[metaslider id="9331"]

Interjú Spanics Mátéval: „Szeretném elérni, hogy többen megismerjék a nevem az országban”

Legújabb cikkemben Spanics Mátéval, Pécs egyik legsikeresebb DJ-jével készítettem egy nagyon tartalmas interjút a karrierjéről, tapasztalatairól a zenélés terén. Természetesen nem csak Pécsett dobja fel az éjszakákat egyik kedvenc szórakozóhelyünk, a Sörház falain belül, Siófokon a Petőfi sétány látógatóinak is remek estéket varázsol a nyár folyamán. Máté már tizenegy évesen belecsöppent a zene világába, hisz édesapja, DJ Span – Spanics Zsolt is DJ-ként dolgozik, ezáltal rengeteg alkalma volt elkísérni őt és végigzenélni az éjszakákat. Nem csak zenei karrierjét szeretné a csúcsra vinni, tudniillik a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán tanul, kereskedelem-marketing szakon immár harmadik éve. Ebben a szakmában dolgozik jelenleg is egy multinacionális cégnél, ahol nemzetközi logisztikával foglalkozik. 

Fogadjátok szeretettel az interjút!

 

Mesélnél arról, hogy hogyan és mikor kezdődött a zene iránti szereteted? Mi motivált abban, hogy elkezd a karriered DJ-ként?

Spanics Máté: Édesapám nagyon sokáig foglalkozott a DJ szakmával, egészen a mai napig vannak fellépései. Emiatt már nagyon korán elkezdett érdekelni a dolog. Először csak elmentem vele a rendezvényekre, ahol az utolsó órákban elkezdte mutogatni, hogy mit hogyan kell csinálni. Ezután egyre több rendezvényre mentem vele, ahol egyre több mindent mutatott meg. Addig tanulgattam, míg a végén már együtt zenéltünk a bulikban, amiután már az következett, hogy édesapám nélkül is el tudtam menni egyedül zenélni. Kétségkívül szükség volt a kapcsolataira ahhoz, hogy el tudjak indulni, ezt nem is tagadom. Bekerülni egy helyre vagy egy rendezvényszervező gárdához nagy kihívás, ott maradni szerintem pedig még nagyobb.

Mi volt a legemlékezetesebb momentum a zenélés kapcsán amit átéltél és a mai napig meghatározónak bizonyul számodra?

Spanics Máté: A legemlékezetesebb pillanatok egyértelműen a 2019-es PEN-hez köthetők. Itt lehetőséget kaptam arra, hogy Felix Jaehn előtt én nyissam a nagytermet, sőt, még találkozhattam is vele! Az az igazság, hogy a legtöbb olyan esemény, amit ki tudnék emelni a többi közül, mind a PTE-hez köthető, hiszen olyan általuk szervezett bulikon volt lehetőségem zenélni, ahol többek közt Alan Walker-rel, Gianluca Vacchi-val és Burak Yeter-rel kerülhettem egy line-up-ba.

Nyilván ezeken kívül még rengeteg nagyon emlékezetes bulim volt, de ha elkezdeném sorolni őket, holnap reggelig sem végeznék… 

Mi a véleményed, mi szükséges ahhoz, hogy valaki eredményes legyen ebben a szakmában? 

Spanics Máté: Szerintem ez egy tök bonyolult kérdés. Manapság nagyon egyszerű DJ-nek lenni, a modern technikák segítségével már nem feltétlenül igényel akkora odafigyelést, mint régen. Azt gondolom, hogy a hangsúly inkább azon van, hogy mit játszol, nem azon, hogy hogyan. Az viszont, hogy valaki jó zenéket játszik, és ügyesen is bánik a DJ pulttal még nem jelenti azt, hogy ennyivel be is lehet futni. Sajnos nagyon túltelített a piac, mindenki DJ szeretne lenni, de közel nincs szükség annyira, mint amennyi van belőle.

Nyilván nincs egy kimondott „recept” arra, hogy valaki sikeres lemezlovas legyen, viszont megkönnyítheti az ember dolgát, ha mellette a producerkedéssel is foglalkozik, csinál feldolgozásokat, remixeket, vagy saját zenéket. Persze van erre is ellenpélda, hiszen vannak, akik producerkedés nélkül is befutottak. 

Száz szónak is egy a vége: erre a kérdésre nincs egy konkrét válasz, mindenki próbálkozik valahogy, csak van, akinek bejön, van, akinek meg nem…

Mesélnél arról, hogy amikor dolgozol, akkor hogyan alakítod a napi rutinod? 

Spanics Máté: Mivel a zenélés mellett van más munkám is, ezért az első kérdés mindig az, hogy a kettőt hogyan tudom összeegyeztetni. Szeretnék addig foglalkozni a zenéléssel, amíg tudok, de legalább ugyanolyan fontos szerepe van a másik munkámnak is az életemben. Ami viszont a leginkább behatással van a napi rutinom alakítására, az az, hogy hova megyek zenélni. Értelemszerűen tök máshogy alakul a napom akkor, ha 250 km-t kell vezetnem a szórakozóhelyre, és akkor, ha 40-et. Ha hétköznapokról beszélünk, akkor általában elmegyek dolgozni, majd, ha végeztem, otthon elkészülök, és nagyjából már indulhatok is. 

A hétvégéken igyekszek a lehető legtöbbet kikapcsolódni, így, ha például pénteken is és szombaton is zenélek, akkor szombaton szinte csak pihenek, hogy estére ne legyek nagyon fáradt.

Ha a jövőre tekintesz milyen terveid, illetve céljaid vannak, amiket már most tervezés alatt tartasz a karriereddel kapcsolatban? 

Spanics Máté: Szeretném elérni, hogy többen megismerjék a nevem az országban, de addig még hosszú az út. Sajnos most nem tudom és nem is lehet egyértelműen azt kijelenteni, hogy én ebből fogok megélni, de én lennék a legboldogabb, ha ez megvalósulhatna. Nyilván szeretnék még több zenét kiadatni, együtt dolgozni külföldi és hazai énekesekkel, majd legvégül egy egész albumot megjelentetni. 

Rengeteg dolog van jelenleg az életemben, ami miatt megoszlik a figyelmem és az energiám: munka, egyetem, zenélés. Azt mondanom sem kell, mennyi odafigyelést igényel az, hogy a három dolog közül egyik se legyen elhanyagolva. Szerencsére rengeteg helyről kapom a segítséget és a támogatást, és őszintén remélem, hogy még nagyon sokáig lesz lehetőségem azzal foglalkozni, amit szeretek.

 

A Media Iuris nevében, nagyon köszönöm az interjút! 

1 thought on “Interjú Spanics Mátéval: „Szeretném elérni, hogy többen megismerjék a nevem az országban”

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian