[metaslider id="9331"]

Jakarta, a süllyedő megaváros

A megaváros vagy másnéven megapolisz, olyan agglomeráció, amelynek teljes népessége meghaladja a tízmillió főt. Általában a megavárosok egy vagy kettő nagyvárosi területből állnak, amelyek szoros kapcsolatban vannak egymással.
Jelenleg 38 ilyen várost tart számon az Egyesült Nemzetek Szövetsége, feltételezéseik szerint 2030-ra 41 megaváros alakul ki. A három legnagyobb megapolisz Tokió, Szöul és Jakarta. 

Megaváros

Az ázsiai fővárosok egyre inkább uralják a világ legnépesebb városait.  Jakarta a harmadik legnagyobb megaváros, amely Indonézia kereskedelmi és pénzügyi központjaként szolgál.
1940 óta folyamatosan és  nagy mértékben növekszik a népessége. Nagyrészben ez a migrációnak köszönhető és a kedvező életkörülményeknek. A kormány igyekszik lépést tartani a lakosság igényeivel, de ez  egyre nehezebbé válik a több mint 31 milliós városban.

A süllyedő Jakarta problémái

Rengeteg nehézséggel kell megküzdenie a város lakosságának.  Mindennapossá váltak a közlekedési dugók, óriási mértékű a légszennyezés, túlnépesedés, valamint a tengerparti területeken az áradás állandó veszélye ellehetetleníti a városi életet. A világ leggyorsabban süllyedő városaként tartják számon Jakartát.
A gyakori közlekedési problémák megoldására a kormány létrehozta az Okos Város koncepciót, a kamerákkal felszerelt forgalmi csomópontok megfelelő információval látják el a közlekedésirányítási központot. A technológia alkalmazásával teszik hatékonyabbá a közlekedés gördülékeny lebonyolítását. Ezáltal lehetőség nyílik a problémák felderítésére és orvosolására.
A forgalmat a föld alá viszik a forgalmi dugók megszüntetése miatt. Jakarta metróhálózata folyamatosan bővül. 

jakarta

Jakartában komoly problémát jelent a környezetszennyezés is.  Emiatt bevezettek egy olyan szabályt, hogy egy autóban minimum három embernek kell utaznia csúcsidőben. A lakosok sok robogót használnak, hogy manőverezni tudjanak az autók között a forgalomban.

Az egyre növekvő népesség miatt az infrastruktúra és közszolgálat hiánya a nyomornegyedek növekedéséhez vezet, ami a városlakók között elégedetlenséget vált ki. Ezekben a városokban a bűncselekmények is magasabb számban fordulnak elő. Emellett megfigyelhető a nagymértékű hajléktalanság is a megavárosokban. A kormány törekszik arra, hogy a hajléktalanok számát csökkentsék, de egy ekkora városban lassan láthatóak az eredmények.

Új fővárosa lesz Indonéziának

Jakarta jelenleg az Indonéz Köztársaság fővárosa, azonban már nem sokáig, mivel új fővárosa lesz az országnak. Szinte teljesen élhetetlenné vált Jakarta. Borneó szigetén fog felépülni az új főváros, amelynek Nusantara a neve.
Az őserdő közepén fog felépülni a város, a tervek szerint tíz év alatt át is tudják költöztetni az állami hivatalokat az új helyre. Nusantara a jelenlegi fővárostól kb. 2000 kilométerre északkeletre helyezkedik el.
Kialakítása 2021-ben kezdődött meg, és várhatóan közel 33 milliárd dollárba kerül majd a felépítése. A beruházások 19 százaléka állami, a többi pedig magántőke bevonásával valósul meg. A hatóság számításai alapján a kormányzati intézmények 2024-re átköltözhetnek az új fővárosba.

jakarta

Látványosságok

Jakarta területén, azonban számos látnivaló is található, amelyeket nem érdemes kihagyni, hogyha oda látogatunk. Most összegyűjtöttem a turisták szerinti  öt legkedveltebb látnivalót.

Első helyen az Ancol Dreamland, a vidámpark szerepel, ami 552 hektáros területen ígér tartalmas kikapcsolódást az odalátogatóknak. Golfpálya, tengeri akvárium, delfinbemutató és sok más program nyújt felejthetetlen élményt az egész család számára.

Második helyen a Taman Mini Indonesian Indah szerepel.  Indonézia hagyományos építészetét és kulturális értékeit bemutató park múzeumokkal és botanikus kertekkel. A parkban megtalálhatók az indonéz sziget híres épületeinek másolatai. A 261 hektáros területen színház, mozi és vízipark is található, ezek egész napos programokat kínálnak a látogatóknak.

jakarta

Sokan az utazásuk során szeretnek akár egy teljes napot is vásárlással tölteni, számukra a Grand Indonesia Shopping Town kínál remek lehetőséget. A 2009-ben megnyitott bevásárlóközpont egy óriási komplexum, ahol gyakorlatilag minden megtalálható, ami a vásárlókat érdekli. A multikomplexum Jakarta szívében a felhőkarcolók között helyezkedik el. A bevásárlóközpont fő látványossága egy zenés és fényjátékkal kísért szökőkút. Jakartától északra található a Thousand Island, ami pedig a búvárkodás szerelmeseinek nyújt remek lehetőséget a kikapcsolódásra. A szigetcsoporthoz 36 sziget tartozik, ebből 11 szigeten található étterem és szálláshely. Jakarta területén egy 140 hektáros állatkert, Ragunam Zoo is található, amely 3100 állatnak ad élőhelyet. Az állatpark különösen híres a ritka és veszélyeztetett fajok bemutatásában. 

A megaváros napjainkban számos problémával küzd, de így is az egyik legkedveltebb úti cél,
talán azért, mert rövid ideig nem is olyan zavaró a város zsúfoltsága. Azonban azok, akik hosszabb ideig tartózkodnak ott, vagy a városban élnek, biztosan szívesebben telepednének le egy nyugodtabb környezetben.  Erre remek lehetőséget kínál majd az új főváros, Nusantara.

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian