[metaslider id="9331"]

It’s coming to Rome!

Elég sok minden miatt volt különleges az idei Európa Bajnokság, amit eredetileg tavaly kellett volna megtartani, azonban a vírus ezt meggátolta. Emellett szokatlannak számított az is, hogy idén nem egy ország rendezte meg, hanem több helyszíne is volt a mérkőzéseknek, így ténylegesen egy kontinentális bajnokságot láthattunk. Ezek a rendezvények mindig is felkapottak voltak, érthető módon, mivel nemzetiségek csapnak össze. Azáltal, hogy Magyarország is játszhatott, itthon is számtalan ember követte végig a meccseket. 

Váratlan fordulatokat láthattunk, amire kevesen számítottak. Végül Anglia és Olaszország nézhetett egymással farkasszemet a döntőben. A mérkőzés vasárnap este a londoni Wembley-ben került megrendezésre. 

Nem kellett sokat várni az első gólra, amit 2. percben szerzett Luke Shaw. Az olaszok természetesen kétségbe is estek, de a második félidőben már sokkal összeszedettebb volt a játékuk, főleg mert az angolok több kapura lövést nem is tudtak bemutatni. 

A lelátón nem csak Vilmos herceget és családját lehetett látni, hanem ott volt Tom Cruise és David Beckham is, akik a gól után le is ökölpacsiztak egymással. Hajdú B. István pedig a maga módján viccesen megjegyezte, hogy itt már semmi sem Mission Impossible, vagyis lehetetlen küldetés. 

A második félidőben egy szöglet után az olaszok rá is lőtték a kapura, amit az angol kapus, Jordan Pickford ki is védett, de a kipattanó labdát Leonardo Bonuccinak sikerült berúgnia. A döntetlen miatt jöhettek a hosszabbítások, de akkor sem bírtak egymással az angolok és az olaszok. Végül tizenegyesekkel kellett eldönteni a mecset. Az angoloknál több fiatalt is cseréltek be, ami sokak számára érthetetlen volt. A három fiatal tehetség ki is hagyta a büntetőt. Marcus Rashford, a Manchester United 23 éves csatára a kapufának lőtte a labdát. A 21 éves, most a Borussia Dortmundból a Machester United-ba igazoló Jadon Sancho tizenegyesét a kapus, Gianluigi Donnarumma kivédte. Végül Bukayo Saka, a még csak 19 éves Arsenal középjátékos büntetőjét is hárította a kapus. 

Az olaszok 3:2-re nyerték a tizenegyes párbajt, így 1968 óta először nyerték meg az Európa-bajnokságot. Most 53 év után érthető volt örömük és Leonardo Bonucci is megadta ennek a hangulatát, ha már ő lett az EB döntők legidősebb gólszerzője. 

Látni azt, ahogy ötvennyolcezer angol lelépett a stadionból, mielőtt átadták volna nekünk a kupát, egyedülálló érzés volt, amit élveztünk. Azt hitték, hogy a kupa itt marad Londonban. Sajnálom őket, de újra megtanítottuk a leckét. A kupát hazavisszük Rómába.” – nyilatkozta a Juventus játékosa. – „Több tészta. Egyetek több tésztát!” – fűzte hozzá később. 

Majd később viccelődött Cristiano Ronaldo Coca-Cola és Paul Pogba Heineken üvegeinek elvételével. Ő mind a kettőt felbontotta és nyugodtan iszogatott belőlük, míg az aranyérem ott lógott a nyakában. 

Sajnos a büntetőt kihagyó három fiatal focistára rasszista megjegyzéseket tettek a csalódott angol szurkolók. 

„Az angol labdarúgó-szövetség a rasszizmus minden formáját elítéli, és megdöbbent azokon a rasszista online mondatokon, amelyeknek az angol válogatott játékosai voltam a címzettjei. Nem tudunk egyértelműbben fogalmazni annál, hogy azokat, akik ilyen undorítóan viselkednek, nem látjuk szívesen a csapat közelében.” – az angol szövetség közleménye. 

Együttérzőnek kell lenni, mert egy olyan helyzetben voltak, ami sorsdöntő volt. Több millió ember nézte őket és a legtöbbnek ehhez hasonló tapasztalata sem volt még. Mindannyian emberek vagyunk és hibázhatunk. De az Európa Bajnokságnak pontosan az összetartásról kell szólnia és nem az ellenségeskedésről. Ezt bebizonyította a két csapatkapitány, Harry Kane és Giorgio Chielline, mikor a végén megölelték egymást.

Érdemes még szót ejteni a Copa Americaról is, amit szintén tavaly rendeztek meg volna, de a vírus miatt ezt is egy évvel el kellett tolni. Két héttel az esemény előtt Brazília vállalta el a megszervezését. Ettől kezdve mindig azonos évben fogják megszervezni az Európa Bajnoksággal. 

A döntőben Argentína és Brazília mérhették össze magukat. A 22. percben Ágel Di María egy remek íveléssel a kapus fölött berúgta a győztes gólt. Így a tornát Argentína nyerte meg, ami története során a 15. alkalom volt. 1993-ban nyertek utoljára, ráadásul ez volt az első nemzeti válogatott győzelme Lionel Messinek. 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

EnglishGermanHungarian