[metaslider id="9331"]

Interjú Varsányi Dorkával a jóga világáról – „Kialakult bennem egyfajta szenvedélyérzet iránta, amely azóta is töretlenül egészíti ki mindennapjaimat.”

A mai cikkemben Varsányi Dorkával beszélgettem, aki nagyon hasznos információkat osztott meg velem a jógával kapcsolatban. Dorka 2021 júniusában fejezte be alapszakos tanulmányait Sport- és rekreációszervezés Bsc, sportszervező szakirányon a PTE Természettudományi Karán. Mivel a sport élete szerves részét képezi egészen kicsi koráig visszanyúlóan, számos mozgásformát elsajátított, majd tanulmányait erre a területre terelte. Megismerkedésünk kezdetén felfigyeltem a jóga iránti elköteleződésére, ami az alábbi interjút inspirálta. Személy szerint engem már régóta érdekel ez a mozgásforma, de még sosem jutottam el odáig, hogy ténylegesen ki is próbáljam magam egy jógaórán. Dorcinak hála még nagyobb lett a motivációm, mint eddig. Remélem, hogy ti is új ismeretekkel gazdagodtok majd az interjú által és kedvet kaptok egy kis jógához. Kellemes olvasást kívánok!

Mikor szerettél bele a jógába, illetve hogyan lettél érdekelt ennek a mozgásformának a világában?

Varsányi Dorka: A jóga iránti elköteleződésem egészen a középiskolai tanulmányaimig vezethető vissza. Általános iskolásként hagytam abba az általam űzött versenysportokat (alpesisí és windsurf), onnantól kezdve csak a tanulmányi kötelességeimre fókuszáltam, azonban mégsem kívántam teljesen felszámolni az aktív testmozgást tekintve, hogy a mindennapjaimat valamilyen mozgásforma töltötte ki. Így esett a választásom a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumra, ahova sikeresen felvételt nyertem színházi táncos tagozatra. Szerencsére a gyakori fizikai aktivitás továbbra is az életem része lehetett, klasszikus balett, néptánc vagy akár kortárs-moderntánc tekintetében. Akadtak olyan oktatóink, akik egy-egy óra során betekintést nyújtottak számunkra a legősibb sportág, a jóga világába. Nekik hála különböző légzéstechnikákba és relaxációs gyakorlatokba kóstolhattunk bele, ekkor tapasztaltam meg a jóga okozta felszabadulást. Kialakult bennem egyfajta szenvedélyérzet iránta, amely azóta is töretlenül egészíti ki mindennapjaimat. 

Mit gondolsz, mit tud nyújtani a jóga az ember számára?

Varsányi Dorka: Az alábbi mozgásforma számos pozitív előnyt képvisel mind fizikai, mind pszichikai tekintetben. Már csak a sportágból fakadó erényeket is elég figyelembe venni, flexibilitás és ruganyosság tekintetében. Mindemellett szálkásítja az izomzatot, ugyanakkor kiváló hatást gyakorol belsőszerveinkre is. Tanítja az izom- és idegrendszert a helyes működésre, s az abból fakadó ingerválaszok a stresszt is felszámolják. Innen kanyarodhatunk át a jóga ősi, spirituális részére, amikor is a lélek és az elme kerül középpontba. A jógát illetően ekkor a meditáció és a relaxáció lesz segítségünkre, amely a pszichovegetatív egyensúly kialakítására törekszik, miközben az izom- és pszichotónust hangolja át. Kiemelném azt is, hogy a jóga intelligenssé teszi az emberi testet, ezáltal lelki és mentális felfrissülést nyújt az egyének számára. 

Milyen jóga fajták léteznek? Neked melyik a kedvenced?

Varsányi Dorka: Számos típussal találkozhatunk, amikor emellett a mozgásforma mellett döntünk: Bikram jóga: Egy szaunaszerű helységben kell felvenni különböző meghatározott pózokat, vagyis ászanákat. A magas hőmérsékletnek köszönhetően nyúlékonyak lesznek a szalagok és az izmok, így a sérülésveszély kockázata is csökken. 

Astanga jóga: A jógával kialakult kapcsolatom az alábbi típushoz vezethető vissza. Ennél nemcsak ászanákat tartanak ki és bontják egymást követően, hanem mindezeket egy morajló, összekötött mozgással és légzéssel valósítják meg.

Vinyasa jóga: Ezen típus flow-élményt nyújt a jógázó egyén számára, amikor is egy áramló elmélyülést tapasztal, miközben öröm szabadul fel benne. Sokan úgy tartják, hogy ez az irányzat a legsportosabb típus. 

