. Egy olyan sorozatról beszélünk, amely eggyé vált a 90-es évek és a 2000-es évek korszellemével, és nézők millióinak szívét töltötték meg melegséggel és jókedvvel, minden egyes leadott rész alkalmával. A karakterek, bár teljesen hétköznapiak, mégis ez az, ami miatt annyira szerethetőek, hisz élő, és valós emberekről van szó, akik éppen olyan nehézségeket, vagy örömöket élnek át, mint azok, akik a tévé előtt ülnek. 

Miután Rachel a WC ablakon kimászva elmenekül az oltár előtt várakozó vőlegénye elől, és összetalálkozik rég nem látott barátnőjével, Monica-val, az események rettentő gyorsasággal felgyorsulnak. Egyik pillanatról a másikra a két lány lakótársakként találják magukat, és ugye nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szemben lakó Chandler-t és Joey-t sem, akik barátaikként gyakran betoppannak hozzájuk – Joey elsősorban azért, hogy kifossza a hűtőszekrényüket – , emellett pedig ott van még a társaság másik két tagja is, Monica bátyja, Ross, és a sajátos életfelfogással rendelkező Phoebe. Ők azok, akik a 10 évad során megannyi románcot, bánatot, ikerbabákat, majmot, részegen kötött házasságot, józanul kötött hibás házasságot – és itt még mindig rólad van szó Ross – kötöttek, és a nézők barátaivá is váltak a leadott 236 rész során. 

Jóbarátok – Újra együtt

James Corden műsorvezetésével idén megszületett a Jóbarátok, újra együtt c. film, amely ismét összehozta a stábot egy közös visszaemlékezés erejéig. A filmben többek között olyan hírességek is felbukkannak, mint Cara Delevigne, Justin Bieber, David Buckham, Reese Witherspoon, a BTS, Cindy Crawford, Kit Harington, vagy Lady Gaga. A nosztalgiázás mellett azonban nem csupán a szereplők, vagy a rendezők visszaemlékezéseit hallhatjuk, hanem azokét a rajongókét is, akik ezzel a sorozattal nőttek fel, akiknek a Jóbarátok voltak a barátaik, akik a sorozatban találtak megnyugvást a valóélet szörnyűségei után. 

,,Talán nem is tudják, hogy mekkora hatással voltak a világra. Úgyhogy nyugodtan alhatnak, mert sok életet megmentettek, ha nem is tudnak róla. Engem is.” – mesélte el az egyik rajongó, a Jóbarátok újra együtt c. filmben.

Összefoglalva, a Jóbarátokat nézni nem csupán szórakoztató, hanem szívmelengető is egyben. Nem csupán nézők vagyunk, hanem a szereplők által mi is részeseivé válunk a történetnek, és együtt örülünk, vagy szomorkodunk a főhősökkel. Bízom benne, hogy minél többen kedvet kaptak ezután a rövidke összefoglaló után a sorozat, vagy esetleg a film megnézéséhez. Jó mozizást kívánok!

 

Képek forrása: 1

EnglishGermanHungarian