[metaslider id="9331"]
jászó

Interjú Jászó Ádámmal, a PTE-MIK elsőéves hallgatójával- „Aki versenyszerűen sportol, megtanul fókuszálni, alázatos lesz és kitartó, nem csak a sport, hanem az élet többi területén is”

A mai cikkemben Jászó Ádámmal beszélgetek, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának elsőéves hallgatójával, aki beavat minket abba, hogy mikor kezdődött az úszó karrierje és mesél arról, hogy hogyan telnek a mindennapjai befutott úszóként. Ádám rengeteg versenyen vett már részt élete során, ahol nagyon kiemelkedő, jeles eredményeket ért el és dobogósan, érmekkel gazdagodva térhetett haza. Az elmúlt időszak is ígéretesnek bizonyult számára. A 2021-es Magyar Úszóbajnokságról két bronzéremmel tért haza. 2021 áprilisában aláírta együttműködési megállapodását a PSN Zrt.-vel.  Májusban megrendezésre került Úszó-Európa-bajnokságon is részt vett, ahol három távon indult hátúszásban: 50 méter, 100 méter, 200 méter továbbá a mix váltóban is helyet kapott. Idén a Budapest Bajnokságon három érmet zsebelt be: 200 háton első, 50 háton második, 200 gyorson harmadik helyezést ért el. Abban biztos vagyok, hogy Ádám előtt egy nagyon fényes és további sikerekben gazdag jövő áll! Fogadjátok szeretettel az interjút!

 

Mikor kezdődött az úszás iránti elköteleződésed?

jászóJászó Ádám: Hatéves koromban kezdtem el úszni. Apa első osztály elején mondta, hogy kezdjek el sportolni. Az ANK sportegységben indult úszótanfolyam. Az elején nem szerettem úszni, mert féltem a mély víztől, de ahogy megtanultam és kaptam a dicséreteket ez a félelem elmúlt és megszerettem. 

 

Hogy emlékszel vissza az első megmérettetésedre, milyen versenyen vettél részt?

Jászó Ádám: A legelső versenyemig körülbelül egy évet kellett várnom. A verseny előtt még le is kellett vizsgáznom minden úszásnemből. Szerencsére könnyen ment a vizsga. Nagyon izgultam a verseny előtt, pedig ismerős környezetben úsztam. Ezt a versenyt egyébként az úszó klubom szervezte. Itt nem egymással versenyeztünk, hanem szintidő alapján kaptunk érmet. Emlékszem amikor az edzőm sorolta, kik kapnak aranyérmet, féltem, hogy nekem nem sikerült, de utolsóként befértem az aranyérmesek közé. Így szereztem az első érmemet.

 

 Elmesélnéd, hogy milyen a napi rutinod az edzések mellett? Hogy tudod összeegyeztetni a tanulmányaiddal az úszó karriered?

Jászó Ádám: Jelenleg a PTE-MIK-en tanulok mérnökinformatikus szakon. Hétfőtől csütörtökig van tanítás az egyetemen, mindig igyekszem az összes órára bejárni. Szerencsére az órarendem pont jól jött ki, úgyhogy nem kell edzésekről lógnom. Reggel 6:00-8:00-ig úszok, általában 9:30-ra megyek egyetemre, délután pedig 16:00-18:00-ig úszok. Szerdán és pénteken még egyórás erőnléti edzésem is van. A tanulást általában hétvégére szervezem.

jászó

Mit gondolsz, mit tud nyújtani a sport az embernek?

Jászó Ádám: Ha hobbi szinten sportol valaki, akkor szerintem az egészsége megőrzése miatt sportol. A hobbi szintű sportolás is csinál egyfajta rendszert a mindennapokban. Aki versenyszerűen sportol, megtanul fókuszálni, alázatos lesz és kitartó nem csak a sport, hanem az élet többi területén is. A sport által sok barátra tehetsz szert, sok jó és rossz emléket, tapasztalatot szerezhetsz. A sport szerintem az életre is tanít.

 

Mit tanácsolnál annak, aki szintén elismert úszó szeretne lenni?

Jászó Ádám: Magamból kiindulva annyit tudok mondani, hogy határozottnak kell lenni, tudni kell mi a célod, akarnod kell. Sok támogatásra van szükség és sajnos nagyon sok mindenről le kell tudni mondani. De ezek nyilván egyszer kifizetődnek, és megtérül a feláldozott idő és energia.

jászó

EnglishGermanHungarian