Sok más fajtával is számolhatunk, mint a Iyengar, Kundalíni, Yin vagy gerincjóga, de nem szeretnék elméleti oktatást tartani. Számomra a legkedveltebb stílus a Hatha jóga, melybe az egyetem során szerettem bele. Ez leginkább a különböző ászanák hosszas kitartására összpontosít, miközben a testünkben lévő csakrákat (emberi testben fellelhető pszichikai energia központi magja, melyekből összesen 7 darab található) aktiválja. 

Ha jól értesültem róla, tartottál már jóga órát és relaxációt az egyetemen. Mesélnél kicsit róla, hogy ezt hogyan élted meg?

Varsányi Dorka: A Természettudományi Kar Sport- és Testneveléstudományi Intézete rengeteg sportos lehetőséget nyújt a hallgatók számára szabadon választható kurzusok tekintetében. Már elsőévesként felvettem a Hatha jógát angol, valamint magyar nyelven, amelyet Gép Zsuzsanna Tanárnő tartott. Már az első órák során felcsillant a szeme, amikor jógázni látott. Mivel szereti a hallgatókkal bemutattatni a gyakorlatot, olykor rám esett a választása akár egy napüdvözlet vagy egy relaxáció levezetésének erejéig. Ez egy olyan megtisztelő felkérés volt a Tanárnő részéről, hogy rögtön megragadtam a kínált lehetőséget. Neki köszönhetően még jobban elmélyültem az ismertetett mozgásforma világában, ugyanakkor oktatási képességeim szárnyait is bontogathattam. Ez egy igazi kitüntetés egy hallgató számára főleg, hogy mindezt elsőévesként ajánlotta fel nekem. 

Processed with VSCO with f2 preset

Beavatnál abba, hogy hogyan kell egy ilyen relaxációt elképzelni?

Varsányi Dorka: Mielőtt elkezdeném kifejteni ennek a menetét, fontos megemlítenem, hogy a relaxáció semmi esetben sem keverhető össze a meditációval. A relaxálásba való belekezdés előtt fontos meghatározni a levezetés módszerét, hogy azt aktív vagy passzív formában hajtjuk végre. Az egyetemen aktív relaxációt volt lehetőségem alkalomadtán tartani nemcsak nekem, de más hallgatótársaimnak is. Hanyatt fekve szükséges elhelyezkedni a talajon, miközben valami puhaanyaggal betakarózunk, addig is melegen tartva izmainkat. Karjainkat a testünk mellé kell helyezni, bokáinkat a maga oldalirányába engedni kifordulni s egyenletesen lélegezni, miközben vállunk belesüpped a talajba, mindeközben pedig lehunyjuk szemünket. Mivel aktív relaxációról beszélünk, tudatos ébrenléti állapotba kerülünk, ezalatt testünk fokozatosan a talajba nehezedik. Aki vezeti a relaxációt, E/2-ben irányítja lassú beszédével a jógázót. Felhívja a figyelmet a különböző izomcsoportok együttes megfeszítésére és ellazítására, majd az elmélyült állapotból szükséges visszahívni a relaxáló egyént. Egy relaxáció 8-10 percnél nem lehet hosszabb, mivel akkor nem éri el kívánt hatását. Ez akár otthonunkban is végezhető ülő vagy fekvő helyzetben, külső vezényléssel egyetemben. 

Kinek ajánlanád, hogy jógázzon? Van bármilyen kritériuma? 

Varsányi Dorka: A jóga tudatosságot és erőt biztosít, valamint fejleszti az állóképességet. Ezáltal már gyermekkorban el lehet kezdeni, itt inkább az a kérdés, hogy leköti-e a figyelmét, ugyanis kell egy mentális jelenlét hozzá. Ugyanakkor már a pocaklakó babák is már találkozhatnak ezzel a mozgásformával, ugyanis kismama jógára is be lehet iratkozni, amellyel elmélyülhet az anya és a magzat kapcsolata. Ennek továbbfejlesztése a baba-mama jóga (3-9 hónapos babáknak), majd 4-8 éves kor után át lehet térni a gyerekjógára (6 és 14 éves kor között). A kezdőknek 15 éves kortól javasolt belekezdeni, ekkor kezdtem jómagam is jógázni. Az idős generációnak sem kell elzárkóznia a jógázás elől, ugyanis hazánkban rengeteg senior jóga alaptanfolyammal lehet találkozni. Kritérium tekintetében minden korosztály hasznára válhat a jóga, ugyanis bárki űzheti, ezért is ajánlom mindenki számára.

EnglishGermanHungarian